Contact
  1. 5143-Somato Sensory Evoked Potential

Uitleg onderzoek

Bij een Somato Sensory Evoked Potential (SSEP) wordt met elektrische prikkels de werking van de gevoelszenuwen in de armen en/of benen en de reactie van de hersenen hierop gemeten. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Wat is een SSEP?

Bij een SSEP onderzoek meten we signaaltjes van de zenuwen en hersenen die veroorzaakt zijn door prikkels aan de gevoelszenuwen. Met dit onderzoek kan de neuroloog zien of ergens in deze zenuwbanen in het ruggenmerg of hersenen een onderbreking of een vertraging optreedt. De zenuwen worden geprikkeld door u snelle, kleine stroomstootjes op de polsen of de enkels te geven. Deze stroompjes lopen via de zenuw naar de hersenen. Onderweg worden deze signaaltjes op een paar plaatsen weer opgevangen. Er wordt dan gekeken of en hoe snel de zenuw het stroompje doorgeeft.

Voorbereiding

  • Was uw haar de dag vóór het onderzoek grondig.
  • Gebruik geen haarlak, -vet of -gel.
  • Gebruik geen crème, bodymilk of olie op de huid.
  • U mag de periode vóór het onderzoek gewoon eten en drinken.
Let op
Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat uw handen, armen en/of voeten, benen goed warm zijn. Wilt u hier rekening mee houden met koud weer?

Het onderzoek

Het onderzoek wordt verricht door een laborant(e) van de afdeling Klinische neurofysiologie (KNF). U ligt op een onderzoeksbank. De laborant(e) plakt een aantal elektroden op uw hoofd en lichaam. Daarbij wordt een contactpasta gebruikt en licht over uw huid geschuurd.

Schokjes

Met korte elektrische schokjes wordt vervolgens een zenuw in uw arm of been geprikkeld. Dit gebeurt meestal bij de pols of bij de enkel. De gevoelszenuw en de hersenen geven als reactie daarop signalen af, die door de verschillende elektroden worden opgevangen. De signalen worden door de meetapparatuur in een grafiek uitgeschreven.

Duur

Het onderzoek duurt één tot twee uur.

Na het onderzoek

Het onderzoek veroorzaakt na afloop weinig of geen klachten. Wel kan het zijn dat uw huid rood of gevoelig is door het schuren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Meppel

Klinische neurofysiologie (KNF)
088 624 24 63 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)

Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 5143