Contact
  1. 5150-EEG kinderen

Uitleg onderzoek

Bij een EEG (elektro-encefalogram) onderzoek wordt de hersenfunctie van uw kind gemeten. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u en uw kind zich hierop voorbereiden.

Voorbereiding

  • Was het haar van uw kind, maar gebruik geen (haar)gel.
  • Breng een lijstje mee van de medicijnen die uw kind gebruikt.
  • Zorg dat uw kind iets te drinken heeft.
  • Iets waarmee uw kind zich tijdens het onderzoek kan vermaken. Bijvoorbeeld een plaatjesboek, vertrouwde knuffel, voorleesboekjes of een rustig cd-tje. Omdat het de bedoeling is dat uw kind tijdens de registratie zo stil mogelijk ligt is het beter geen speelgoedauto’s en dergelijke mee te nemen.

Het is voor het onderzoek prettig als uw kind wat vermoeid is, omdat wordt geprobeerd om uw kind tijdens het onderzoek een poosje te laten slapen.

Het onderzoek

De laborant(e) doet zijn of haar best om uw kind zo veel mogelijk gerust te stellen. Uw kind kan tijdens het onderzoek bij u in de stoel zitten of op de onderzoeksbank liggen. Tijdens het onderzoek is het de bedoeling dat uw kind zo rustig en ontspannen mogelijk is.

De onderzoeksmedewerker, een laborant(e) van de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) plaatst een muts met elektroden op het hoofd van uw kind. Om een goed contact met de hoofdhuid te maken, wordt onder de elektroden een contactpasta aangebracht. Daarna krast de laborant met een stomp pennetje voorzichtig op de hoofdhuid. Dit kan gevoelig zijn.

De elektroden in de muts zijn met draden verbonden met de meetapparatuur. Deze registreert de elektrische activiteit die door uw hersenen wordt geproduceerd. De activiteit geeft een indruk van het functioneren van de hersenen. 

Opdrachten

Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van uw kind worden er nog wat opdrachten gegeven zoals openen en sluiten van de ogen, zuchten en een vuist maken.

Duur

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 45 tot 90 minuten.

Na het onderzoek

Het onderzoek veroorzaakt na afloop weinig of geen klachten. Wel kan het zijn dat de hoofdhuid van uw kind rood of gevoelig is door het krassen. Het haar van uw kind blijft wel wat vet van de contactpasta, maar na een keer wassen is dit er weer uit.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Meppel

Klinische neurofysiologie (KNF)
088 624 24 63 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 5150