Contact
  1. 5229-EEG na slaaponthouding
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Uitleg onderzoek

Bij een EEG (elektro-encefalogram) onderzoek wordt de hersenfunctie gemeten. Een EEG-onderzoek dat plaatsvindt na slaaponthouding (slaapdeprivatie) kan extra informatie opleveren van de hersenactiviteit omdat de hersenen extra vermoeid zijn. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

 

Voor dit onderzoek wordt u ’s avonds om 20.00 uur opgenomen op een verpleegafdeling. De volgende morgen na het onderzoek mag u weer naar huis.

Voorbereiding

  • U mag de dag en de nacht vóór het onderzoek niet slapen.
  • Voorgeschreven medicijnen mag u blijven gebruiken, behalve slaaptabletten.
  • U wordt verzocht om met gewassen haar, maar zonder gel of haarlak naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast vragen wij u geen crème op het gezicht te smeren.
  • Het is aan te raden iemand mee te nemen om u die nacht gezelschap te houden.
  • Vanaf middernacht 24.00 uur mag u geen koffie, thee, ice-tea, cola, alcohol of andere stimulerende middelen gebruiken.

Het onderzoek

De volgende morgen om 8.00 uur wordt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) gebracht. Tijdens het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. De onderzoeksmedewerker, een laborant(e) van de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) plaatst een muts met elektroden op uw hoofd. Om een goed contact met de hoofdhuid te maken, wordt onder de elektroden een contactpasta aangebracht. Daarna krast de laborant met een stomp pennetje voorzichtig op uw hoofdhuid. Dit kan gevoelig zijn.

De elektroden in de muts zijn met draden verbonden met de meetapparatuur. Deze registreert de elektrische activiteit die door uw hersenen wordt geproduceerd. De activiteit geeft een indruk van het functioneren van de hersenen. 

Opdrachten

De laborant(e) vraagt u enkele malen de ogen te openen en weer te sluiten en enkele minuten te zuchten. Daarna mag u gaan slapen.

Na het onderzoek

Na afloop verwijdert de laborant(e) de muts met de elektroden. Het onderzoek veroorzaakt na afloop weinig of geen klachten. Wel kan het zijn dat de hoofdhuid van uw kind rood of gevoelig is door het krassen. Het haar van uw kind blijft wel wat vet van de contactpasta, maar na een keer wassen is dit er weer uit.

Aangezien u de hele nacht niet heeft geslapen, is het af te raden zelf auto te rijden (dit geldt ook voor de persoon die u eventueel ’s nachts gezelschap heeft gehouden).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Klinische neurofysiologie (KNF)
(038) 424 24 63 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)

Neurologie
(038) 424 24 58 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Klinische neurofysiologie (KNF)
(0522) 23 32 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Neurologie
(0522) 23 32 09 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

27 augustus 2019 / 5229