Contact
  1. 5269-Nazorg na verwijderen schroeven, draad of plaat kind

Soms wordt bij een operatie van een kind materiaal op het bot gezet om dit goed te laten herstellen. Dit materiaal, zoals schroeven, draad of een plaat, moet er na verloop van tijd weer uit. Daar is opnieuw een operatie voor nodig. Als een kind weer naar huis mag, geldt een aantal adviezen en instructies. Hier kunt u daar meer over lezen.

Weer naar huis

Uw kind is geopereerd om materiaal te verwijderen dat bij een eerdere operatie was ingebracht. Dit materiaal, zoals schroeven, draad of een plaat, was bedoeld om beter te herstellen. Nu uw kind weer naar huis mag, geven we u een aantal adviezen en instructies over bijvoorbeeld de verzorging en over problemen waar u tegenaan kunt lopen.

Verzorging

Er zit verband of een pleister op de plaats waar het materiaal is verwijderd. In de wond zitten hechtingen waarvan de knoopjes na één week bij de huisarts even afgeknipt moeten worden. U krijgt daar een speciaal advies voor mee. Het verband of de pleister kunt u na twee dagen verwijderen. Er hoeft daarna geen nieuw verband of nieuwe pleister op, tenzij uw kind dit prettig vindt.

Eten en drinken

Het is mogelijk dat uw kind door de narcose nog misselijk is. Een paar keer overgeven is normaal. Het drinken kunt u in dat geval beter beperken tot water, thee, appelsap of bouillon. Soms is het ook goed om een dag te wachten met het geven van fruit of warm eten. De dag na de operatie mag uw kind weer gewoon alles eten en drinken.

Activiteiten

De eerste vijf dagen na de operatie mag uw kind niet in bad. Wel mag hij of zij zich gewoon wassen en douchen, maar zorgt u er dan voor dat het verband droog blijft. In principe is het geen bezwaar als uw kind, zodra u zelf denkt dat dit mogelijk is, weer naar school gaat. Het is verstandig om uw kind gedurende een dag of tien niet te laten meedoen met sport en gymnastiek. Tenzij anders met u is afgesproken, mag de arm of het been waaruit het materiaal is verwijderd, normaal belast worden.

Controle

Misschien wordt uw kind voor controle bij de specialist verwacht. U krijgt hiervoor dan een afspraak mee naar huis. Tijd en plaats waar u verwacht wordt, vindt u in uw afspraakbevestiging.

Problemen

Het kan zijn dat zich problemen voordoen. U kunt dan contact opnemen met het secretariaat van de behandelend chirurg. Buiten kantooruren belt u met de telefooncentrale van het ziekenhuis via telefoonnummer 088 624 50 00 en vraagt u naar de dienstdoend chirurg.

U moet in ieder geval waarschuwen:

  • bij langdurig braken;
  • bij koorts die hoger is dan 38°C;
  • bij toenemende pijn;
  • als de wond bloedt;
  • als de wond dik en rood is.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Traumachirurgie
088 624 62 85 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 30 maart 2022 / 5269