Contact
  1. 5423-Bloedgroep, Rhesus zwangerschap

Tijdens de derde maand van uw zwangerschap vindt er een bloedonderzoek plaats om uw bloedgroep en Rhesusfactor vast te stellen. In deze folder leest u wat de Rhesus-bloedgroepen zijn. En waarom het belangrijk is om te weten welke Rhesus-bloedgroep u heeft.

In ons bloed zitten rode bloedcellen. Op de celwand van deze rode bloedcellen zitten kenmerken. Deze worden bloedgroepen genoemd. Een onderdeel van de bloedgroepen is het Rhesus-D en Rhesus-C. Tijdens de derde maand van de zwangerschap vindt er bij iedere zwangere vrouw bloedonderzoek plaats. We kijken dan welke bloedgroep u heeft: A, B, AB of 0.

Het is belangrijk uw bloedgroep te weten voor het geval u een bloedtransfusie nodig heeft. Daarnaast wordt bepaald of u Rhesus–D positief of negatief en Rhesus-C positief of negatief bent. 

Waarom is het belangrijk te weten of u een Rhesus D positieve of negatieve of een Rhesus–C positieve of negatieve bloedgroep heeft?

Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot. Als het kind een andere bloedgroep heeft dan de moeder, kan de moeder antistoffen maken tegen het kind.

U bent Rhesus D-negatief?

Als u Rhesus D-negatief bent, krijgt u in de 27e week van uw zwangerschap een extra bloedonderzoek. In het laboratorium wordt gekeken of u antistoffen tegen bloedgroepen aanmaakt. Daarnaast wordt de bloedgroep van uw kindje bepaald. De bloedgroep van uw kind kan bepaald worden door het erfelijk materiaal (DNA) van het kind dat in kleine hoeveelheden aanwezig is in uw bloed. Uw verloskundig zorgverlener vertelt u welke Rhesus D-bloedgroep uw kind heeft. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Uw kind is Rhesus D-negatief
    U en uw kind hebben dezelfde Rhesus bloedgroep. U kunt geen antistoffen aanmaken tegen de Rhesus D-bloedgroep van uw kind.
  • Uw kind is Rhesus D-positief
    U bent Rhesus D-negatief en uw kind is Rhesus D-positief. De kans bestaat dat u antistoffen maakt tegen het bloed van uw kind. Als tijdens de zwangerschap antistoffen van de moeder in het bloed van de baby terechtkomen, kunnen de rode bloedcellen van de baby worden afgebroken. Uw baby krijgt dan bloedarmoede. Hoe erg de bloedarmoede zal zijn, kan sterk wisselen. In ernstige gevallen van bloedarmoede kan de baby zo ziek worden dat er zelfs een bloedtransfusie nodig is.

In de meeste gevallen krijgt de baby na de geboorte een geel uiterlijk. Door vernietiging van de rode bloedcellen, komt er een gele kleurstof vrij. Als er sprake is van Rhesus afweerstoffen van de moeder in het bloed van het kind kan het geelzien heftiger aanwezig zijn. De kinderarts zal het kind na de geboorte nakijken.

Om dat te voorkomen krijgt u in week 30 van uw zwangerschap een injectie met anti-Rhesus D-antistoffen. Deze injectie wordt Anti-D genoemd. De anti-D zorgt ervoor dat de rode bloedcellen van de baby die terechtgekomen zijn in het bloed van de moeder, worden vernietigd. Het lichaam van de moeder maakt daardoor geen afweerstoffen tegen het Rhesus D-antigeen aan. Zo kunnen we voorkomen dat uw baby ziek wordt. Bovendien krijgt u in de volgende gevallen een injectie met anti-D tijdens uw zwangerschap als de bloedgroep Rhesus D van de baby nog niet bekend of Rhesus D-positief is:

  • bij een miskraam;
  • na een vruchtwaterpunctie;
  • na een vlokkentest;
  • bij een kering van het kind in de baarmoeder in geval van stuitligging;
  • na ongevallen.

U bent Rhesus c-negatief?

Als u Rhesus c-negatief bent, krijgt u in week 27 een extra bloedonderzoek. Het laboratorium onderzoekt of u antistoffen tegen bloedgroepen heeft gemaakt. Is dat het geval, dan doen we verder onderzoek.

Zwangere vrouwen met bloedgroep D-negatief krijgen een injectie om te voorkomen dat ze antistoffen aanmaken tegen het bloed van hun kind. Zo’n injectie bestaat er niet voor vrouwen met bloedgroep c-negatief.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat zwangere vrouwen Rhesus c-antistoffen maken tegen het bloed van hun kind. Toch is het wel belangrijk om goed te controleren of u antistoffen gaat maken. Daarom doen we, als dat nodig is, vaker onderzoek en zult u onder controle in het ziekenhuis staan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde
polikliniek Verloskunde
088 624 35 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk
afdeling Gynaecologie
088 624 35 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Bent u ongerust of heeft u vragen (buiten kantoortijden) die niet kunnen wachten dan kunt u bellen naar het spoednummer: 088 624 81 61.

Laatst gewijzigd 16 januari 2023 / 5423