Contact
  1. 5439-Adviezen risico hoofdpijn verminderen

De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn/migraine, is het gebruik van medicijnen. Er is echter ook een niet-medicamenteuze behandeling van hoofdpijn/migraine mogelijk. Deze bestaat uit voldoende ontspanning en inspanning (bewegen) met daarbij een goede nachtrust en gezond voedingspatroon.

Hier leest u een aantal adviezen van de Hoofdpijnpolikliniek die de klachten van hoofdpijn/migraine kunnen verminderen.

Cafeïne

Het gebruik van grote hoeveelheden cafeïneproducten zoals koffie, thee, (pure) chocolade en cola kan leiden tot hoofdpijn. De hoeveelheid cafeïne in producten varieert:

  • 80 tot 150 mg cafeïne in een kop koffie;
  • 30 tot 40 mg cafeïne in een kop thee.

Het regelmatige gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag kan bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne hoofdpijn veroorzaken. Het plotseling stoppen met cafeïne kan ook leiden tot hoofdpijn. Het is dus verstandig om dit geleidelijk af te bouwen. Natuurlijk kunt u wel cafeïnevrije thee en koffie gebruiken.

Voedingsstoffen

De volgende voedingsstoffen kunnen invloed hebben op het ontstaan van hoofdpijn/migraine:

Aspartaam
Aspartaam (E951) is een kunstmatige zoetstof die 160 tot 200 maal zoeter is dan suiker en die vooral in light producten gebruikt wordt.

MSG/Ve-tsin
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als MSG en smaakversterker E621. MSG is het hoofdbestanddeel van de Oosterse smaakmaker Ve-tsin. MSG wordt aan veel voeding toegevoegd, in het bijzonder aan Chinees/Indonesisch eten. Ook is het terug te vinden in onder meer kant-en-klaar maaltijden zoals soep in blik, sauzen, vleeswaren, dressings voor salades, chips, zoutjes en bevroren vlees.

Tyramine
Tyramine komt voor in voedingsmiddelen zoals chocolade, wijn, bier, de meeste kaassoorten (behalve ricotta, hüttenkäse, smeerkaas), zuurkool, avocado's, bananen, vijgen, pruimen, pinda's en kokosnoten.

Slapen

Probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden en minimaal één uur vóór middernacht te gaan slapen. Zorg voor een goede nachtrust, dat wil zeggen: probeer ontspannen - zowel geestelijk als lichamelijk - in bed te stappen.

Er geldt geen algemene stelregel voor het minimaal te behalen uren slaap per nacht. Het totale aantal uren dat iemand nodig heeft om uitgerust op te staan, is namelijk per persoon erg verschillend.

Het is van belang om in een goede geestelijke en lichamelijke balans te komen. Daarom is het verstandig regelmatig te bewegen of aan sport te doen. Regelmatig bewegen betekent minimaal 3 maal per week minimaal 30 minuten bewegen.

Psycholoog

Het is bekend dat een psychisch welbevinden bijdraagt aan vermindering van hoofdpijn/migraineklachten. Het kan zijn dat uw psychisch welbevinden door een (on)bekende oorzaak op dit moment niet helemaal in balans is. In dat geval kunt u het advies krijgen een behandeltraject met de psycholoog in te gaan.

Pijnstillers

Regelmatig gebruik van pijnstillers geeft vaak geen vermindering van de hoofdpijnklachten. Sterker nog: het kan alleen maar leiden tot klach ten van onder meer uw maag en darmen. Verder loopt u het risico om hoofdpijn te krijgen die ontstaat door het regelmatige gebruik van pijnstillers. Gebruik dus zo min mogelijk en indien mogelijk liever helemaal geen pijnstillers.

Roken en drinken

Verder is het verstandig om, als u rookt, hiermee te stoppen en om het gebruik van alcohol zo veel mogelijk te beperken.

Samengevat

Wat betekent dit voor u? Het advies is om gedurende een periode van tenminste 2 maanden geen producten te gebruiken die een van de volgende voedingsstoffen bevatten:

  • cafeïne
  • aspartaam
  • tyramine
  • Ve-tsin

Op die manier kan de Hoofdpijnkliniek beoordelen of dit verbetering geeft van uw hoofdpijnklachten. Daarnaast is het verstandig om voldoende te bewegen, niet te roken en voldoende ontspanning te hebben.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met mevrouw (M.) Haverkamp, verpleegkundige Hoofdpijnpolikliniek,  088 624 24 58. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. U kunt bellen naar:

Isala Zwolle

Polikliniek Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Isala Meppel

Polikliniek Neurologie

088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5439
Specialisme en centra