Contact
 1. 5522-Bronchoscopie
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Een bronchoscopie wordt gedaan om de conditie van de luchtwegen (bronchiën) te beoordelen. Hier leest u wat u van de bronchoscopie kunt verwachten.

Wat is een bronchoscopie?

Bij een bronchoscopie wordt via de mond of neus een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera, in de luchtpijp ingebracht. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Ook kan er via de bronchoscoop een longspoeling gedaan worden, of kunnen er kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek.

Voorbereiding

Thuis

 • Gebruikt u insuline? Dan wordt u vooraf opgenomen op de afdeling dagverpleging V3.3. Daar wordt u aangesloten op een insulinepomp. Neem ook uw glucosemeter mee naar het ziekenhuis.
 • Gebruikt u medicijnen? Overleg dan met uw behandelend arts. Mogelijk moet u de medicijnen op de dag van het onderzoek overslaan.
 • Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw behandelend arts. Mogelijk moet u deze enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Neem ook uw medicatieoverzicht mee.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • U mag na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer, ook dan raden we u aan, om iemand mee te nemen.

Niet eten en drinken

Uw maag moet leeg zijn voor het onderzoek. Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt. Het maagzuur kan in de longen komen. Dit kan een longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets mag eten en drinken.

Let op
Als u toch eet of drinkt, kan het onderzoek niet doorgaan.

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn, dit betekent:  

 • Tot 6 uur voor het onderzoek, mag u alleen een lichte maaltijd eten.
  U kunt kiezen uit:
  - 2 beschuiten/crackers met jam, zonder boter of;
  - 1 snee brood met jam, zonder boter.
 • Tot 3 uur voor het onderzoek mag u alleen drinken:
  - Koffie zwart (zonder melk), thee, water

In het schema hieronder kunt u opzoeken hoe laat uw onderzoek begint en vanaf welke tijd u niet mag eten of drinken. 

Schema nuchter zijn

Tijdstip onderzoek:

U mag niets eten vanaf:

U mag niets drinken vanaf:

08.00 uur

02.00 uur

05.00 uur

09.00 uur

03.00 uur

06.00 uur

10.00 uur

04.00 uur

07.00 uur

11.00 uur

05.00 uur

08.00 uur

12.00 uur

06.00 uur

09.00 uur

13.00 uur

07.00 uur

10.00 uur

14.00 uur

08.00 uur

11.00 uur

15.00 uur

09.00 uur

12.00 uur

Waar moet u zijn?

Isala Zwolle. U meldt zich bij de meldzuil bij de hoofdingang, daarna meldt u zich bij de meldzuil op de afdeling Longgeneeskunde V2.2.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de onderzoekskamer van de polikliniek Longgeneeskunde. Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

U krijgt een knijpertje (saturatiemeter) aan een vingertop. Het knijpertje meet uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De endoscopiemedewerker vraagt u uw eventuele gebitsprothese uit te doen. Daarna worden uw keel en stembanden verdoofd met een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel. Als de bronchoscoop via de neus wordt ingebracht, wordt ook uw neusgat verdoofd. U krijgt ook een zuurstofslangetje in uw neus.

Inbrengen scoop

U ligt tijdens het onderzoek. U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de bronchoscoop. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die voor u het onderzoek heeft doorverwezen.

Vervolgens brengt de longarts de bronchoscoop in via uw mond of neus. Er blijft genoeg ruimte over in de mond of neus, zodat u rustig kunt doorademen. Tijdens het onderzoek worden uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd.Afbeelding bronchoscopie

Foto: de longarts brengt de bronchoscoop in via uw neus of mond

U kunt ook de animatievideo 'Bronchoscopie' bekijken.

De video is ook in andere talen beschikbaar:

Weghalen weefsel

Het kan zijn dat de longarts tijdens het onderzoek wat weefsel wegneemt. Hier voelt u niets van. Het weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium. Hier wordt het onderzocht.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen, het onderzoek en de nazorg duren samen ongeveer anderhalf uur.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat u na het onderzoek een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. Is er bij u weefsel afgenomen? Dan kan u ook wat bloederig slijm ophoesten.

U kunt lichte verhoging krijgen. Dit verdwijnt vanzelf na één of twee dagen. Eventueel kunt u hier paracetamol voor nemen. Door de verdoving mag u twee uur na het onderzoek niet eten en drinken. Als u te vroeg eet of drinkt, kunt u zich verslikken.

Mogelijke complicaties

Een bronchoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties zijn zeldzaam. Complicaties bij dit onderzoek zijn:

 • klaplong;
 • bloeding.

Weer naar huis

Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden. Ook als u met het openbaar vervoer bent gekomen, dan is het verstandig dat iemand u naar huis brengt. De eerste 24 uur na het onderzoek wordt u afgeraden om:

 • alcoholische dranken te gebruiken;
 • belangrijke beslissingen te nemen;
 • actief deel te nemen aan het verkeer;
 • gevaarlijke machines te bedienen;
 • te sporten.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. U krijgt hiervoor een afspraak.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen, Heerde of Meppel

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

10 maart 2020 / 5522

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.