Contact
 1. 5522-Bronchoscopie

Een bronchoscopie wordt gedaan om de conditie van de luchtwegen (bronchiën) te beoordelen. Hier leest u wat u van de bronchoscopie kunt verwachten.

Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie wordt via de mond of neus een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera, in de luchtpijp ingebracht. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Ook kan er via de bronchoscoop een longspoeling gedaan worden, of kunnen er kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek.

Voorbereiding

 • Vier uur vóór het onderzoek mag u nog een beschuitje en een kopje thee hebben.
  Daarna mag u niets meer eten en drinken.
 • Wanneer u medicijnen gebruikt, wilt u dan uw medicatieoverzicht meenemen*?
 • Gebruikt u insuline, overleg dan met uw behandelend arts wat u mag spuiten in verband met het nuchter zijn voor het onderzoek. U mag uw glucosemeter meenemen.
 • Gebruikt u 's ochtends medicijnen? Overlegt u dan met uw behandelend arts of u die kunt overslaan of later kunt innemen.
 • Het gebruik van bloedverdunners moet u in overleg met uw arts indien nodig enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
 • Draag tijdens het onderzoek geen knellende kleding.
 • We raden u aan om niet zelf naar huis rijden. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen. Komt u met het openbaar vervoer, ook dan raden we u aan, om iemand mee te nemen.*

Waar moet u zijn?

 • Locatie Zwolle: u meldt zich bij de meldzuil bij de hoofdingang, daarna meldt u zich bij de meldzuil op de afdeling V2.2.

Onderzoek

U verblijft op de dagverpleging van de bronchoscopieafdeling.
Voordat het onderzoek begint, legt een verpleegkundige u uit wat er precies gaat gebeuren. Het kan voorkomen dat het onderzoek door een andere longarts dan uw eigen behandelend longarts wordt uitgevoerd.

Verdoving

U krijgt een knijpertje aan een vingertop. Het knijpertje registreert uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De endoscopiemedewerker zal u verzoeken uw eventuele gebitsprothese uit te doen. Daarna zullen uw keel en stembanden worden verdoofd met behulp van een spray en een vloeistof. Deze hebben een bittere smaak en geven u een gevoelloze keel. Als de bronchoscoop via de neus wordt ingebracht, wordt ook uw neusgat verdoofd. Verder krijgt u indien nodig van de endoscopiemedewerker een zuurstofslangetje in de neus, zodat er extra zuurstof toegediend kan worden.

Inbrengen scoop

Het onderzoek vindt plaats in liggende houding. U krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van de bronchoscoop en van uw tanden. Als u denkt dat uw gebit schade kan ondervinden van het te hard bijten op de bijtring, bespreekt u dit dan voorafgaande aan het onderzoek met de arts die voor u het onderzoek heeft doorverwezen. Vervolgens brengt de longarts de bronchoscoop in via uw mond of neus. Er blijft genoeg ruimte over in de mond of neus, zodat u rustig kunt doorademen. Tijdens het onderzoek wordt uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd.

Afbeelding bronchoscopie

De longarts brengt de bronchoscoop in via uw neus of mond

U kunt ook de animatievideo 'Bronchoscopie' bekijken.

De video is in verschillende talen beschikbaar:

Het onderzoek zelf

Het kan zijn dat de longarts tijdens het onderzoek wat weefsel wegneemt. Hier voelt u niets van. Het weefsel en ook de eventuele spoeling worden opgestuurd naar het laboratorium waar deze zullen worden onderzocht.

Duur van het onderzoek

De voorbereidingen, het onderzoek en de nazorg nemen samen ongeveer 1,5 uur in beslag.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat u na het onderzoek enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft. En wanneer er weefsel is afgenomen, bestaat er de kans dat u bloederig slijm ophoest. Ook is het mogelijk dat u lichte verhoging kunt krijgen. Dit zal vanzelf verdwijnen binnen 1 à 2 dagen. Eventueel kunt u hier een paracetamol voor nemen. In verband met de verdoving mag u de eerste twee uur na het onderzoek niet eten en drinken, omdat anders de kans bestaat dat u zich verslikt.

Complicaties

Een bronchoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Complicaties treden zeer zelden op en kunnen bestaan uit een bloeding of een klaplong.  

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag meestal binnen vijf werkdagen na het onderzoek. Wij maken hiervoor een afspraak met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Longgeneeskunde 
(038) 424 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Longgeneeskunde
(0522) 23 38 60 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Steenwijk

Longgeneeskunde
(0522)23 38 60 (bereikbaar op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur, en op vrijdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

* Geldt alleen voor een poliklinische afspraak.

9 oktober 2019 / 5522

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.