Contact
  1. 5523-RS-virus en de behandeling met Palivizumab

Informatie voor ouders/verzorgers

​Het Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS-virus of RSV, is een virus dat infecties van de luchtwegen veroorzaakt. Bij zuigelingen kan dit leiden tot veel hoesten, benauwdheid, piepende ademhaling en slecht drinken. Palivizumab is een medicijn dat speciaal bedoeld is voor baby's met een verhoogd risico op RSV. Hier leest u meer over het virus en de behandeling met Palivizumab.

Wat is het RS-virus?

Het Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS-virus of RSV genoemd, is een veel voorkomend virus dat infecties van de luchtwegen (neus, keel, luchtpijp, longen) veroorzaakt. Het RS-virus komt het meest voor in de herfst en winter, met het begin van optreden in oktober/november en de laatste infecties in maart/april. De piekperiode is meestal in december/ januari.

Volwassenen krijgen vooral verkoudheidsverschijnselen, maar zuigelingen en jonge kinderen kunnen er erg ziek van worden. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid, waarvoor soms een ziekenhuisopname nodig is.

Hoe makkelijk krijg je het RS-virus?

Het RS-virus is een besmettelijk virus. Het wordt overgedragen door een zogenoemde ‘druppelinfectie', dat wil zeggen dat het virus zich bevindt in kleine druppeltjes die bij hoesten of niezen de lucht in komen. Het virus wordt ook gemakkelijk overgedragen door lichamelijk contact, meestal via de handen. Doordat het virus urenlang kan overleven op voorwerpen (speelgoed, leuningen, zakdoek), kan het ook via besmette voorwerpen doorgegeven worden. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen zoals bij een kinderdagverblijf of in wachtkamers, is de kans op besmetting groot.

Vooral vroeggeborenen (prematuren) zijn vatbaar voor het RS-virus. Tijdens de zwangerschap krijgt de baby via de moeder namelijk antistoffen die beschermen tegen virussen. Als een baby te vroeg wordt geboren, heeft het minder antistoffen meegekregen.

Wat zijn de klachten?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen een mild ziektebeeld, dat veel lijkt op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts.

Bij zuigelingen kunnen ook de lagere luchtwegen zijn aangedaan door een RS-virusinfectie, en kunnen de klachten verergeren tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling. Zuigelingen kunnen slechter gaan drinken. De benauwdheid en/of het slechte drinken kan zulke vormen aannemen dat een ziekenhuisopname nodig is.

Een eenmalige infectie met het RS-virus biedt geen blijvende bescherming. Dit betekent dat het RS-virus hetzelfde seizoen of in de jaren erna kan terugkomen, maar dan meestal in een mildere vorm.

Hoe kun je een RS-infectie voorkomen?

RS-virusinfecties zijn in het seizoen vaak moeilijk te voorkomen. De kans op besmetting met het RS-virus kunt u verkleinen door een aantal maatregelen te nemen:

  • Houd volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby. Laat ze uw baby zeker geen kusjes geven.
  • Was uw handen vaak met water en zeep voordat u uw baby aanraakt.
  • Maak gebruikt speelgoed regelmatig schoon.
  • Vermijd met uw baby plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals openbaar vervoer, crèches, winkelcentra.
  • Roken is ongezond voor de luchtwegen. Zorg ervoor dat in de omgeving van uw baby niet wordt gerookt, want roken verergert de klachten van een RS-virusinfectie.

Overigens zijn deze beschermende maatregelen voor kinderen, volwassenen en voor de meeste gezonde baby's niet nodig, maar wel voor zuigelingen die in aanmerking komen voor de behandeling met Palivizumab.

Is er een medicijn tegen het RS-virus?

Op dit moment is er alleen Palivizumab (Synagis®) als medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, waardoor de weerstand ertegen wordt verhoogd. Hiermee wordt de kans op een ernstige RS-virusinfectie kleiner. Palivizumab is speciaal bedoeld voor baby's met een verhoogd risico op een RS-virusinfectie.

Als een baby eenmaal een RS-virusinfectie heeft, zijn er geen medicijnen tegen het virus. Dan moet de ziekte gewoon 'uitzieken'.

Voor welke baby's is Palivizumab bedoeld?

Palivizumab is bedoeld (geïndiceerd) voor:

  • ex-vroeggeborenen (ex-prematuren) met broncho-pulmonale dysplasie;
  • baby's jonger dan 2 jaar met een ernstige vorm van broncho-pulmonale dysplasie en behandelingsbehoefte (zuurstofbehoefte);
  • ex-prematuren die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en die bij het begin van het RS-virusseizoen jonger zijn dan zes maanden;
  • sommige baby's met ernstige aandoeningen die in al het eerste levensjaar ernstige gezondheidsproblemen hebben, zoals cystic fibrosis, bepaalde aangeboren hartafwijkingen, of afweerstoornissen.

Hoe werkt Palivizumab?

Palivizumab bevat antistoffen tegen het RS-virus. Ook baby's met een verhoogd risico op een ernstiger beloop van een RS-virusinfectie krijgen daardoor extra bescherming. Overigens helpt Palivizumab bij één op de twintig baby's, dat wil zeggen: er moeten twintig baby's uit de risicogroep Palivizumab krijgen om bij één baby een opname door RS te voorkomen.

Hoe wordt Palivizumab gegeven?

Palivizumab wordt door middel van een prik gegeven, net zoals vaccinaties. De injecties worden thuis door een verpleegkundige gegeven op voorschrift van de kinderarts. De antistoffen in Palivizumab verdwijnen na ongeveer een maand uit het lichaam. Dit betekent dat uw baby elke maand tijdens het RS-seizoen opnieuw Palivizumab krijgt.

Hoe veilig is de behandeling met Palivizumab?

Voor zover bekend zijn er geen ernstige bijwerkingen van Palivizumab. De injectieplaats kan warm aanvoelen of jeuken. Bij een heel kleine groep baby's kan Palivizumab koorts, diarree of braken veroorzaken.

Als uw baby slecht drinkt, flink benauwd is, behoorlijk diarree heeft of braakt, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde 
088 6242 4  56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskundekunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 5523