Contact
  1. 5661-24-uurs pH-meting

Onderzoek van de slokdarm bij kinderen

​Een 24-uurs pH-meting is een onderzoek van de slokdarm. Bij dit onderzoek wordt gemeten hoe vaak en hoe lang het zuur uit de maag in de slokdarm komt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een dun slangetje dat via je neus in het onderste stukje van je slokdarm wordt gebracht. Dit slangetje zit aan de buitenkant vast aan een soort i-Pod. Dit kastje registreert de pH (zuurgraad) in de slokdarm. Op deze manier kunnen we zien hoe vaak en hoe lang er zure maaginhoud in je slokdarm komt.

We moeten een etmaal lang (24 uur) het teruglopen van het zuur in je slokdarm registreren. Dan kan de arts een goed beeld krijgen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek hoef je je niet speciaal voor te bereiden. Wel is het belangrijk dat je met de arts afspreekt of je moet stoppen met bepaalde medicijnen (met name medicijnen die invloed hebben op de zuurgraad van de maag). Over het algemeen moet je deze medicijnen drie dagen vóór het onderzoek stoppen.

Onderzoek

Op de afgesproken tijd meld je je bij de centrale balie in de centrale hal. Je wordt dan naar de kinderafdeling gebracht.

Op de kinderafdeling brengt een verpleegkundige het dunne slangetje via je neus in je slokdarm. Vervolgens wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of het slangetje op de juiste plaats in de slokdarm ligt. Daarna wordt de meting gestart en kun je naar huis.

Normale dagelijkse activiteiten

Tijdens de meting is het van belang dat je zo veel mogelijk je normale dagelijkse activiteiten onderneemt. Dit alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van een normale dag. Je kunt je alleen niet douchen en je mag niet zwemmen, omdat het registratiekastje niet waterdicht is.

Het is noodzakelijk dat je in het dagboekje bijhoudt wat je wanneer doet. De verpleegkundige vertelt je hierover meer. Het onderzoek duurt ongeveer 24 uur.

Volgende dag

De volgende dag kom je weer naar het ziekenhuis. Op het afgesproken tijdstip wordt het slangetje uit je neus verwijderd. Daarmee is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek

Na het onderzoek zijn geen speciale maatregelen noodzakelijk. De gegevens die in het kastje zijn opgeslagen, worden ‘uitgelezen’ en bewerkt. Je krijgt een afspraak met de arts om de uitslagen een aantal dagen later te bespreken.

Mogelijke complicaties

Een 24 uurs pH-meting is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld als het slangetje niet goed is ingebracht. Daarom wordt er na het inbrengen van het slangetje een controlefoto gemaakt.

Als je na het onderzoek klachten hebt, kun je contact opnemen met de arts die de opdracht voor het onderzoek heeft gegeven, 088 624 50 50. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de dienstdoende kinderarts via de afdeling Spoedeisende Hulp, 088 624 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 24 augustus 2022 / 5661