Contact
  1. 5718-Koelen pasgeborenen

Als uw kind bij de geboorte zuurstofgebrek heeft gehad, is er kans op hersenschade. De kans dat uw kind ernstige hersenschade houdt, kan worden verminderd door uw kind drie dagen lang te koelen. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Moeilijke start

Uw kind heeft een moeilijke start gehad bij de geboorte en is met spoed overgeplaatst naar de afdeling Neonatale intensive care unit (NICU) van Isala in Zwolle. We realiseren ons dat u hier helemaal niet op voorbereid was. Er komt dus veel op u af.

Daarom hebben wij voor ouders die met deze situatie te maken krijgen, deze folder gemaakt. In de folder leest u wat we met uw kind doen en met welk doel. U kunt zich met deze folder ook beter voorbereiden op het eerste gesprek met de arts en het bezoek aan de afdeling waar uw kind ligt.

Wat betekent dit voor u als ouder?

Uw kind is ernstig ziek. Dit betekent dat de artsen en verpleegkundigen vooral in de eerste uren veel handelingen moeten verrichten bij uw kind. Hierdoor kunt u de eerste uren niet meteen bij uw kind komen. En misschien bent u zelf nog opgenomen in een ander ziekenhuis.

Doordat uw kind met spoed bij ons is opgenomen, is er weinig tot geen mogelijkheid om de behandelend arts te spreken. Zodra de mogelijkheid er wel is, bellen wij u op.

Als u op de afdeling Neonatale intensive care komt, kan dat erg indrukwekkend zijn. U ziet dat uw kind is aangesloten aan veel apparatuur. Door het koelen ziet uw kind erg bleek en voelt het koud aan. Ook zal uw kind nergens op reageren. Dit komt door de medicijnen.

Waarom koelen?

Een moeilijke start met een periode van zuurstofgebrek kan voor een kind levenslange gevolgen hebben. De gevolgen zijn afhankelijk van de duur en de ernst van het zuurstofgebrek. Het komt voor dat een kind overlijdt, of milde tot ernstige hersenschade oploopt, of dat er geen gevolgen zijn. Meteen na de geboorte is niet te voorspellen wat er gaat gebeuren. Dit wordt pas na enige tijd duidelijk.

De schade aan de hersenen gebeurt in twee fasen:

  • De eerste fase van hersenschade ontstaat op het moment dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Deze schade is definitief en kan dus niet meer hersteld worden. Op deze eerste fase heeft het koelen geen invloed.
  • De tweede fase van hersenschade treedt op vanaf zes uur na het moment van zuurstoftekort. De schade treedt dan op, omdat de hersenen al hun energie hebben verbruikt. Door te koelen proberen we ervoor te zorgen dat de tweede fase niet optreedt of minder ernstig verloopt.

Het is dus belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt gestart met koelen, voordat de tweede fase begint. Het koelen moet in ieder geval starten binnen zes uur na de geboorte.

Helaas garandeert koelen niet altijd een goede afloop.

Hoe gaat koelen?

  • Uw kind draagt een pakje. Door dit pakje stroomt koud water. De lichaamstemperatuur wordt hierdoor verlaagd tot 33,5 graden.
  • Na 72 uur (3 dagen) wordt uw kind weer opgewarmd tot een normale lichaamstemperatuur.
  • Uw kind ligt soms ter ondersteuning van de ademhaling ook aan de beademingsmachine. Een monitor legt de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed vast.
  • In de navel of grote bloedvaten zijn infusen ingebracht. Via deze infusen dienen wij vocht en medicijnen toe. Ook nemen we via de infusen gemakkelijk en zonder pijn bloed af.
  • Via een blaaskatheter kunnen we precies meten hoeveel uw kind plast.
  • Op het hoofd heeft uw kind vijf elektrodes gekregen. Daarmee wordt de hele tijd een filmpje van de hersenen gemaakt.
  • Elke dag maakt de arts een echo van het hoofd, om te zien hoe het met de hersenen gaat.

Problemen

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Dit onderzoek toont aan dat wanneer een kind drie dagen lang gekoeld wordt, de kans op overlijden en blijvende ernstige hersenschade (tweejarige leeftijd) kleiner wordt.

Uit de wetenschappelijke onderzoeken is ook gebleken dat tot 33,5 graden koelen veilig kan gebeuren.

De problemen die kunnen ontstaan, zijn:

  • De lichaamstemperatuur is van invloed op de ademhaling, de hartslag, de bloedsomloop en bepaalde bloedwaardes. Denk bijvoorbeeld aan de bloedsuikerspiegel en de stolling. Door het koelen kunnen deze systemen ontregeld raken.
  • De huid van uw kind wordt erg kwetsbaar door de lage lichaamstemperatuur.

Contact

Zodra het mogelijk is, regelen we voor u een gesprek met een arts en verpleegkundige van de afdeling. Tijdens dit gesprek krijgt u meer informatie over uw kind, de behandeling en kunt u vragen stellen.

Heeft u vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind in behandeling is:

Zwolle

Neonatale intensive care
088 624 52 71 (dag en nacht bereikbaar)

Laatst gewijzigd 17 maart 2022 / 5718