Contact
  1. 5718-Koelen pasgeborenen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Een kind dat zuurstofgebrek heeft geleden tijdens de geboorte, loopt kans op o.a. hersenschade. Wanneer een kind gedurende drie dagen gekoeld wordt, vermindert de kans op ernstige hersenschade op langere termijn. Hier kunt u daar meer over lezen.

Moeilijke start

Uw kind is zojuist vanwege een moeilijke start na de geboorte met spoed overgeplaatst naar de afdeling Neonatologie intensive care van Isala in Zwolle. We realiseren ons dat u in het geheel niet voorbereid was op deze opname en dat er nu veel tegelijkertijd op u afkomt.

De eerste uren kunt u niet bij uw kind zijn, omdat u nog in een ander ziekenhuis bent of omdat de artsen en verpleegkundigen erg druk met uw kind bezig zijn. Ook is er bij deze spoedopname weinig tot geen gelegenheid voor u om de behandelend arts te spreken. Om die redenen is deze informatie beschikbaar. Zo kunnen wij u alvast informeren over wat we ondertussen met uw kind doen en met welk doel. Zodra het mogelijk is, heeft u een gesprek met één van de artsen.

Nieuwe inzichten

Een moeilijke start met een periode van zuurstofgebrek kan voor een kind levenslange gevolgen hebben. Afhankelijk van de duur en de ernst van het zuurstofgebrek kunnen de gevolgen variëren van overlijden, milde tot ernstige hersenschade, tot ‘het met een sisser aflopen’. Direct na de geboorte is niet te voorspellen hoe het gaat aflopen. Dit wordt pas na enige tijd duidelijk.

Tot voor kort was er geen specifieke behandeling om hersenschade door zuurstofgebrek te beperken. De laatste jaren is er echter veel wetenschappelijk onderzoek verricht in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het blijkt dat wanneer een kind gedurende drie dagen gekoeld wordt (waarbij de lichaamstemperatuur verlaagd wordt naar 33,5 °C), de kans op overlijden en ernstige hersenschade op langere termijn (tweejarige leeftijd) kleiner wordt.

Hoe werkt het koelen?

De schade aan de hersenen verloopt in twee fases. De eerste fase van hersenschade ontstaat op het moment dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen; deze schade is niet meer te herstellen. De tweede fase van hersenschade treedt vanaf zes uur na het moment van zuurstoftekort op, doordat de hersenen al hun energie verbruikt hebben. Het koelen van uw kind heeft als doel te zorgen dat de tweede fase van hersenschade niet optreedt of minder ernstig verloopt. Het is daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt gestart met koelen (in ieder geval binnen zes uur na de geboorte) om de tweede fase van hersenschade vóór te zijn. Op de eerste fase van hersenschade heeft het koelen geen invloed. Helaas garandeert het koelen dan ook niet altijd een goede afloop.

Wat gebeurt er met uw kind tijdens de opname?

Uw kind is ingepakt in een soort wikkelpakje, waar koud water doorheen stroomt. De lichaamstemperatuur wordt hierdoor verlaagd tot 33,5 ºC. Na 72 uur wordt uw kind weer opgewarmd tot een normale lichaamstemperatuur. Uw kind wordt ter ondersteuning beademd. Ook wordt uw kind bewaakt door een monitor die de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed registreert.

In de navel of grote bloedvaten worden infusen ingebracht om vocht en medicijnen toe te dienen en om gemakkelijk en pijnloos bloedafnames te kunnen doen. Er wordt een blaaskatheter ingebracht om precies te zien hoeveel uw kind plast. Op het hoofd heeft uw kind vijf elektrodes (naaldjes) gekregen waarmee continu een hersenfilmpje wordt gemaakt. Dagelijks maakt de arts een echo van het hoofd om te zien hoe de conditie van de hersenen is.

Wat betekent dit voor u als ouder?

Uw kind is ernstig ziek. Dit betekent dat de artsen en verpleegkundigen met name de eerste uren veel handelingen moeten verrichten bij uw kind. Hierdoor kunt u de eerste uren niet direct bij uw kind op de afdeling komen. Zodra de mogelijkheid er wel is, bellen wij u op.

Als u op de afdeling Neonatologie komt, ziet u dat uw kind aan veel apparatuur ligt. Door het koelen ziet uw kind erg bleek en voelt hij/zij koud aan. Ook zal uw kind nergens op reageren als gevolg van de medicijnen.

Zijn er complicaties mogelijk?

Uit de genoemde wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tot 33,5 ºC koelen veilig
kan gebeuren, maar complicaties kan geven. De lichaamstemperatuur is immers van invloed op de ademhaling, de hartslag, de bloedsomloop en bepaalde bloedwaardes, zoals onder andere de bloedsuikerspiegel en de stolling. Door het koelen kunnen deze systemen ontregeld raken. Verder is de huid door de lage lichaamstemperatuur erg kwetsbaar geworden.

Contact

Zodra het mogelijk is, regelen we voor u een gesprek met een arts en verpleegkundige van de afdeling, waarin u verder geïnformeerd wordt en uw vragen kunt stellen. Heeft u vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind in behandeling is:

Zwolle

Neonatale Intensive Care 
(038) 424 52 71 (dag en nacht bereikbaar)
U kunt ook mailen: nicu.neonatologie@isala.nl.

23 november 2018 / 5718