Contact
 1. 5726-Iloprost (Ilomedine®) bij syndroom van Raynaud

Medicijn bij reuma

​Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Iloprost (bekend onder de merknaam Ilomedine®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.
Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing Iloprost

Iloprost wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige vormen van het syndroom van Raynaud. Dit is een aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in handen en voeten samentrekken. Hierdoor treedt een verminderde doorbloeding op, die soms gepaard gaat met open wondjes (ulcera). Ernstige vormen van het syndroom van Raynaud komen voor bij bindweefselziektes, zoals sclerodermie en systemische lupus erythematosus.

Iloprost heeft onder andere invloed op de bloedstolling. Ook maakt het de kleine bloedvaatjes open, waardoor de doorbloeding van de handen en voeten verbetert. Het effect van iloprost, namelijk het verminderen van het syndroom van Raynaud en de genezing van ulcera, treedt vaak pas na langere tijd op en kan nog maanden aanhouden.

Behandeling met Iloprost 

Gebruik

Iloprost wordt gedurende een aantal dagen (meestal vijf) toegediend via een infuus in een ader. De dosering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Er wordt gestart met een lage dosis. Iedere dertig tot zestig minuten wordt de dosering verhoogd, totdat er bijwerkingen optreden of uw bloeddruk te veel daalt. De dosering die u uiteindelijk goed verdraagt, wordt voortgezet tot in totaal zes uur.

Tijdens de eerste en/of tweede dag wordt uw geschikte dosering bepaald. De dagen erna wordt dan de dosering gebruikt die u de dagen ervoor goed verdroeg. Aan het einde van de vijfde dag kunt u in principe weer naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van iloprost zijn:

 • hoofdpijn;
 • misselijkheid;
 • een rood gelaat (flushen);
 • kaakpijn.

Andere regelmatig voorkomende bijwerkingen zijn:

 • diarree;
 • braken;
 • warmtesensatie;
 • buikpijn;
 • duizeligheid.

Deze bijwerkingen verdwijnen meestal snel na het stoppen van het infuus of het verlagen van de doorloopsnelheid van het infuus.

Daarnaast kunnen bloeddrukdaling en hartkloppingen optreden. De behandeling wordt dan direct onderbroken of gestaakt.

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.

Voorzorgen

Niet gebruiken

Iloprost mag niet worden toegediend als u een aandoening heeft met een risico op bloedingen, zoals een maagzweer, een recent ongeluk of bloedingen in het hoofd. Daarnaast wordt behandeling ontraden bij ernstige vaatziekten van het hart, een recent hartinfarct (minder dan zes maanden geleden), acuut of chronisch hartfalen of hartritmestoornissen.

Gebruik met andere geneesmiddelen

 • Bloeddrukverlagende middelen
  Aangezien iloprost een bloeddrukverlagend effect heeft, is het belangrijk dat u uw behandelend arts op de hoogte brengt als u middelen gebruikt die de bloeddruk verlagen. Deze middelen kunnen namelijk het bloeddrukverlagende effect van iloprost versterken.
 • Bloedverdunnende middelen
  Iloprost heeft ook een effect op de bloedstolling: het werkt bloedverdunnend. Daarom kan het gelijktijdige gebruik van iloprost en bloedverdunnende middelen een verhoogde kans op bloedingen geven. Voorbeelden van bloedverdunnende middelen zijn: fenproucomom (Marcoumar®), acenocoumarol (Sintrom®) en acetylsalicylzuur (Aspirine® en Ascal®).
 • Pijnstillers
  Ook het gelijktijdige gebruik van iloprost en bepaalde pijnstillers met een ontstekingsremmende en koortswerende werking geeft een verhoogde kans op bloedingen. Deze pijnstillers werken namelijk ook bloedverdunnend. Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Zwangerschap en borstvoeding

Iloprost mag het niet worden toegediend tijdens zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

16 januari 2019 / 5726

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.