Contact
 1. 5731-Goudinjecties (Tauredon®)

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Goudinjecties, bekend onder de stofnaam aurothiomalaat en merknaam Tauredon®, zijn hiervan een voorbeeld. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing goudinjecties

Goudinjecties behoren tot de groep antireumatica. Ze worden al vele jaren gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Behandeling met goudinjecties

Gebruik

Goudinjecties (Tauredon®) worden toegediend in de spieren van uw bil of bovenbeen. De eerste injectie bevat een ‘testdosis’ (10 mg) om te kijken of er geen bijwerkingen optreden. Als er geen problemen ontstaan, worden goudinjecties vervolgens elke week toegediend (50 mg per injectie). De reumaconsulent, wijkverpleegkundige of huisarts kunnen u de injecties toedienen.

Na het starten van de goudinjecties kan het maanden duren voordat u vermindering van uw klachten bemerkt. Als er na twintig weken een duidelijke verbetering optreedt, worden de injecties voortgezet, maar meestal minder vaak. Goudinjecties kunnen jarenlang gebruikt worden.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) kunt u naast goudinjecties zonder bezwaar gebruiken.

Gebruiksaanwijzingen

 • U moet de ampullen in het donker en bij kamertemperatuur bewaren.
 • Haal de ampullen pas bij toedienen uit het doosje.
 • Als de oplossing helder bleekgeel is, kan deze worden gebruikt. Gebruik de oplossing niet als deze troebel is.

Mogelijke bijwerkingen

Tijdens het gebruik van goudinjecties kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • huidafwijkingen, zoals jeuk, uitslag, haaruitval, overgevoeligheid voor zonlicht en blauwe verkleuring (bij langdurig gebruik);
 • ontsteking van de slijmvliezen, zoals pijnlijke plekjes in de mond;
 • eiwitverlies in de urine;
 • verlaging van het aantal rode of witte bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan gepaard gaan met een verhoogde kans op infecties of snel ontstaan van blauwe plekken/bloedneuzen;
 • verhoging van leverenzymen, geelzucht;
 • na de injectie kan een reactie optreden met een slap gevoel, duizeligheid, misselijkheid, transpireren en blozen (dit gaat vanzelf over).

Deze bijwerkingen treden niet vaak op en verdwijnen meestal na het staken van de behandeling. Zo nodig kunt u hierover contact opnemen met de reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.

Adviezen om overgevoeligheid voor zonlicht te voorkomen:

 • Vermijd overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht.
 • Gebruik zonbescherming.

Arts waarschuwen

Waarschuw in elk geval uw reumatoloog (of huisarts) bij:

 • huidafwijkingen/ontsteking van het mondslijmvlies;
 • spontaan ontstaan van blauwe plekken of terugkerende bloedneuzen;
 • hevige keelpijn in combinatie met koorts;
 • toenemende kortademigheid en droge hoest (anders dan een gewone verkoudheid);
 • (bloederige) diarree.

Controles

Om in een vroeg stadium eventuele bijwerkingen op te sporen, worden tijdens de behandeling regelmatig uw bloed en urine nagekeken. Houdt u zich daarom goed aan de afspraken van bloed- en urinecontrole.

Voor de uitslag hoeft u niet te bellen of langs te komen. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen daartoe aanleiding geven.

Voorzorgen

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners die via de trombosedienst worden gecontroleerd (zoals acenocoumarol of fenprocoumon)? Dan zijn goudinjecties voor u niet geschikt vanwege de kans op het ontstaan van blauwe plekken.

Hartscan

Bent u onder behandeling van een hartspecialist (cardioloog) en moet u een hartscan (scintigrafie) ondergaan? Dan mag dit op zijn vroegst drie dagen na de laatste goudinjectie.

Zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van Goudinjecties tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Daarnaast adviseren wij om de eerste twaalf maanden na de laatste injectie een zwangerschap te voorkomen.  Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte van uw (eventuele) zwangerschap of zwangerschapswens.

Er is onvoldoende ervaring met het gebruik van goudinjecties bij borstvoeding. Daarom raden wij af om goudinjecties bij borstvoeding te gebruiken. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte dat u borstvoeding geeft. Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren van Isala (MAZ) via telefoonnummer (038) 424 35 55.

Vaccinatie

Goudinjecties verminderen uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Informatie over overige vaccinaties kunt u krijgen via uw huisarts of GGD. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland. ​

11 september 2019 / 5731

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.