Contact
  1. 5754-Slaapregistratie tijdens nachtopname

​Bij slaapregistratie tijdens een nachtopname op de longafdeling wordt onderzocht of klachten van een patiënt verband houden met de ademhaling gedurende de nacht. Binnenkort vindt dit onderzoek bij u plaats. Hier leest u wat u van de opname kunt verwachten.

Voorbereiding op het onderzoek

U kunt voor de opname gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen zoals u gewend bent. Wilt u ervoor zorgen dat u geen nagellak of nepnagels op uw nagels draagt? Dit in verband met het meten van het zuurstofgehalte en uw hartslag. Deze zijn namelijk niet meetbaar wanneer u nagellak of nepnagels op uw nagels heeft.

Wat neemt u mee?

  • uw afspraakbevestiging;
  • uw eigen medicijnen;
  • een goedsluitend hemd of T-shirt;
  • eventueel een pyjama om eroverheen aan te trekken.

Melden

Op de afgesproken avond verwachten wij u om 22.00 uur op de longafdeling van Isala. Meldt u zich twintig minuten voor de afgesproken tijd bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Vervolgens gaat u naar de afdeling Neurologie. U meldt zich daar opnieuw bij een aanmeldzuil. De verpleegkundige haalt u daar op. Samen gaat u dan naar de verpleegafdeling V2.5. Daar zal de verpleegkundige u uw kamer wijzen. U slaapt alleen op deze kamer.

Mocht u hulp nodig hebben bij het uitkleden en naar bed gaan, dan bent u om 20.00 uur welkom op onze afdeling. U meldt zich dan om 19.40 uur bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Graag horen wij bij het maken van de afspraak of u deze hulp nodig heeft.

Start van het onderzoek

In de loop van de avond zult u worden aangesloten op de apparatuur. Omdat het tijdstip van aansluiten afhankelijk is van andere verpleegkundige werkzaamheden op de afdeling, kunnen wij u geen exacte aansluittijd noemen. Wij hopen dat u hiervoor begrip kunt opbrengen.

Bij het aansluiten vragen wij u uw bovenlijf te ontbloten. Er wordt op borsthoogte een registratiekastje geplaatst, dat wordt vastgezet met een band. Ook worden er twee banden op maat gemaakt en bevestigd: één rondom de borst en één rondom de buik. Deze meten de ademhalingspogingen. U krijgt een neusbrilletje op de neus, deze meet de ademhaling. Als laatste wordt er een meetapparaatje met sensor aan de vinger bevestigd, deze meet het zuurstofgehalte in het bloed en registreert de hartslag.

Onderzoek

Wanneer alles is aangesloten, start de apparatuur met de registratie. Dit houdt niet in dat u direct moet gaan slapen. Om u niet te storen in uw slaap, komt er gedurende de nacht geen verpleegkundige bij u kijken. Wel kunt u bij problemen de verpleegkundigen bellen, zij kunnen u dan helpen. Ook kunt u gewoon naar het toilet als dit nodig mocht zijn. De registratie stopt wanneer u afgekoppeld wordt van de apparatuur.

Na het onderzoek

Tussen 6.30 en 7.00 uur wordt u gewekt. De verpleegkundige zal u dan afkoppelen van de apparatuur. Het is mogelijk om te douchen op onze afdeling. Ook kunt u gebruikmaken van een ontbijt.

Voor uw vertrek zullen wij u vragen een vragenlijst over de slaapregistratie in te vullen. Daarna kunt u weer naar huis of het werk.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van de slaapregistratie krijgt u tijdens uw controleafspraak bij uw behandeld specialist.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 5754