Contact
 1. 5765-Allergie huisstofmijt bij kinderen

​Bij klachten van astma of allergische rhinitis (hooikoorts) bij kinderen is het aannemelijk dat blootstelling aan huisstofmijt een rol speelt bij het veroorzaken en in stand houden van de klachten.

Als bij uw kind uit bloedonderzoek of een huidpriktest een positieve uitslag voor het inhalatieallergeen huisstofmijt is aangetoond, dan leest u hier welke maatregelen u kunt nemen om blootstelling van uw kind aan huisstofmijt zo veel mogelijk te vermijden.

Wat is huisstofmijtallergie

De allergie voor huisstofmijt is eigenlijk een allergie voor de ontlasting van de huisstofmijt. De huisstofmijt is een heel klein diertje dat met het blote oog net niet te zien is. Het komt in alle Nederlandse huizen voor.

De huisstofmijt voedt zich met afvalmateriaal zoals haren en huidschilfers van mensen en dieren. Hij plant zich het snelst voort in een omgeving waar het warm en vochtig is. De ontlasting van de huisstofmijt bestaat uit heel kleine en lichte stofdeeltjes die in de lucht gaan zweven en door mensen dus ingeademd worden.

Bij een allergie voor huisstofmijt treedt onder invloed van die blootstelling een chronische (dat wil zeggen voortdurende) ontstekingsreactie van de luchtwegen op. De huisstofmijt overlijdt bij temperaturen boven de 60 graden en onder de -20 graden Celsius.

Maatregelen

Het is in ons klimaat onmogelijk om blootstelling aan huisstofmijt volledig te vermijden. U moet dan ook niet verwachten dat de hier genoemde maatregelen leiden tot het volledig verdwijnen van de klachten bij uw kind.

Vrijwel altijd is er ook behandeling met geneesmiddelen nodig; dit zal de arts met u bespreken. Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat voor het terugdringen van de blootstelling aan huisstofmijt een pakket van maatregelen nodig is. Het nemen van één van deze maatregelen is dus niet voldoende; het gaat om het hele pakket.

U kunt de huisstofmijt bestrijden door de volgende maatregelen:

 1. beschutting wegnemen: huisstofmijtdichte hoezen voor matras, dekbed en kussen;
 2. saneren van uw huis: inrichten, schoonmaken en vocht bestrijden.

1. Beschutting wegnemen

Door zo min mogelijk textiel in huis toe te passen, neemt u de beschutting voor de huisstofmijt weg. Het beestje zal zich minder thuis voelen en zal zich minder snel voortplanten. De belangrijkste maat­ regel hierbij is om matrassen, dekbedden en kussens te voorzien van speciale huisstofmijtdichte hoezen.

Een bed is een favoriete plek voor huisstofmijten: het is er lekker warm en vochtig, en er is voldoende voedsel (haren en huidschilfers) aanwezig.

Omdat (kleine) kinderen een groot deel van de dag in bed doorbrengen, is de eerste en belangrijkste maatregel: het terugdringen van de huisstofmijt in het bed van uw kind. Daartoe kan de arts speciale huisstofmijtdichte hoezen aanbevelen.

Die zorgen ervoor dat uw kind zo min mogelijk in aanraking komt met de huisstofmijt en zijn uitwerpselen. De hoezen zijn vocht­ en luchtdoorlatend en redelijk comfortabel. Staan er meer bedden in een kamer, dan kunt u het best alle matrassen van een hoes voorzien.

Knuffels
Een andere maatregel om de blootstelling aan huisstofmijt in bed tegen te gaan, is het terugbrengen van het aantal knuffels in bed tot maximaal drie, vooral de pluchen knuffels. Om huisstofmijt op ‘favoriete’ knuffels te doden, kunt u de knuffel op 60 graden wassen.
Ook kunt u de knuffel gedurende 48 uur in de diepvries (-18 graden) leggen en daarna uitwassen op een lage temperatuur. We raden u aan dit eens per zes weken te doen.

Huisstofmijtdichte matrashoes
Huisstofmijtdichte matrashoezen bestaan uit een ademende kunststof waar de huisstofmijten niet van houden. Daardoor kan de huisstofmijt zich niet meer nestelen in de matras. Slapen op een matras met een huisstofmijtdichte matrashoes is niet wezenlijk anders dan slapen op een gewone matras, maar het kan - zeker in het begin, als de hoezen nog nieuw zijn - wel een beetje knisperen.

Het materiaal van het matras zelf is minder belangrijk (hoewel kapok of wol beter vermeden kan worden en heel oude matrassen ook). ‘Anti­allergische matrassen’ bestaan dus niet - dat is gewoon een verkooptruc. U hoeft dus geen speciale of extra dure matras voor uw kind te kopen.

Huisstofmijtdichte dekbedhoes
Een huisstofmijtdichte hoes om het dekbed is ook mogelijk. De meeste synthetische dekbedden kunnen op 60 graden Celsius gewassen worden, waarbij de huisstofmijt overlijdt. Eens per zes weken het dekbed zo wassen is net zo effectief als een mijtdichte dekbedhoes.

Het nadeel van een dekbedhoes is dat het bed wat ‘broeierig’ wordt. Dat geldt met name voor een hoes om een kleine maat dekbed (ledikantje). Daarom geven de kinderartsen van Isala er de voorkeur aan om dekbedhoezen alleen voor te schrijven bij kinderen die in een groot bed slapen, en bij wie hoezen om matras en kussen alléén onvoldoende effect hebben.

Huisstofmijtdichte kussenhoes
Als uw kind een kussen heeft dat niet wasbaar is op 60 graden Celsius, dan is het verstandig om hier ook een huisstofmijtdichte hoes omheen te doen. Het maakt ook hier niet uit van welk materiaal het kussen is gemaakt: synthetische kussens bevatten minstens net zo veel huisstofmijt als kussens die gevuld zijn met veren of dons. Ook een ‘anti­allergisch kussen’ bestaat dus niet.

Onderhoud
Huisstofmijtdichte hoezen moet u ongeveer eens in de zes maanden wassen op 60 graden.

Hoezen aanvragen 
Sinds 1 januari 2009 zitten huisstofmijtdichte hoezen niet meer in het basispakket van de zorgverzekeraars. Mits het ook niet in het aanvullend pakket van uw zorgverzekeraar zit, moet u deze dus zelf betalen. De verpleegkundig consulent kinderlongziekten kan u helpen een betaalbare keuze te maken.

2. Saneren van uw huis 

Om blootstelling aan huisstofmijt zo veel mogelijk te verminderen, adviseert de arts of verpleegkundige meestal niet alleen huisstofmijtdichte hoezen, maar spreekt ook een huisbezoek af. De longverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie komt bij u op bezoek.

Deze verpleegkundige is speciaal getraind in het geven van adviezen op maat om blootstelling aan huisstofmijt in uw woning zo veel mogelijk te vermijden. Hierbij zal hij/zij met u naar de volgende zaken kijken:

 • vochtbestrijding: door goede ventilatie kunt u vochtige lucht snel afvoeren;
 • inrichting en stoffering: door gladde en synthetische materialen te kiezen, maakt u het voor de huisstofmijt onaantrekkelijk in uw huis; hierbij is er speciale aandacht voor de slaapkamer;
 • schoonmaken en wassen: regelmatig vloeren en meubels licht vochtig afnemen en wassen boven de 60 graden Celsius.

De longverpleegkundige neemt telefonisch contact met u op om een afspraak te maken voor het huisbezoek.

Niet roken in huis
Naast blootstelling aan huisstofmijt speelt blootstelling aan sigarettenrook zeker een rol bij klachten van astma of rhinitis bij kinderen. Als u wilt proberen om klachten van uw kind te verminderen door uw woonomgeving aan te pakken (saneren), is dat alleen zinvol als ook het roken in huis wordt aangepakt.

Het beste is als er in uw huis in het geheel niet wordt gerookt, dus ook niet als de kinderen naar bed zijn en ook niet in een aparte rookruimte.

Sigarettenrook verspreidt zich snel door het hele huis. Uit onderzoek blijkt dat tabaksrook na zes weken nog steeds meetbaar is. Als er in huis wordt gerookt, staan alle bewoners bloot aan de schadelijke invloeden van de rook.

Uit onderzoek is gebleken dat het volledig vermijden van roken de beste manier is om de schadelijke effecten van blootstelling aan tabaksrook te vermijden. Dat is dus ook het advies: een volledig rookverbod in huis (en in de auto).

Samenvatting

Het behandelteam van afdeling Kindergeneeskunde geeft het volgende praktisch advies voor kinderen met allergie voor huisstofmijt:

 • aanschaf huisstofmijtdichte hoezen (op advies van arts of longverpleegkundige);
 • terugbrengen van het aantal knuffels in bed tot maximaal drie;
 • knuffels geregeld wassen op 60 graden Celsius;
 • kussen en dekbed elke zes weken wassen op 60 graden Celsius;
 • huisbezoek door de verpleegkundig consulent longziekten van de thuiszorg;
 • niet roken in huis en in de auto.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5765