Contact
  1. 5830-DMSO-blaasspoeling

DMSO (di-methyl-sulf-oxide) is een chemische stof die een laagje over het blaasslijmvlies legt, zodat deze beschermd wordt tegen de prikkelende stoffen die in de urine zitten. Hierdoor zullen blaasklachten verminderen. U heeft van uw behandelend uroloog gehoord dat u gaat starten met blaasspoelingen met dit medicijn. Hier leest u er meer over.

Voorbereiding

Wij raden u aan om vanaf twee uur voor de spoeling, en ook tijdens het ophouden van de spoeling, zo min mogelijk te drinken (bijvoorbeeld alleen wat water om uw medicijnen in te nemen). Als u drinkt, kunt u uw plas minder goed ophouden omdat de blaas sneller volloopt, en het medicijn wordt vermengd met urine waardoor het minder werkzaam is. Bij gebruik van diuretica/plastabletten: neem diuretica na het uitplassen van de spoeling en niet ervoor.

Behandeling

De behandeling bestaat uit zes spoelingen; één keer per week één spoeling. Een enkele keer kan in overleg met de uroloog een afwijkend schema worden afgesproken. De spoelingen vinden poliklinisch plaats. U krijgt een afspraakschema mee voor de blaasspoelingen.

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. U hoeft alleen de onderkleding naar beneden te doen. De verpleegkundige reinigt de uitwendige opening van uw plasbuis. Vervolgens brengt zij een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas waarmee zij de blaas eerst helemaal leeg laat lopen. Het inbrengen van de katheter kan een onaangenaam gevoel veroorzaken.

Via de katheter laat de verpleegkundige een geringe hoeveelheid van de vloeistof DMSO in de blaas lopen (50 milliliter). Het is de bedoeling dat u probeert de spoeling één uur in de blaas te houden. De verpleegkundige biedt u een inlegkruisje aan.

Duur van een spoeling

Het inbrengen van de katheter en het laten inlopen van de vloeistof duurt bij elkaar ongeveer vijf minuten.

Nazorg

Na een uur kunt u de vloeistof thuis uitplassen. Het ophouden van de vloeistof en de urine kan
onprettig aanvoelen. Dit onaangename gevoel verdwijnt na het uitplassen. De eerste plas kan een branderig gevoel geven. Als u probeert veel te drinken nadat u de vloeistof heeft uitgeplast, dan verdwijnt het branderige gevoel bij het plassen eerder. De urine kan door de vloeistof een doordringende knoflooklucht hebben.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
(038) 424 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5830