Contact
  1. 5838-Bevallen van overleden kindje

​Wanneer een kindje is overleden tijdens de zwangerschap, brengt dat bij de ouders emotioneel veel teweeg. Tegelijkertijd wacht de moeder de bevalling. Hier zetten we de gang van zaken op een rij.

In het kort

In het kort komt het erop neer dat u binnenkort eerst een gesprek hebt met een verpleegkundige op de afdeling Verloskunde en kraam. Ook worden er dan voorbereidingen getroffen voor de verdere behandeling. Twee dagen na deze afspraak wordt u ‘s morgens opgenomen op afdeling Verloskunde om de baring op gang te brengen.

Gesprek

Er is voor u een afspraak gemaakt voor een gesprek met de verpleegkundige. Tijdens deze afspraak, die één uur zal duren, komen de volgende zaken aan bod.

  • U krijgt een tablet Mifegyne®. Dit tabletje zorgt ervoor dat de baarmoedermond ontvankelijker wordt voor de tabletten die u twee dagen later krijgt om de baring op gang te brengen. Van de Mifegyne® kunt u wat misselijk worden. U blijft daarom één uur op de afdeling ter observatie.
  • U krijgt informatie over wat u kunt verwachten tijdens de opname en uw verblijf op afdeling, en wat u zelf kunt doen ter voorbereiding hierop. Hierbij valt te denken aan informatie over begraven of cremeren, de mogelijkheden van afscheid nemen, herinneringen verzamelen en verwachtingen over het verloop van de opname. De twee dagen die u daarna thuis doorbrengt, kunt u gebruiken om na te denken over wat u wilt en wat bij u past.

In de dagen tussen dit gesprek en de opname kunt u een menstruatieachtig gevoel krijgen en eventueel wat slijm- of bloedverlies. Mochten er bijzonderheden zijn of mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling via 088 624 71 31.

Opname

Een verpleegkundige van de afdeling brengt u naar een patiëntenkamer, waar u tot en met de bevalling zult verblijven. Voor uw partner is het mogelijk om 24 uur per dag bij u te blijven.

Tijdens deze opname krijgt u tabletten Cytotec® vaginaal ingebracht. Het verschilt per persoon hoe het lichaam reageert op deze tabletten. U gaat een sterker menstruatieachtig gevoel in de onderbuik krijgen en misschien ook weeën. Hoe lang dit duurt, is van tevoren niet te zeggen en verschilt per vrouw. Sommige vrouwen reageren de eerste of tweede dag al op de tabletten, bij andere vrouwen kan dit nog een dag langer duren.

Als de weeën goed op gang zijn, dan duurt het meestal niet lang voordat u bevalt. Uiteraard is pijnstilling mogelijk. De bevalling wordt begeleid door een klinisch verloskundige of een verloskamer-arts in samenwerking met uw verpleegkundige.

Een verpleegkundige van de afdeling zal u tijdens haar dienst begeleiden gedurende het gehele proces. Uw wensen en privacy staan hierbij centraal. Zij zal u ondersteunen in de keuzes die u maakt, en u zo goed mogelijk van informatie voorzien. Daarnaast zal zij u helpen bij het creëren van herinneringen en ondersteuning bieden bij de organisatorische zaken die moeten worden geregeld.

Contact

Heeft u nog vragen, vraag dan gerust uw verloskundig zorgverlener om uitleg. U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Gynaecologie/Verloskunde
088 624 35 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Bent u ongerust of heeft u vragen (buiten kantoortijden) die niet kunnen wachten, bel dan het spoednummer: 088 624 81 61.

 

 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5838