Welkom in het Flebologisch centrum Welkom in het Flebologisch centrum
- Isala
- Patiëntenfolders
- 5880-Welkom in Flebologisch centrum
Onderzoek en behandeling van spataderen
Spataderen komen veel voor en zijn steeds beter gericht te behandelen. Hier gaan we in op het onderzoek en de behandeling ervan. Dit gebeurt in het Flebologisch centrum. Flebologie is de kennis van aders.
Wie werken er?
Fleboloog-dermatoloog
Tijdens een eerste afspraak zal de fleboloog-dermatoloog proberen na te gaan wat de oorzaak van uw (vaat)probleem is. Dit wordt gedaan door vaatonderzoek met behulp van echoapparatuur. Afhankelijk van de uitkomst bespreekt de arts met u of een behandeling mogelijk is.
Arts-specialisten-in-opleiding
Zij werken altijd onder verantwoordelijkheid (supervisie) van de dermatoloog. Wanneer u voorkeur heeft voor een specifieke medisch specialist, kunt u dat doorgeven aan de arts die u naar ons centrum verwijst. Bij het maken van de afspraak houden we daar dan rekening mee.
De eerste afspraak
Een verwijzing naar het Flebologisch centrum verloopt altijd via uw huisarts of medisch specialist.
- Op de geplande afspraak neemt de arts eerst uw klachten met u door.
- Daarna bekijkt de arts uw benen en voeten.
- De arts verricht vaatonderzoek met behulp van echoapparatuur. Het onderzoek wordt echoduplex genoemd. Tijdens dit onderzoek staat u rechtop en strijkt de arts met de echokop over de huid van uw benen. Hiermee worden uw aderen in beeld gebracht. De arts laat u meekijken en geeft u uitleg. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt maximaal 15 minuten.
- Het kan zijn dat het echoduplexonderzoek onvoldoende informatie heeft opgeleverd. Of dat uit de echoduplex is gebleken, dat uw problemen niet in de aders maar in de lymfevaten zijn ontstaan. In dergelijke gevallen kan het zijn dat aanvullend onderzoek plaats moet vinden.
- Na het echoduplexonderzoek geeft de arts u uitleg over de bevindingen.
- Daarna vertelt de arts of een spataderbehandeling mogelijk is en welke dat is.
- Een behandeling vindt nooit plaats direct na het stellen van de diagnose (het bepalen van uw aandoening). Wij vinden het belangrijk dat u eerst het behandelvoorstel thuis kunt overdenken en het eventueel uitgereikte informatiemateriaal kunt doorlezen.
Behandelingen
Hieronder leggen wij uit welke behandelingen wij aanbieden. Op www.isala.nl/flebologie vindt u per behandeling ook uitgebreidere informatie.
Endovasculaire behandeling
Verhitting door radiogolven (radiogolven zijn vergelijkbaar met magnetrongolven). De radiogolven verhitten de vaatwand, waardoor deze wordt afgesloten. Wij gebruiken hiervoor de VNUS CF. Deze behandeling vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. De behandelingsduur is maximaal 45 minuten.
Echogeleide foamsclerose
Bij deze behandeling worden de aangedane aders met schuim ingespoten. Dit wordt gecontroleerd met een echoapparaat. Het schuim bestaat uit een mengsel dat de vaatwand irriteert.
Vervolgens ontstaat een stolseltje waardoor het vat selectief wordt afgesloten. De behandeling vindt poliklinisch plaats, is nagenoeg pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.
Klassieke sclerocompressietherapie
Bij deze behandeling, die al lang wordt toegepast, worden de kleinere aders ingespoten met een voor de vaatwand irriterende vloeistof. Vervolgens ontstaat een stolseltje waardoor het vat selectief wordt
afgesloten. De behandeling vindt poliklinisch plaats, is nagenoeg pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.
Müllerse ambulante flebectomie
Bij deze behandeling worden de geselecteerde aders onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd. De behandeling vindt poliklinisch plaats, is weinig belastend en duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.
Na de ingrepen
Na alle behandelingen van spataderen zijn de volgende zaken van belang:
Onderwerp | Instructie |
---|---|
Witte verbandkous en elastische kous |
De witte verbandkous (met verbandmateriaal/wattenrollen) draagt u minimaal 48 uur, dus twee dagen en twee nachten. Na deze 48 uur mag u het verbandmateriaal/wattenrollen verwijderen en hoeft u de witte onderkous niet meer te dragen. De bruine kous draagt u minimaal een week (overdag). U mag een week lang niet staan of lopen zonder de bruine kous. U draagt de bruine kous zodra u uit bed gaat. Ook ’s nachts als u uit bed gaat om bijvoorbeeld te plassen. Wanneer er als bijwerking aderontstekingsachtige verschijnselen ontstaan (zoals een rode, pijnlijke of verdikte streng) is het verstandig de kous langer te dragen. |
Verzorging en wassen |
Gebruik op de dag van behandeling en de eerste 48 uur na de behandeling geen bodylotion. De elastische kousen kunnen niet tegen vet en pleisters hechten niet op de huid. Als de onderkousen verwijderd zijn, kunt u uw benen ’s nachts invetten. Zolang u de bruine bovenkous draagt, kunt u zich het beste wassen aan een wastafel. |
Bewegen en sporten |
Probeer zoveel mogelijk te lopen en in beweging te blijven. Dit bevordert de doorbloeding in de benen. Doe geen intensieve sport, zoals balsporten, aerobics of powerplate gedurende 3 weken. Ook saunabezoek raden we u af. |
Controle | Na de behandeling wordt een (telefonische) controleafspraak met u gemaakt. |
Vergoeding
Uw eerste bezoek aan het Flebologisch centrum wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw de zorgverzekeraar spreekt eerst uw eigen risico en eventueel uw vrijwillig eigen risico aan. Mocht uw eigen risico al volledig aangesproken zijn, dan wordt uw bezoek volledig betaald door uw zorgverzekeraar. Niet alle behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw fleboloog informeert u over de eventuele kosten.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vrage? Dan staat de fleboloog-dermatoloog u tijdens het spreekuur graag te woord. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Flebologisch centrum
088 624 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)