Contact
 1. 5880-Welkom in Flebologisch centrum

Onderzoek en behandeling van spataderen

​Spataderen komen veel voor en zijn steeds beter gericht te behandelen. Hier gaan we in op het onderzoek en de behandeling ervan. Dit gebeurt in het Flebologisch centrum. Flebologie is de kennis van aders.

Wie werken er?

Fleboloog-dermatoloog

Tijdens een eerste afspraak zal de fleboloog-dermatoloog proberen na te gaan wat de oorzaak van uw (vaat)probleem is. Dit doet hij door het verrichten van vaatonderzoek met behulp van echoapparatuur. Op grond van de uitkomst hiervan zal de arts u een bepaalde behandeling voorstellen.

Arts-specialisten-in-opleiding

Zij werken altijd onder verantwoordelijkheid (supervisie) van de dermatoloog. Wanneer u voorkeur heeft voor een specifieke medisch specialist, kunt u dat doorgeven aan de arts die u naar ons centrum verwijst. Bij het maken van de afspraak houden we daar dan rekening mee.

De eerste afspraak

Een verwijzing naar het Flebologisch centrum verloopt altijd via uw huisarts of medisch specialist.

 • Op de geplande afspraak neemt de arts eerst uw klachten met u door.
 • Vervolgens zal hij uw benen en voeten bekijken.
 • De arts verricht vaatonderzoek met behulp van echoapparatuur. Het onderzoek wordt echoduplex genoemd. Tijdens dit onderzoek staat u rechtop en strijkt de arts met een soort microfoontje over de huid van uw benen. Hiermee worden uw aderen in beeld gebracht. De arts laat u meekijken en geeft u uitleg. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt maximaal 15 minuten.
 • Het kan zijn dat het echoduplexonderzoek onvoldoende informatie heeft opgeleverd. Of dat uit de echoduplex is gebleken, dat uw problemen niet in de aders maar in de lymfevaten zijn ontstaan. In dergelijke gevallen kan het zijn dat aanvullend onderzoek plaats moet vinden.
 • Na het echoduplexonderzoek geeft de arts u uitleg over zijn bevindingen.
 • Vervolgens zal hij u een voorstel voor behandeling doen.
 • Een behandeling vindt nooit plaats direct na het stellen van de diagnose (het bepalen van uw aandoening). Wij vinden het belangrijk dat u eerst het behandelvoorstel thuis kunt overdenken en het eventueel uitgereikte informatiemateriaal kunt doorlezen.

Behandelingen

Hieronder staat een beknopte uitleg van alle in Nederland gangbare behandelingen op het gebied van flebologie. Op onze website vindt u per behandeling ook uitgebreidere informatie.

Endovasculaire behandeling

Er zijn twee vormen van endovasculaire behandeling mogelijk:

 1. Verhitting door laser (ook wel endovasculaire laserablatie, EVLT of EVLA genoemd). Hierbij wordt de vaatwand met laserlicht verhit en afgesloten.
 2. Verhitting door radiogolven (radiogolven zijn vergelijkbaar met magnetrongolven). De radiogolven verhitten de vaatwand, waardoor deze wordt afgesloten. Wij gebruiken hiervoor de VNUS CF.

Bovengenoemde behandelingen zijn alle effectief en verschillen onderling nauwelijks. De precieze keuze voor een bepaalde behandeling bespreekt de arts met u.

De endovasculaire behandeling vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. De behandelingsduur is maximaal 45 minuten.

Echogeleide foamsclerose

Bij deze behandeling worden de aangedane aders met schuim ingespoten. Dit wordt gecontroleerd met een echoapparaat. Het schuim bestaat uit een mengsel dat de vaatwand irriteert.
Vervolgens ontstaat een stolseltje waardoor het vat selectief wordt afgesloten. De behandeling vindt poliklinisch plaats, is nagenoeg pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.

Klassieke sclerocompressietherapie

Bij deze behandeling, die al lang wordt toegepast, worden de kleinere aders ingespoten met een voor de vaatwand irriterende vloeistof. Vervolgens ontstaat een stolseltje waardoor het vat selectief wordt
afgesloten. De behandeling vindt poliklinisch plaats, is nagenoeg pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.

Müllerse ambulante flebectomie

Bij deze behandeling worden de geselecteerde aders onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd. De behandeling vindt poliklinisch plaats, is weinig belastend en duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Soms is het nodig dat u meerdere keren terugkomt voor behandeling.

Uitwendige laserbehandeling

Voor heel kleine spatadertjes wordt de uitwendige behandeling met Nd-Yag 1064nm-laser toegepast. Met laserlicht worden de kleine vaatjes verhit en daarmee uitgeschakeld. Deze behandeling vormt meestal een aanvulling op de bovengenoemde behandelingen. Soms wordt deze laserbehandeling op alleen cosmetische gronden uitgevoerd. Een behandelsessie duurt 15 minuten. Voor een totale behandeling zijn vaak 2 tot 4 behandelsessies nodig.

De uitwendige laserbehandeling is weinig belastend en geeft slechts het gevoel van ‘schieten van elastiekjes tegen de huid’.

Korte beschrijving van de ingreep:

 • Voorafgaand aan de behandeling worden foto's gemaakt van het te behandelen gebied.
 • De huid wordt gedurende de behandeling gekoeld.
 • De behandeling zelf is weinig pijnlijk, het voelt alsof er kleine prikjes in de huid gegeven worden. Het gebied rond de enkel kan wat gevoeliger zijn.
 • Na de behandeling wordt er een witte onderkous om het behandelde been aangebracht.

Chirurgische crossectomie en strippen

De klassieke behandeling waarbij een spatader tijdens een operatie wordt afgebonden en vervolgens gestript, vindt nauwelijks meer plaats omdat deze ingreep is vervangen door de endovasculaire behandeling, die veel patiëntvriendelijker en verfijnder is.

Na de ingrepen

Na alle behandelingen van spataderen zijn de volgende zaken van belang:

Tabel Wat te doen na behandeling van spataderen 
Onderwerp Instructie
Witte verbandkous en elastische kous

De witte verbandkous (met verbandmateriaal/wattenrollen) draagt u minimaal 48 uur, dus twee dagen en twee nachten. Na deze 48 uur mag u het verbandmateriaal/wattenrollen verwijderen en hoeft u de witte onderkous niet meer te dragen.

De bruine kous draagt u minimaal een week (overdag). U mag een week lang niet staan of lopen zonder de bruine kous. U draagt de bruine kous zodra u uit bed gaat. Ook ’s nachts als u uit bed gaat om bijvoorbeeld te plassen. Wanneer er als bijwerking aderontstekingsachtige verschijnselen ontstaan (zoals een rode, pijnlijke of verdikte streng) is het verstandig de kous langer te dragen.

Na behandeling met de uitwendige laser Nd:YAG hoeft u alleen 48 uur de witte onderkous te dragen en niet de bruine bovenkous.

 

Verzorging en wassen

Gebruik op de dag van behandeling en de eerste 48 uur na de behandeling geen bodylotion. De elastische kousen kunnen niet tegen vet en pleisters hechten niet op de huid.

Als de onderkousen verwijderd zijn, kunt uw benen ’s nachts invetten.

Zolang u de bruine bovenkous draagt, kunt u zich het beste wassen aan een wastafel.

Bewegen en sporten​

Probeer zoveel mogelijk te lopen en in beweging te blijven. Dit bevordert de doorbloeding in de benen.

Doe geen intensieve sport, zoals balsporten, aerobics of powerplate gedurende 3 weken. Ook saunabezoek raden we u af.

Controle​ Na de behandeling wordt een controleafspraak met u gemaakt.​

Vergoeding

Uw eerste bezoek aan het Flebologisch centrum wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw de zorgverzekeraar spreekt eerst uw eigen risico en eventueel uw vrijwillig eigen risico aan. Mocht uw eigen risico al volledig aangesproken zijn, dan wordt uw bezoek volledig betaald door uw zorgverzekeraar. Niet alle behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw fleboloog informeert u over de eventuele kosten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de fleboloog-dermatoloog u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

U kunt ook bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Flebologisch centrum
088 624 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 29 augustus 2022 / 5880 / L