Contact
  1. 5904-Overplaatsing Neonatale intensive care

​Op de Neonatale intensive care worden kinderen opgenomen die intensieve zorg (intensive care) nodig hebben. Als een kind is opgeknapt en deze intensieve zorg niet meer nodig heeft, wordt het overgeplaatst naar de Kinderafdeling V4.3 of naar een kinderafdeling buiten het ziekenhuis, afhankelijk van de woonplaats.

Overplaatsing

Overplaatsing van een kind van de Neonatale intensive care naar de Kinderafdeling is voor u als ouders een grote overgang. Deze verandering brengt voor u veel onzekerheid met zich mee: weg uit de vertrouwde omgeving, andere verpleegkundigen en artsen die voor uw kind gaan zorgen, is uw kind wel aan overplaatsing toe, en hoe reageert uw kind op de reis. Het is goed om te beseffen dat uw kind alleen overgeplaatst wordt als de toestand dit toelaat en intensieve zorg op de Neonatale intensive care niet meer nodig is. Wij streven ernaar u tijdig te informeren over de naderende overplaatsing.

Hoe verloopt een overplaatsing?

Kinderafdeling V4.3

Als uw kind van de Neonatale intensive care naar de Kinderafdeling wordt overgeplaatst, gebeurt dit in de eigen couveuse. Uw kind wordt begeleid door de verpleegkundige en afhankelijk van de situatie eventueel samen met een arts.

Naar een ander ziekenhuis

Als uw kind naar een ander ziekenhuis gaat, wordt hij of zij vervoerd met de ambulance. Uw kind ligt dan in een speciale reiscouveuse en wordt begeleid door ervaren ambulanceverpleegkundigen.

Het is meestal mogelijk dat een van de ouders meereist in de ambulance. Ook kunt u ervoor kiezen in het desbetreffende ziekenhuis aanwezig te zijn wanneer uw kind daar aankomt. U krijgt van ons het tijdstip waarop uw kind vervoerd wordt. Dit kan iets afwijken door onvoorziene werkzaamheden.

Medische en verpleegkundige overdracht

Vóór de overplaatsing vindt er altijd een telefonische overdracht plaats. Daarnaast gaan een medische en een verpleegkundige overdracht mee met uw kind, zodat de artsen en verpleegkundigen op de nieuwe afdeling goed op de hoogte zijn van de voorgeschiedenis van uw kind.

Mogelijke reacties van uw kind

Het kan zijn dat uw kind wat vermoeid is van de overplaatsing. Dit kan zich uiten in meer hartslagdalingen (brady’s) of tijdelijk meer zuurstofbehoefte. Het medisch team op de nieuwe afdeling is hierop voorbereid.

Wat kan er anders zijn?

Op de nieuwe afdeling binnen of buiten Isala kunnen enkele zaken anders zijn, bijvoorbeeld:

  • Er gelden andere bezoektijden en andere huisregels.
  • Op de nieuwe afdeling zijn minder apparaten en machines en daardoor is de sfeer minder hectisch.
  • De verpleegkundigen en artsen zullen u en uw kind moeten leren kennen.
  • Omdat intensieve zorg niet meer nodig is, zorgt één verpleegkundige voor meerdere kinderen.
  • De verpleegkundigen zijn niet continu aanwezig en werken met een piepersysteem.
  • Uw kind is dichter bij huis en/of dichter bij ontslag.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een overplaatsing?

Als u weet dat uw kind overgeplaatst gaat worden, kan het prettig zijn alvast een kijkje te nemen op de desbetreffende afdeling. U kunt kennismaken met de aanwezige verpleegkundigen. Ook kunt u gebruik maken van de websites van het ziekenhuis en de afdeling waarnaar uw kind overgeplaatst zal worden. Neem de tijd om te wennen!

Informatie over neonatologieafdelingen

Hier vindt u de websites en telefoonnummers van de neonatologieafdeling van ziekenhuizen in de regio. De neonatologieafdeling is meestal te vinden onder kindergeneeskunde of kinderafdeling.

Almelo
(0546) 69 44 51

Apeldoorn
(055) 581 15 80

Deventer 
(0570) 53 53 25

Enschede 
(053) 487 23 76

Hardenberg
(0523) 27 68 56

Harderwijk 
(0341) 46 36 21

Hengelo
(074) 290 55 55

Zutphen
(0575) 59 28 89

 

Contact

Heeft u nog vragen, stel die dan gerust aan een van de verpleegkundigen. Ook kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle

Neonatale intensive care
088 624 52 71 (dag en nacht bereikbaar)

Laatst gewijzigd 17 maart 2022 / 5904