Contact
  1. 5910-Hypnose bij kinderen

Het is bekend dat lichaam en geest niet los van elkaar werken, maar elkaar beïnvloeden. Wellicht herkent u dit:

  • U gaat zo op in een film of televisieprogramma dat u niet hoort dat iemand iets tegen u zegt.
  • U gaat zo op in een boek dat u niet hoort dat iemand binnenkomt.
  • U bent zo intens met iets bezig dat de tijd omvliegt.

Deze eigenlijk gewone, alledaagse ervaringen zijn voorbeelden van spontane hypnose. Hier vindt u informatie over hypnose als behandelmethode bij kinderen.

Wat is hypnose?

Hypnose is een toestand van diepe ontspanning en sterk geconcentreerde aandacht, waardoor iemand zich losmaakt van de buitenwereld en meer opgaat in zijn innerlijke wereld. In deze toestand die ‘trance’ wordt genoemd, is het bewustzijn veranderd. U kunt het vergelijken met een dagdroom.

In deze geestelijke toestand van ontspanning en tegelijkertijd concentratie kan uw kind ongewenste gedachten of gevoelens naar de achtergrond laten gaan en deze vervangen door gewenste gedachten en gevoelens door middel van positieve visualisatie en suggesties. Hypnose maakt gebruik van iemands innerlijke kracht om veranderingen in het lichaam te bewerkstelligen. Alle hypnose is zelfhypnose: it’s a skill not a pill, dat wil zeggen: een vaardigheid die u kunt leren door middel van oefeningen.

Waarom hypnose?

Tijdens de hypnose is uw kind de ‘hoofdrolspeler’. Hij of zij wordt ‘baas’ van zijn of haar eigen handelen en heeft zelf de regie in handen. Met bepaalde technieken leert de pedagogisch medewerker uw kind om controle uit te oefenen op zijn of haar ongemak. Dit versterkt het gevoel van zelfstandigheid en verhoogt het zelfvertrouwen. En deze zelfcontrole bevordert zowel lichamelijk als emotioneel welbevinden en herstel.
Het thuis oefenen van het geleerde versterkt het effect van de behandeling.

Voor wie is hypnose geschikt?

Hypnose is meestal geschikt bij kinderen vanaf 8 jaar met lichamelijke klachten die niet het gevolg zijn van een lichamelijke ziekte, zoals bepaalde vormen van hoofdpijn en buikpijn.

Wat is de toegevoegde waarde van hypnose?

Er kunnen zich bij kinderen problemen voordoen die niet het gevolg zijn van een lichamelijke ziekte. Hierdoor ontbreken aanknopingspunten om het probleem op lichamelijk terrein te kunnen behandelen. Hypnose is hierbij, in een aantal gevallen, als aanvulling zeer waardevol, omdat het ertoe leidt dat uw kind zelf een techniek aanleert, waardoor het ongemak minder op de voorgrond staat en hij of zij er zelf ‘de baas’ over kan worden.

Aanmelden en eerste bezoek

U wordt verwezen door de kinderarts. De hypnosesessies worden gegeven door Els Westdijk en Gerda Berends. Zij zijn werkzaam als pedagogisch medewerkers.

Bij uw eerste bezoek komt het volgende aan de orde:

  • informatie over hypnose;
  • uitgebreid intakegesprek;
  • uitleg over de duur en het aantal sessies.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle of Kampen

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het samenstellen van deze tekst is gebruikgemaakt van voorlichtingsmateriaal van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. ​

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5910