Contact
  1. 5938-Epidurale blokkade met corticosteroïden

​Een epidurale blokkade met corticosteroïden. Het is een behandeling waarbij, met behulp van inspuiting van medicijnen (corticosteroïden), geprobeerd wordt uw rug-/beenpijn te verminderen. Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas, lage rug of het stuitje. De behandeling, die op de operatieafdeling plaatsvindt, gebeurt tijdens een dagopname.

Voorbereiding

  • Als u (mogelijk) zwanger bent, geeft u dit dan vóór de behandeling door aan uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar.
  • Houd er rekening mee dat de anticonceptiepil tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar is.
  • Na de behandeling mag u op die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorgt u er daarom voor dat er op de dag van de behandeling een begeleider beschikbaar is die u naar huis brengt.
  • Als u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals ibuprofen gebruikt, bespreekt uw behandelend anesthesioloog/pijnbehandelaar met u vanaf welke moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.

Verloop van de behandeling

Na de opname op een verpleegafdeling wordt u voorbereid op de behandeling. Dat betekent dat u een ziekenhuisjasje aantrekt en eventuele sieraden afdoet. U gaat in bed naar de operatieafdeling. U krijgt een infuus en u wordt aangesloten op bewakingsmonitoren voor het controleren van bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte. Tijdens de behandeling blijft u aanspreekbaar. Af en toe wordt gevraagd wat u voelt.

U mag op de rand van uw bed gaan zitten. Na de plaatselijke verdoving prikt de anesthesioloog/pijnbehandelaar een naald in uw rug en spuit hij een mengsel van medicijnen, waaronder corticosteroïden (ontstekingsremmers), in de epidurale ruimte in het wervelkanaal. Als gevolg hiervan zal in veel gevallen pijnvermindering optreden.

Duur van de behandeling

De behandeling op de operatiekamer duurt ongeveer een half uur.

Na de behandeling

Na afloop verblijft u korte tijd op de uitslaapkamer. Daarna gaat u terug naar afdeling A2.

Let op
Binnen vijf uur na de behandeling moet u geplast hebben. Als dit niet lukt, moet u contact opnemen met uw behandelend aneshesioloog/pijnbehandelaar of diens plaatsvervanger.

Naar huis

Aan het eind van de middag (of eventueel de volgende dag) mag u weer naar huis.

Resultaat

Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het (tussen)resultaat van de behandeling te beoordelen. U heeft dan een controleafspraak in het Pijncentrum om te zien of de behandeling effect gehad heeft. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling noodzakelijk.

Bijwerkingen en mogelijke complicaties

Na de behandeling kan napijn optreden als gevolg van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik volgens bijsluiter).

Als bijwerking van de corticosteroïden kunnen opvliegers (rood hoofd, warm) optreden en kan de menstruatie bij vrouwen korte tijd verstoord worden.

Bij de behandeling kan per ongeluk het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan aanleiding geven tot hoofdpijnklachten. Deze klachten gaan over het algemeen vanzelf over. Hoewel de behandeling zorgvuldig gebeurt, bestaat er altijd een geringe kans op het optreden van deze complicatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Pijncentrum
(038) 424 26 98 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

21 januari 2019 / 5938

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.