Contact
  1. 5943-Dubbelballon-enteroscopie via anus

Bij een dubbelballon-enteroscopie via de anus onderzoeken wij de dikke darm en een deel van de dunne darm met hulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met een doorsnede van ruim een halve centimeter, met aan het uiteinde een heel kleine camera. Bij de dubbelballon-enteroscopie maken we gebruik van een speciale scoop, die met behulp van twee ballonnetjes verder in de darm kan komen dan een gewone scoop. De maag-, darm- en leverarts, die het onderzoek uitvoert, kan beeld van de camera op een monitor zien.

 

Tijdens het kijkonderzoek kan de arts afwijkingen opsporen en hapjes weefsel (biopten) wegnemen voor verder onderzoek onder de microscoop. Ook kan de arts kleine ingrepen verrichten, zoals poliepen verwijderen en bloedingen stelpen. Op deze pagina leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich erop voorbereidt.

Voorbereiding

  • U krijgt tijdens het onderzoek een slaapmiddel en/of pijnstiller (lichte sedatie). U leest meer over dit onderwerp in de folder Lichte sedatie op onze website. Wilt u deze goed doorlezen vóór uw behandeling? Hier staan belangrijke adviezen in.
  • Vanaf één week vóór het onderzoek mag u geen ijzertabletten (ferrofumeraat, ferrogradumet) meer gebruiken.
  • Om ervoor te zorgen dat er geen voedsel meer in uw dikke en dunne darm aanwezig is, moet u vanaf de dag vóór het onderzoek een laxeermiddel gebruiken. U krijgt hiervoor een recept mee. Dit middel werkt laxerend. Blijft u dus in de buurt van het toilet.
  • Het is belangrijk dat u, naast de laxerende vloeistof, ook nog andere heldere vloeistoffen drinkt zoals: 
    thee, zwarte koffie, appelsap, heldere gezeefde bouillon (voor wat extra zout).
  • U mag geen vast voedsel gebruiken.
  • Tot 2 uur vóór het onderzoek mag u heldere dranken gebruiken en de noodzakelijke medicijnen met een slokje water innemen. Let op: Heldere gezeefde bouillon mag tot 6 uur van te voren ingenomen worden.
Let op
Gebruikt u bloedverdunners, neem dan minimaal vijf dagen vóór het onderzoek contact op met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af, wanneer u met de medicijnen moet stoppen als voorbereiding op het onderzoek.

Als u diabetespatiënt bent, dan moet u vóór het onderzoek contact opnemen met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af, hoe u uw medicijnen moet innemen ter voorbereiding op dit onderzoek.

Heeft u een kunstmatige hartklep, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Door de diarree kan de werking van de anticonceptiepil minder zijn. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig als u een zwangerschap wilt voorkomen.

Onderzoek

Uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt een knijper aan uw vinger om tijdens het onderzoek uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel en/of pijnstiller (lichte sedatie) toegediend, waardoor u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent. Door de snelle werking kan het onderzoek kan vrijwel gelijk plaatsvinden.

Tijdens het onderzoek ligt u in een ziekenhuisbed op uw linkerzij met opgetrokken knieën. U krijgt een doek over uw onderlichaam.

Lucht inblazen (CO2)

De endoscoop wordt met een speciaal glijmiddel ingesmeerd. Na het voelen met de vingers (rectaal toucher) schuift de arts de slang voorzichtig via de anus naar binnen. Zo nu en dan wordt er wat lucht in de dikke darm geblazen. Hierdoor ontplooit de darm zich en kan de arts eerst de dikke darm en daarna de dunne darm goed bekijken.

Door de ingeblazen lucht en de bochten die endoscoop maakt, kunt u last krijgen van pijnlijke darmkrampen. Waarschijnlijk moet u hierdoor tijdens, maar ook vlak na het onderzoek wat winden laten. Dit is heel normaal en niet iets om u voor te schamen. Zo nodig kunnen stukjes slijmvlies worden weggenomen voor verder onderzoek. Ook kunnen poliepen worden verwijderd of kan een andere behandeling plaatsvinden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek kan circa 45-90 minuten in beslag nemen. Gedurende het onderzoek zult u slaperig blijven.

Na het onderzoek

Omdat u sedatie heeft gehad, blijft u nog één tot twee uur op de afdeling Dagverpleging, tot u weer goed wakker bent en geen klachten heeft. Daarna wordt uw contactpersoon gebeld om u op te halen. U mag niet zelf naar huis als u sedatie heeft gehad.

Uitslag en controle

De uitslag van het onderzoek wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bij eventuele klachten kunt u contact met hem/haar opnemen. Vaak is er al een controleafspraak gemaakt.

Mogelijke complicaties

Een dubbelballon-enteroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Zo kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als uw darm ernstig ontstoken is of als er erg veel uitstulpingen zijn.

Ook na het verwijderen van een poliep kan er zo’n scheurtje ontstaan. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt, is buikpijn en koorts. Het verwijderen van een poliep kan een bloeding tot gevolg hebben. Dit kan direct tijdens het onderzoek optreden, maar ook tot veertien dagen daarna.

Bij veel bloedverlies, koorts of heftige pijn moet u op werkdagen (van 8.30 uur tot 17.00 uur) contact opnemen met de endoscopieafdeling 088 624 33 20 en daarbuiten met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts via de receptie 088 624 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 4 juli 2023 / 5943

Gerelateerde folders