Contact
  1. 5945-Bovenooglidcorrectie (methode oogarts)

​Dermatochalasis, ofwel overtollige huid van de bovenoogleden, wordt veroorzaakt door de veroudering van de huid. De vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt slapper. Meestal verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor kan vetweefsel, dat zich normaal in de oogkas bevindt, naar voren gaan uitpuilen. De huid gaat over de wimpers hangen en geeft een zwaar gevoel. Door middel van een bovenooglidcorrectie kan de overtollige huid worden weggehaald.

Voorbereiding op de operatie

  • Als u andere bloedverdunners gebruikt zoals aspirine, acetylsalicylzuur, ascal, cardio80 en plavix, hoeft u hiermee niet te stoppen.
  • Om zwelling en pijn tegen te gaan, is het goed om de oogleden na de ingreep te koelen. U krijgt hiervoor een koelmasker.
  • We raden u aan om niet alleen te komen op de dag van de operatie. Laat u ophalen of regel een taxi.

Voorbereiding op de dag van de operatie

  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Kleed u op de dag van de ingreep gemakkelijk. Gebruik geen (oog)make-up en draag in verband met hygiëne geen oorringen of halskettingen.
  • Uw contactlenzen moet u vóór de operatie verwijderen.

Operatie

De operatie vindt plaats op de poliklinische operatiekamer en gaat als volgt:

  • De oogarts tekent op uw oogleden aan welk deel van de huid wordt verwijderd.
  • Vervolgens geeft de oogarts enkele injecties met plaatselijke verdoving onder de te verwijderen huid (lidocaïne 1% met 1:1000.000 adrenaline). Deze injecties zijn wat pijnlijk, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Na de verdoving voelt u weinig of niets meer van de ingreep.
  • Na afloop hecht de oogarts de wond met een dunne doorlopende hechting. Dit zijn geen zelfoplossende hechtingen. (Zelfoplossende hechtingen reageren vaak met de huid waardoor de littekens minder mooi worden.)

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt gekeken of de wond rustig is en krijgt u uitleg over het gebruik van het koelmasker. Als alles goed gaat, kunt u daarna naar huis.

Naar huis

Om zwelling en pijn te verminderen kunt u de eerste dagen het koelmasker op het wondgebied toepassen. Ook moet u vooral de eerste dagen voorzichtig zijn met tillen, persen en bukken. De huid rond de ogen kan nog enkele weken licht gezwollen zijn en blauw verkleuren. Ook kan de huid wat trekkend voelen en soms wat jeuken.

Een week na de operatie verwijdert de assistente of oogarts op de polikliniek de hechtingen. Als dit is gedaan, kunt u het litteken eventueel insmeren met een zalf of crème. U kunt dan ook weer make-up gebruiken. De eerste maanden moet u de littekens in de zon en onder de zonnebank goed afdekken. De eerste twee weken na de behandeling mag u niet zwemmen.

Vergoeding

Of uw bovenooglidcorrectie wordt vergoed, beschouwen wij als een zaak tussen u en uw verzekeraar. Bij afwijzing is het daarom niet zinvol om te corresponderen met uw oogarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 5 januari 2023 / 5945