Contact
 1. 5945-Bovenooglidcorrectie (methode oogarts)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Dermatochalasis, ofwel overtollige huid van de bovenoogleden, wordt veroorzaakt door de veroudering van de huid. De vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt slapper. Meestal verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor kan vetweefsel, dat zich normaal in de oogkas bevindt, naar voren gaan uitpuilen. De huid gaat over de wimpers hangen en geeft een zwaar gevoel. Door middel van een bovenooglidcorrectie kan de overtollige huid worden weggehaald.

Voorbereiding op de operatie

 • Wanneer u bloedverdunnende medicijnen via de trombosedienst gebruikt, moet u hiermee vóór de operatie stoppen. Doe dit in overleg met de trombosedienst. Medewerkers van de trombosedienst kunnen u ook vertellen wanneer u weer kunt starten en met welke dosering. Bloedverdunnende medicijnen kunnen bloedingen veroorzaken tijdens de operatie. Deze bloedingen maken de operatie moeilijker en de kans op complicaties groter.
 • Als u andere bloedverdunners gebruikt zoals aspirine, acetylsalicylzuur, ascal, cardio80 en plavix, hoeft u hiermee niet te stoppen.
 • Om zwelling en pijn tegen te gaan, is het goed om de oogleden na de ingreep te koelen. U krijgt hiervoor een koelmasker (ijsbril).
 • We raden u aan om niet alleen te komen op de dag van de operatie. Laat u ophalen of regel een taxi.

Voorbereiding op de dag van de operatie

 • U hoeft niet nuchter te zijn.
 • U kunt uw medicijnen zoals gebruikelijk innemen, behalve de bloedverdunnende medicijnen die u via de trombosedienst gebruikt, zoals hierboven is uitgelegd.
 • Kleed u op de dag van de ingreep gemakkelijk. Gebruik geen (oog)make-up en draag in verband met hygiëne geen oorringen of halskettingen.
 • Uw contactlenzen moet u vóór de operatie verwijderen.

Operatie

De operatie vindt plaats op de poliklinische operatiekamer en gaat als volgt:

 • De oogarts tekent op uw oogleden aan welk deel van de huid wordt verwijderd.
 • De doktersassistente maakt uw oogleden schoon met jodium of alcohol. Ook legt zij een steriele doek over u heen, die het gezicht niet afdekt.
 • Vervolgens geeft de oogarts enkele injecties met plaatselijke verdoving onder de te verwijderen huid (lidocaïne 1% met 1:1000.000 adrenaline). Deze injecties zijn wat pijnlijk, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Na de verdoving voelt u weinig of niets meer van de ingreep. Soms kan het weghalen van het vet bij de neus wat gevoelig zijn.
 • Na afloop hecht de oogarts de wond met een dunne doorlopende hechting. Dit zijn geen zelfoplossende hechtingen. (Zelfoplossende hechtingen reageren vaak met de huid waardoor de littekens minder mooi worden.)

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt gekeken of de wond rustig is. Als alles goed gaat, kunt u daarna naar huis. Uw oogleden worden gekoeld met een ijsbril om pijn en zwelling tegen te gaan.

Naar huis

Als alles goed gaat, kunt u na een half uur tot drie kwartier naar huis.

Om zwelling en pijn te verminderen kunt u de eerste dagen de ijsbril op het wondgebied toepassen. Ook moet u vooral de eerste dagen voorzichtig zijn met tillen, persen en bukken. De huid rond de ogen kan nog enkele weken licht gezwollen zijn en blauw verkleuren. Ook kan de huid wat trekkend voelen en soms wat jeuken.

Een week na de operatie verwijdert de assistente op de polikliniek de hechtingen. Als dit is gedaan, kunt u het litteken eventueel insmeren met een zalf of crème. U kunt dan ook weer make-up gebruiken. De eerste maanden moet u de littekens in de zon en onder de zonnebank goed afdekken. De eerste twee weken na de behandeling mag u niet zwemmen.

Vergoeding

Zorgverzekeraars beschouwen een bovenooglidcorrectie als cosmetische chirurgie. Afhankelijk van uw polisvoorwaarden in een aanvullende verzekering, kunt u een volledige of gedeeltelijke vergoeding krijgen voor de ingreep.

U krijgt een brief voor de adviserend arts van uw zorgverzekeraar waarin uw oogarts uw klacht en ooglidafwijking beschrijft. De adviserend arts van uw zorgverzekeraar beslist of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Het begrip ‘medisch noodzakelijk’ speelt hierin geen rol, omdat de ingreep als cosmetische chirurgie wordt gezien.

Of uw bovenooglidcorrectie wordt vergoed, beschouwen wij als een zaak tussen u en uw verzekeraar. Bij afwijzing is het daarom niet zinvol om te corresponderen met uw oogarts.

Als u van uw zorgverzekeraar toestemming heeft gekregen voor de operatie, kunt u de polikliniek Oogheelkunde bellen om een afspraak voor de ingreep te maken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 19 september 2022 / 5945