Contact
  1. 5960-Slokdarm- en/of maagonderzoek

​Bij een slokdarm- en/of maagonderzoek wordt met behulp van röntgenstraling de slokdarm en/of maag zichtbaar gemaakt om eventuele afwijkingen op te sporen. Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. 

Let op
Bent u zwanger of vermoedt u dat u zwanger bent, meld dit dan minimaal 24 uur vóór het onderzoek aan uw behandelend arts.

Aanmelden op de dag van het onderzoek

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is bij het spreekuur. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen.

Voorbereiding

  • Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur op de avond vóór het onderzoek niets mag eten, drinken en roken en u mag ook geen kauwgom kauwen.
  • Neem eventueel iets te eten mee voor na het onderzoek.
  • Tijdens het onderzoek mag u geen haarspelden en/of oorbellen dragen.

Onderzoek

Voor het onderzoek wordt u naar een kleedruimte gebracht waar u uw bovenlijf ontbloot. Uw hemd mag u eventueel aanhouden. Vanuit de kleedkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de onderzoekkamer begeleidt. Een radioloog (de medisch specialist van de afdeling Radiologie) en een laborant voeren het onderzoek uit.

In de onderzoekkamer mag u staand tegen een röntgentafel plaats te nemen. Om uw maag en slokdarm op de röntgenfoto zichtbaar te maken, krijgt u een bekertje met bariumpap (contrastmiddel). De radioloog geeft u aanwijzingen voor het opdrinken. De slokdarm en het begin van de maag worden door de bariumpap zichtbaar op een monitor tijdens het maken van de foto’s. Het is mogelijk dat u gevraagd wordt om een stuk (ontbijt)koek gedrenkt in bariumpap te eten om de passage van vast voedsel te kunnen beoordelen.

Let op
Heeft u een glutenintolerantie (coeliakie)? Dan vragen wij u om voor dit onderzoek uw eigen - bij voorkeur zachte - koeken mee te nemen die passen binnen uw dieet.

Om de slokdarm van meerdere kanten te bekijken, vraag de radioloog u om een aantal keren van houding te veranderen. Als de maag uitgebreider bekeken moet worden, mag u in verschillende richtingen te draaien. Soms is het nodig om de maagbewegingen tijdens het onderzoek stil te leggen. In dat geval krijgt u een prikje in uw arm.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u direct naar huis. U mag zelf naar huis rijden.
U kunt na het onderzoek weer eten en drinken zoals u gewend bent.

Uitslag

De radioloog meldt schriftelijk de uitslag bij de arts/medisch specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Van hem/haar krijgt u de definitieve uitslag van het onderzoek.

Complicaties en bijwerkingen

Er zijn geen complicaties bekend die na dit onderzoek kunnen optreden. Wel kunt u enkele dagen na het onderzoek lichtgekleurde ontlasting hebben door de gebruikte bariumpap. Dit is normaal, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Wij adviseren u wel om veel te drinken - ongeveer één liter meer dan normaal - om de bariumpap zo snel mogelijk uit uw darmen te verwijderen. Hierdoor ontstaat ook minder kans op obstipatie (harde ontlasting en verstopping).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

De radioloog en/of laborant vertelt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen ook vragen stellen, vooraf en na afloop.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5960