Contact
  1. 5971-Dikke darmonderzoek (coloninloop)

Bij het dikke darmonderzoek wordt met behulp van röntgenstraling en contrastvloeistof uw dikke darm zichtbaar gemaakt om eventuele afwijkingen op te sporen. Als u naar het ziekenhuis moet voor dit onderzoek, dat ook wel coloninloop wordt genoemd (colon=dikke darm), leest u hier hoe het
dikke darmonderzoek in zijn werk gaat.

Let op
Bent u zwanger of vermoedt u zwanger te zijn, meld dit dan minimaal 24 uur vóór het onderzoek aan uw behandelend arts.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Onderzoek

Voor het onderzoek doet u in een kleedruimte al uw onderkleding uit. Een laborant haalt u op en begeleidt u naar de onderzoekkamer. Een radioloog (de medisch specialist van de afdeling Radiologie) en een laborant voeren het onderzoek uit.
In de onderzoekkamer mag u op de röntgentafel te gaan liggen, eerst op de rechterzijde, later op de rug. De laborant brengt een plastic buisje (canule) via de anus in uw endeldarm. Om het inbrengen te vergemakkelijken wordt een beetje glijmiddel gebruikt, maar toch kan dit gevoelig zijn. De canule is bevestigd aan een slangetje waardoorheen contrastvloeistof uw darm inloopt. Dit kan een gevoel van aandrang geven.

Röntgenfoto’s

Tijdens het onderzoek beoordeelt de radioloog via een monitor de darm en maakt röntgenfoto’s.

Na het onderzoek

  • Voordat u de röntgenafdeling verlaat, is het verstandig naar de wc te gaan. U voorkomt op deze manier vervelende situaties op weg naar huis.
  • Na het onderzoek mag u zelf naar huis rijden.
  • Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent.

Uitslag

De radioloog meldt schriftelijk de uitslag bij de arts/medisch specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Van hem/haar krijgt u de definitieve uitslag van het onderzoek.

Contact

Zwolle Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 25 augustus 2023 / 5971