Drinkvoeding; hoe, wat en waarom Drinkvoeding; hoe, wat en waarom
- Isala
- Patiëntenfolders
- 6005-Drinkvoeding; hoe, wat en waarom
Informatie, tips en adviezen
Drinkvoeding is een vloeibare voeding met calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Drinkvoeding maakt uw voeding energie- en/of eiwitrijker. Vooral als het u niet lukt om (meer of vaker) te eten. In overleg met uw diëtist gaat u drinkvoeding gebruiken als aanvulling op wat u nu eet of in plaats van wat u nu eet. Hier leest u er meer over.
Wat is drinkvoeding?
Dat u genoeg eet en drinkt is extra belangrijk als u ziek bent of als u wilt herstellen van ziekte. Ziek zijn, een behandeling ondergaan of herstellen van een operatie vraagt veel van uw lichaam en uw reserves. Ook is eten tijdens ziekte soms moeilijk.
Iedere patiënt heeft andere voedingsstoffen nodig. De ene patiënt heeft meer energie (calorieën) nodig, de ander meer eiwit. Daarom zijn er verschillende soorten drinkvoeding. Deze hebben verschillende hoeveelheden energie (calorieën) of eiwit per verpakking. Er is drinkvoeding op basis van melk, sap en yoghurt.
Hoe kan ik drinkvoeding het best gebruiken?
Drinkvoeding kan als aanvulling op wat u nu eet en drinkt of ter vervanging van één of meer maaltijden per dag of ter vervanging van een volledige dagvoeding. De diëtist en/of arts geeft u advies over de soort en hoeveelheid drinkvoeding.
Tips en adviezen
- Drink de drinkvoeding langzaam op; neem af en toe een paar slokjes. Neem ruim de tijd voor een flesje. Dit voorkomt een vol gevoel. Als de drinkvoeding als aanvulling gebruikt, kunt u de flesjes het best tussen de maaltijden door drinken.
- De zoete smaak vermindert door de drank koud te drinken, een ijsblokje toe te voegen of door het te mengen met een klein scheutje (volle) melk, karnemelk, sojamelk/plantaardige melk of (volle) yoghurt. Door het verdunnen neemt de hoeveelheid wel toe waardoor u eerder een vol gevoel krijgt.
- Door ziekte of medicijngebruik kan uw smaak veranderen; iets dat u vroeger niet lustte, kunt u nu wel lekker vinden en andersom. Probeer daarom verschillende smaken van verschillende fabrikanten.
- Na het nemen van drinkvoeding kunt u slijmvorming krijgen. U heeft hier minder last van door na (een gedeelte van) de drinkvoeding een slokje water te nemen. Ook kunt u een ijsblokje in de mond nemen na het drinken van drinkvoeding of één of twee slokjes vruchtensap te nemen. Drinkvoeding op basis van sap of yoghurt zorgt ook voor minder slijmvorming. Overleg met uw diëtist of u deze producten kunt gebruiken.
Bewaren en houdbaarheid
- Bewaar de flesjes bij voorkeur op een koele plaats uit de zon, bijvoorbeeld in een keukenkast of de kelder. U kunt de flesjes drinkvoeding in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaren. Lees wat er op de verpakking staat.
- De flesjes zijn beperkt houdbaar. Let daarom goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
- Een geopende verpakking kunt u 2 uur buiten de koelkast bewaren en 24 uur in de koelkast.
Vergoeding en levering
- Drinkvoeding op medische indicatie wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Let op een eventueel verplicht eigen risico.
- Uw diëtist kan een vergoeding voor drinkvoeding aanvragen bij de zorgverzekeraar als er een medische indicatie is.
- Uw diëtist vraagt de vergoeding digitaal aan via een facilitair bedrijf. Dit bedrijf levert de drinkvoeding en stuurt de aanvraag naar uw zorgverzekeraar. Meestal wordt de drinkvoeding de binnen 48 uur via een koerier bij je thuisbezorgd.
- Na de eerste levering kunt u zelf drinkvoeding bestellen via het facilitair bedrijf.
Zelf bestellen van drinkvoeding
Bij uw facilitair bedrijf
- U kunt uw bestelling doorgeven via e-mail of telefonisch aan de klantenservice.
- Log in met uw klantnummer en wachtwoord en bestel de drinkvoeding die u nodig heeft.
Het verlopen van uw machtiging
- De diëtist kan een machtiging aanvragen voor een bepaalde periode. Voor het verlopen van uw machtiging krijgt u via het facilitair bedrijf een melding (mondeling of per brief) met de datum waarop de machtiging verloopt.
- Zolang u geen melding hebt gekregen, kunt u de drinkvoeding blijven bestellen.
- Is uw machtiging bijna verlopen en wilt u de drinkvoeding blijven gebruiken? Neem dan contact op met uw diëtist om te overleggen over verlenging van de machtiging.
- Als u eerder wilt stoppen met het gebruik van drinkvoeding, bestelt u gewoon geen drinkvoeding meer. Eens verstrekte drinkvoeding wordt niet meer teruggenomen door het facilitair bedrijf.
Op vakantie met drinkvoeding
Vakantie in Nederland
Het facilitair bedrijf kan de voeding ook afleveren op uw vakantieadres. Dit adres geeft u dan door op het moment dat u de voeding bestelt.
Vakantie in het buitenland
- Neem minimaal 6 weken voor vertrek contact op met het klantenteam van uw facilitair bedrijf. Zij geven u graag advies over reizen met medische voeding, het bestellen van de aangepaste hoeveelheid voeding én het opstellen van een douaneverklaring.
- Als u voor een langere periode op vakantie gaat is het mogelijk om meer voeding te bestellen dan nodig is voor een maand.
- Overleg dit met uw facilitair bedrijf.
- Vraag bij uw reisbureau of de reismaatschappij na welke informatie zij nodig hebben om uw voeding te vervoeren.
- Vraag een medisch paspoort aan bij uw arts en/of apotheek (eventueel in het Engels).
- Het is verstandig om een verklaring, eventueel in het Engels, mee te nemen waarin staat dat u voeding moet meenemen in de handbagage.
Vliegreis
- Informeer uw luchtvaartmaatschappij zo snel mogelijk dat u medische voeding en/of apparatuur meeneemt. U mag dan in dit geval extra (hand)bagage meenemen.
- Neem de medische voeding die u tijdens de vlucht nodig heeft mee in uw handbagage.
- Check in bij een bemande balie zodat u kunt controleren of alles goed geregeld is.
- Uw bagage met medische apparatuur checkt u in bij de balie voor afwijkende bagage. Medische apparatuur mag namelijk niet vervoerd worden in de bagageruimte vanwege de kans op bevriezing.
- Het grondpersoneel geeft uw medische bagage de juiste labels.
Denk aan de volgende documenten/gegevens:
- Overzicht van alle belangrijke telefoonnummers van contactpersonen en verzekeringen.
- Naam en telefoonnummer van uw behandeld arts.
- Telefoonnummer van facilitair bedrijf.
- Kopieën van alle medische documenten.
Zie ook:
Veel gestelde vragen
Ik heb diabetes. Kan ik ook gebruikmaken van drinkvoeding?
Ja, drinkvoedingen kunnen gebruikt worden bij het dieet. U kunt ervoor kiezen om een ½ flesje drinkvoeding per moment te nemen zodat u de koolhydraten(suikers) wat meer verdeeld over de dag inneemt. Soms kan het nodig zijn om uw medicatie aan te passen omdat de drinkvoeding uw bloedsuiker verhoogt. Dit kunt u in overleg met uw diabetesverpleegkundige en/of behandelend arts doen.
Er bestaat ook drinkvoeding speciaal voor mensen met diabetes. Uw diëtist bespreekt met u welke drinkvoeding u in uw situatie het beste kan gebruiken.
Kan ik mijn drinkvoeding opwarmen?
Ja, u kunt drinkvoeding verwarmen en in allerlei gerechten verwerken. Het is wel belangrijk om drinkvoeding langzaam te verwarmen. Drinkvoeding mag niet koken! Dan kunnen belangrijke vitamines verloren gaan.
Is er ook drinkvoeding zonder vitamine K?
Voor een goede samenstelling van de drinkvoeding is het noodzakelijk om hier vitamine K aan toe te voegen. Als u zich zorgen maakt over het gebruik van de drinkvoeding in combinatie met uw antistollingsmedicatie, dan raden wij u aan om de trombosedienst te informeren. Vanaf drie flesjes per dag is overleg met de trombosedienst gewenst.
Kan ik diarree krijgen van drinkvoeding?
Wanneer u begint met drinkvoeding, kan uw ontlasting (poep) anders zijn dan normaal. Diarree is geen gebruikelijke bijwerking. Diarree kan komen door infecties, ontstekingen, medicijnen en stress. Lactose-intolerantie kan ook diarree veroorzaken. Kies dan voor lactosevrije drinkvoeding. Bij diarree is drinkvoeding met extra vezels beter. Voedingsvezels helpen bij zowel diarree als verstopping. Neem contact op met uw huisarts of internist als je diarree blijft aanhouden.
Ik heb last van verstopping (obstipatie). Kan ik dan wel drinkvoeding gebruiken?
Ja, ook bij verstopping mag u drinkvoeding gebruiken. Kies dan voor drinkvoeding met extra vezels. Voedingsvezels helpen bij zowel diarree als verstopping. Let er wel op dat u daarbij genoeg drinkt.
Welke drinkvoeding is glutenvrij?
Alle drinkvoedingen zijn glutenvrij.
Welke drinkvoeding is lactosevrij?
Er zijn lactosevrije drinkvoedingen verkrijgbaar. Uw diëtist kan u vertellen welke dit zijn.
Welke drinkvoeding is veganistisch?
Er is plantbased drinkvoeding verkrijgbaar. Deze is gemaakt met erwt- en soja-eiwit. Uw diëtist kan u vertellen welke dit zijn.
Websites met recepten
Voor recepten met drinkvoeding kunt u terecht op de verschillende sites.
Dit zijn:
- Sorgente, recepten met drinkvoeding
- Mediq, recepten met drinkvoeding
- Nutricia, recepten met drinkvoeding
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:
Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)