Contact
 1. 6005-Drinkvoeding; hoe, wat en waarom..

Informatie, tips en adviezen

Drinkvoeding is een vloeibare voeding die calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen bevat. Het gebruik van drinkvoeding is een manier om uw voeding energie- en/of eiwitrijker te maken, in een periode dat het niet lukt om (meer of vaker) te eten. In overleg met uw diëtist gaat u drinkvoeding gebruiken als aanvulling op uw huidige voeding of in plaats van uw huidige voeding. Hier leest u er meer over.

Wat is drinkvoeding?

Voldoende voeding en vocht zijn juist extra belangrijk tijdens ziekte of herstel van ziekte. Ziek zijn, een behandeling ondergaan of herstellen van een operatie vergt veel van uw lichaam en uw reserves. Daarnaast is eten tijdens ziekte soms moeilijk. Iedere patiënt heeft een andere behoefte aan voedingsstoffen. De ene patiënt heeft meer energie nodig, de ander meer eiwit. Daarom zijn er verschillende soorten drinkvoeding met verschillende hoeveelheden energie of eiwit per verpakking. Er is drinkvoeding op basis van melk, sap en yoghurt.

Hoe kan ik drinkvoeding het best gebruiken?

Drinkvoeding kan als aanvulling op de voeding gebruikt worden of ter vervanging van één of meer maaltijden per dag of ter vervanging van een volledige dagvoeding. De diëtist en/of arts adviseert u over de soort en hoeveelheid drinkvoeding.

Tips en adviezen

 • Drink de drinkvoeding langzaam op; neem af en toe een paar slokjes. Neem ruim de tijd voor een flesje. Dit voorkomt een vol gevoel. Indien de drinkvoeding als aanvulling gebruikt wordt, kunt u de flesjes het best tussen de maaltijden door drinken.
 • De zoete smaak vermindert door de drank koud te serveren, een ijsblokje toe te voegen of door het te mengen met een klein scheutje (volle) melk, karnemelk, sojamelk/plantaardige melk of (volle) yoghurt. Door het verdunnen neemt de hoeveelheid wel toe waardoor u eerder een vol gevoel krijgt.
 • Door ziekte of medicijngebruik kan uw smaak veranderen; iets dat u vroeger niet lustte, kunt u nu wel lekker vinden en omgekeerd. Probeer daarom verschillende smaken van verschillende fabrikanten.
 • Na het gebruik van drinkvoeding kunt u slijmvorming ervaren. Dit vermindert door na (een gedeelte van) de drinkvoeding een slokje water te nemen. Ook kunt u een ijsblokje in de mond nemen na het gebruik van drinkvoeding of één of twee slokjes vruchtensap te nemen. Drinkvoeding op basis van sap of yoghurt vermindert ook de slijmvorming. Overleg met uw diëtist of u deze producten kunt gebruiken.

Bewaren en houdbaarheid

U kunt de flesjes drinkvoeding in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaren, tenzij anders op de verpakking staat vermeld. Bewaar de flesjes bij voorkeur op een koele plaats uit de zon, bijvoorbeeld in een keukenkast of de kelder. De flesjes zijn beperkt houdbaar. Let daarom goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Een geopende verpakking kunt u twee uur buiten de koelkast bewaren en 24 uur in de koelkast.

Vergoeding en levering

Drinkvoeding op medische indicatie wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Houd wel rekening met een eventueel verplicht eigen risico. Uw diëtist is gemachtigd om een vergoeding voor drinkvoeding aan te vragen bij de zorgverzekeraar. Of er in uw geval sprake is van een medische indicatie, kunt u met uw diëtist bespreken.

 • Uw diëtist vraagt de vergoeding digitaal aan via een facilitair bedrijf. Zij leveren de drinkvoeding en sturen vervolgens de machtiging (verzoek om vergoeding) door naar uw zorgverzekeraar. Op deze manier wordt de drinkvoeding meestal al de volgende dag via een koerier bij u thuisbezorgd. Na de eerste levering kunt u de drinkvoeding zelf bestellen via het facilitair bedrijf.

Zelf bestellen van drinkvoeding

Bij uw facilitair bedrijf

 • U mailt of geeft uw bestelling telefonisch door aan de afdeling klantenservice.
 • U logt in met uw klantnummer en een wachtwoord en bestelt de benodigde drinkvoeding.
 • U stuurt per post een bestelformulier naar het facilitair bedrijf.

Het verlopen van uw machtiging

De diëtist kan een machtiging aanvragen voor een bepaalde periode. Voordat uw machtiging is verlopen, krijgt u via het facilitair bedrijf tijdig een melding (mondeling of per brief) met daarbij de datum waarop de machtiging verloopt. Zolang u geen melding heeft gekregen, kunt u de drinkvoeding blijven bestellen.
Is uw machtiging bijna verlopen en wilt u de drinkvoeding blijven gebruiken? Dan kunt u contact opnemen met uw diëtist. Deze bekijkt dan in overleg met u of de machtiging wordt verlengd. Kunt u eerder dan het aflopen van uw machtiging stoppen met het gebruik van drinkvoeding, dan bestelt u simpelweg geen drinkvoeding meer. Eenmaal verstrekte drinkvoeding wordt niet meer teruggenomen door het facilitair bedrijf.

Op vakantie met drinkvoeding

Vakantie in Nederland

Het facilitair bedrijf kan de voeding ook afleveren op uw vakantieadres. Dit adres kunt u doorgeven op het moment dat u de voeding bestelt.

Vakantie in het buitenland

 • Neem minimaal zes weken voor vertrek contact op met het klantenteam van uw facilitair bedrijf. Zij geven u graag advies over reizen met medische voeding, het bestellen van de aangepaste hoeveelheid voeding én het opstellen van een douaneverklaring.
 • Als u voor een langere periode op vakantie gaat is het mogelijk om meer voeding te bestellen dan nodig is voor een maand.
 • Overleg dit met uw facilitair bedrijf.
 • Vraag bij uw reisbureau of de reismaatschappij na welke informatie zij nodig hebben om uw voeding te kunnen vervoeren.
 • Vraag een medisch paspoort aan bij uw arts en/of apotheek (eventueel in het Engels).
 • Het is verstandig om een verklaring, eventueel in het Engels, mee te nemen waarin staat dat u voeding moet meenemen in de handbagage.

Vliegreis

 • Informeer uw luchtvaartmaatschappij ruim op tijd dat u medische voeding en/of apparatuur meeneemt. De luchtvaartmaatschappij kan dan de nodige maatregelen treffen. Bovendien mag u in dit geval extra (hand)bagage meenemen.
 • Neem de medische voeding die u tijdens de vlucht nodig heeft mee in uw handbagage.
 • Check in bij een bemande balie zodat u kunt controleren of alles goed geregeld is.
 • Uw bagage met medische apparatuur checkt u in bij de balie voor afwijkende bagage. Medische apparatuur mag namelijk niet vervoerd worden in de bagageruimte vanwege de kans op bevriezing.
 • Het grondpersoneel geeft uw medische bagage de juiste labels.

Denk aan de volgende documenten/gegevens:

 • Overzicht van alle belangrijke telefoonnummers van contactpersonen en verzekeringen.
 • Naam en telefoonnummer van uw behandeld arts.
 • Telefoonnummer van facilitair bedrijf.
 • Kopieën van alle medische documenten.

Zie ook:

Veel gestelde vragen

Ik heb diabetes. Kan ik ook gebruikmaken van drinkvoeding?

Ja, drinkvoedingen kunnen gebruikt worden bij het dieet. U kunt ervoor kiezen om een ½ flesje drinkvoeding per moment te nemen zodat u de koolhydraten(suikers) wat meer verdeeld over de dag inneemt. Soms kan het nodig zijn om uw medicatie aan te passen omdat de drinkvoeding uw bloedsuiker verhoogt. Dit kunt u in overleg met uw diabetesverpleegkundige en/of behandelend arts doen.
Er bestaat ook drinkvoeding speciaal voor mensen met diabetes. Uw diëtist bespreekt met u welke drinkvoeding u in uw situatie het beste kan gebruiken.

Kan ik mijn drinkvoeding opwarmen?

Ja, u kunt drinkvoeding verwarmen en in allerlei gerechten verwerken. Het is wel belangrijk om drinkvoeding geleidelijk te verwarmen. Drinkvoeding mag niet koken! Dan kunnen belangrijke vitamines verloren gaan.

Is er ook drinkvoeding zonder vitamine K?

Voor een goede samenstelling van de drinkvoeding is het noodzakelijk om hier vitamine K aan toe te voegen. Als u zich zorgen maakt over het gebruik van de drinkvoeding in combinatie met uw antistollingsmedicatie, dan raden wij u aan om de trombosedienst te informeren. Vanaf drie flesjes per dag is overleg met de trombosedienst gewenst.

Kan ik diarree krijgen van drinkvoeding?

Wanneer u begint met drinkvoeding, kan de stoelgang anders zijn dan u gewend bent. Diarree is echter geen gebruikelijke bijwerking. Diarree kan onder andere veroorzaakt worden door infecties, ontstekingen, geneesmiddelen en stress. Lactose-intolerantie kan ook diarree veroorzaken. U kunt dan kiezen voor een lactosevrije drinkvoeding. Als er sprake is van diarree, heeft een drinkvoeding met extra vezels de voorkeur. Deze drinkvoeding bevat voedingsvezels. Voedingsvezels hebben bij zowel diarree als verstopping een gunstig effect. Heeft u een specifieke of een ernstige ziekte of blijft de diarree aanhouden, dan kunt u het best contact opnemen met uw huisarts of internist.

Ik heb last van obstipatie, kan ik drinkvoeding dan wel gebruiken?

Ja, ook bij obstipatie kunt u drinkvoeding gebruiken. Het heeft de voorkeur om voor drinkvoeding met extra vezels te kiezen. Voedingsvezels hebben bij zowel diarree als verstopping een gunstig effect. Let er wel op dat u daarbij voldoende drinkt.

Welke drinkvoeding is glutenvrij?

Alle drinkvoedingen zijn glutenvrij.

Welke drinkvoeding is lactosevrij?

Er zijn lactosevrije drinkvoedingen verkrijgbaar. Uw diëtist kan u vertellen welke dit zijn.

Welke drinkvoeding is veganistisch?

Er is plantbased drinkvoeding verkrijgbaar. Deze is gemaakt met erwt- en soja-eiwit. Uw diëtist kan u vertellen welke dit zijn.

Websites met recepten

Voor recepten met drinkvoeding kunt u terecht op de verschillende sites.
Dit zijn:

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 6005