Contact
 1. 6008-Azathioprine (Imuran®)

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Azathioprine (Imuran®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing azathioprine

Azathioprine behoort tot de groep antireumatica. Het kan ontstekingen onderdrukken bij vele verschillende reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes (SLE). Azathioprine werkt langzaam, het gewenste effect kan twaalf weken op zich laten wachten. Zo nodig kan azathioprine jarenlang gebruikt worden.

Behandeling met azathioprine

Gebruik

Azathioprinetabletten (25 of 50 mg) worden voorgeschreven in doseringen tot 2 mg per kg lichaamsgewicht. Meestal wordt de medicatie langzaam opgebouwd tot het gewenste effect bereikt is. Dit gebeurt op advies van uw reumatoloog. De tabletten moet u in z’n geheel doorslikken, bijvoorbeeld tijdens de maaltijd of met water.

Mogelijke bijwerkingen

Tijdens het gebruik van azathioprine kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Maag- of darmklachten, zoals een vol gevoel, misselijkheid of diarree. 
 • Leverenzymverhoging (hierop wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd). 
 • Stoornissen in de bloedaanmaak (hierop wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd). 
 • Licht verhoogde kans op infecties. 
 • (Allergische) huidafwijkingen. 
 • Bij zeer langdurig gebruik (vele jaren) is er een verhoogde kans op huidkanker. Intensieve blootstelling aan zonlicht/UV-straling wordt ontraden, omdat zonlicht de kans op huidtumoren verhoogt.

Meestal verdwijnen de bijwerkingen na het verminderen van de dosis of na het staken van de behandeling. Indien nodig kunt u hierover contact opnemen met uw behandelend reumatoloog of de huisarts.

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij: 

 • kortademigheid of veel hoesten; 
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.

Kans op bijwerkingen beperken

Om de kans op bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken, zijn de volgende aanwijzingen voor u van belang: 

 • Alcohol in combinatie met azathioprine verhoogt het risico op leverenzymstoornissen. Wees voorzichtig met alcohol en drink niet meer dan één glas alcoholhoudende drank per dag. 
 • Houdt u goed aan de afspraken voor bloedcontrole.

Controles

Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium te ontdekken, zal uw reumatoloog regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Dit gebeurt de eerste periode meestal één keer per twee tot vier weken. Hierna vinden de controles minder vaak plaats. De uitslag van de onderzoeken is na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Voorzorgen

Gebruik met urinezuurverlagende middelen

Gebruikt u naast azathioprine urinezuurverlagende middelen (zoals allopurinol bij jicht)? Geef dit dan door aan uw behandelend arts. De dosis azathioprine wordt dan aangepast.

Zwangerschap en borstvoeding

Tot op heden zijn geen verbanden gevonden tussen het gebruik van lage doseringen (minder dan 150 mg per dag) Azathioprine tijdens de zwangerschap en negatieve effecten op het kind. Daarom kunt u Azathioprine in lage doseringen gebruiken tijdens uw zwangerschap. Wel raden wij een behandeling met Azathioprine af tijdens de zwangerschap. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte van uw (eventuele) zwangerschap of zwangerschapswens.

Wij adviseren om 4 - 6 uur na inname van Azathioprine te wachten met het geven van borstvoeding. Hierdoor is de hoeveelheid die uw kind binnenkrijgt zo klein mogelijk. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte dat u borstvoeding geeft.

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren van Isala (MAZ) via telefoonnummer (038) 424 35 55.

Vaccinatie

Azathioprine vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Informatie over overige vaccinaties kunt u krijgen via uw huisarts of GGD. Azathioprine wordt, behalve bij reumatische aandoeningen, ook gebruikt bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

10 juli 2019 / 6008

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.