Contact
  1. 6015-Goedaardige huidplooien rondom de anus (marisken)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Marisken (enkelvoud mariske) zijn goedaardige huidplooien rondom de anus en worden ook wel huidflapjes genoemd. Marisken zijn géén aambeien. Hier kunt u meer over deze huidaandoening lezen.

​Verschijnselen

Marisken komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Men ziet deze huidaandoening vooral na de puberteit, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van uitgezakt slijmvliesweefsel na bijvoorbeeld een zwangerschap.

Marisken geven gewoonlijk geen klachten. Maar omdat ze bij de anus zitten, kunnen ontlastingsresten in de plooien van de mariske achterblijven. Hierdoor kan plaatselijk irritatie of een ontstekingsreactie ontstaan. En dat kan weer aanleiding geven tot jeuk, roodheid of schilfering. Marisken bloeden in de regel niet.

Behandeling

Marisken zijn goedaardig. Behandeling is meestal niet nodig. Soms (zelden) kan worden besloten om deze toch te behandelen. Het verwijderen van de huidflapjes wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U krijgt dan een prik ter plaatse van de mariske. Daarna wordt met een elektrische lus, die meteen de vaatjes dichtschroeit, het huidflapje eraf gehaald. Dit laat een wondje achter dat vanaf de randen vanzelf weer dichtgroeit. Het kan ook worden weggesneden, waarna het wondje wordt gehecht met oplosbare hechtingen.

Na de behandeling

Meestal wordt de wond gewoon opengelaten: bij goede verzorging sluit de wond snel en is de kans op infectie klein. De eerste twee dagen na de behandeling is het verstandig niet te lang te lopen en te staan om wondzwelling te voorkomen. Bovendien dient u het anale gebied goed schoon te houden. Met name na de stoelgang, maar ook tussendoor. Onder de douche kunt u het gebied gemakkelijk met water schoonspoelen.

Van de dermatoloog/chirurg ontvangt u een recept voor een zalfje om meerdere keren per dag aan te brengen op de wond gedurende zo’n 10 dagen of totdat de wond genezen is. Bij pijn mag u pijnstillers gebruiken, zoals Paracetamol.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle
Flebologisch centrum (afdeling Proctologie)
(038) 424 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Deze informatie is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

5 maart 2019 / 6015

Gerelateerde folders