Contact
  1. 6100-Transitie: van kinderarts naar internist

Naarmate kinderen met diabetes ouder worden, worden ze steeds zelfstandiger. Ook in het ziekenhuis beslissen ze steeds meer mee over hun behandeling. Wanneer het kind ongeveer achttien jaar is, gaat hij naar de transitiepoli (transitie betekent overstap). Dit is een groepspoli waar ook een internist aanwezig is. Een internist is een arts die zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van chronische ziekten van organen (zoals alvleesklier en nieren) van de volwassen patiënt. Na de transitie wordt de verdere behandeling van diabetes overgenomen door de internist. Hier lees je informatie over de gang van zaken rondom deze transitie.

Ouder worden

Wanneer je ouder wordt, word je zelfstandiger. Je gaat je losmaken van je ouders en vrienden. Studie en werk krijgen een belangrijkere rol in je leven. Je gaat steeds meer zelf regelen: school, werk, wonen, geldzaken, vervoer en medicijnen. Ook in het ziekenhuis word je geleidelijk aan zelfstandiger. De kinderarts zal steeds meer zaken met jou gaan bespreken en minder met je ouders.

Volgens de wet mag je zelf meebeslissen over je behandeling als je twaalf jaar bent. Als je zestien jaar of ouder bent, mag je alleen beslissen over je behandeling.

Ouder worden… mét diabetes

Zelfstandig (volwassen) worden is spannend, maar ook best lastig. Vooral als je een chronische aandoening zoals diabetes hebt. Er wordt van je verwacht dat je zelf keuzes maakt en zelf verantwoordelijkheden neemt die nieuw voor je zijn. Dat roept allerlei vragen op, zoals: wat kan ik zelf? Waar heb ik hulp bij nodig? Wat moet ik daarvoor regelen? Hoe moet ik dat regelen? Wat moet ik doen als het misgaat? Allemaal lastige vragen die jij straks zelf gaat oplossen.

Omdat je hierin moet groeien, zul je in het begin nog worden geholpen door je ouders en het diabetesteam. Zij leren je stap voor stap wat je zelf kunt doen en hoe je alles rondom je diabetes moet regelen.

Hoe bereiden we de overstap voor?

Om straks ‘op eigen benen te staan’ moet je goed voor jezelf kunnen zorgen. Hierbij zullen we jou maar ook je ouders actief gaan helpen. In het Diabetescentrum, waar je met enige regelmaat komt, krijgen jij en je ouders een vragenlijst om in te vullen. Met deze lijst inventariseren wij wat je al weet of kan en waarbij je nog hulp en uitleg nodig hebt. Aan de hand van deze lijst wordt duidelijk wat je allemaal zou moeten kunnen en weten vóór je de overstap naar de internist kunt maken.

Wat verandert er voor jou?

We beginnen al vroeg met de voorbereiding op de transitie, namelijk als je twaalf jaar bent. We kijken wat je allemaal al weet en leren je zo nodig opnieuw wat diabetes is, hoe de insuline werkt, wat je moet weten over eten en koolhydraten, hoe je omgaat met uitgaan, seksualiteit en alcohol, en waarom sport en spel en dagelijkse activiteiten invloed hebben op je bloedglucosewaarden. Eerst zul je nog samen met je ouders de polikliniek bezoeken, later is het de bedoeling dat je eerst alleen naar de kinderarts gaat en dat je ouders er later bij komen zitten. Dan kunnen je ouders hun vragen stellen en jij kunt dan vertellen wat je met de kinderarts besproken hebt. Maar dat hoeft niet natuurlijk, dat is helemaal aan jou.

Geleidelijk aan breiden we de tijd met jou alleen uit, zodat je uiteindelijk geheel zelfstandig naar het Diabetescentrum komt.

Meer informatie

Wil je meer weten over de transitie? Onderaan deze pagina vindt je meer informatie over 'Sta jij al op eigen benen?'

Ook kun je terecht op de volgende websites:
www.opeigenbenen.nu
www.dvn.nl
www.sugarkids.nl

Contact

Heb je nog vragen? Stel je vraag met een e-consult via MijnIsala. Het e-consult is niet geschikt voor spoedvraag of vragen over een afspraak.

Heb je een medische spoedeisende vraag die te maken heeft met je diabetes? Dan zijn we 24 uur per dag bereikbaar. Bel naar het diabetescentrum. Of buiten kantooruren naar het spoednummer dat je van de diabetesverpleegkundige gekregen hebt.

Zwolle en Lelystad

Diabetescentrum
088 624 2329 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur)

Kun je niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 2 september 2022 / 6100