Contact
 1. 6139-Dikke darmonderzoek (colonoscopie)
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Uitleg onderzoek en voorbereiding

Een colonoscopie is een onderzoek van de gehele dikke darm. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich erop voorbereidt.

​Voorlichtingsfilm

In de voorlichtingsfilm Colonoscopie ziet u hoe het onderzoek verloopt. Bekijkt u deze film voorafgaand aan uw onderzoek.

Voorlichtingsfilm Colonoscopie

 

Colonoscopie

Een colonoscopie is een onderzoek van de gehele dikke darm. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts), arts-assistent of nurse endoscopist met behulp van een endoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van een centimeter, met aan het uiteinde een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Tijdens het onderzoek kunnen aandoeningen opgespoord worden, zoals ontstekingen, zweertjes, poliepen, bloedingen en gezwellen. Soms wordt de dikke darm nagekeken vanwege (periodieke) controle. Ook kunnen tijdens het onderzoek stukjes weefsel uit het darmslijmvlies weggenomen worden of behandelingen plaatsvinden, zoals het verwijderen van poliepen. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.

Om goed te kunnen beoordelen of het slijmvlies bij u gezond of afwijkend is, mogen er in de darm geen voedselresten voorkomen. Deze voedselresten zouden namelijk het zicht kunnen belemmeren. Als tijdens het onderzoek mocht blijken dat uw darm niet schoon is, bestaat de mogelijkheid dat het onderzoek mislukt en moet worden overgedaan.

Voorbereiding thuis

Laxeermiddelen

Het schoonmaken van uw darm gebeurt door het drinken van een laxeermiddel. Binnen Isala gebruiken wij twee soorten laxeermedicatie. Uw arts bekijkt welk laxeermiddel voor u het meest geschikt is. Dit is onder andere afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis. Het laxeermiddel kunt u met het recept ophalen bij uw eigen apotheek of bij de apotheek in de Centrale hal van Isala Zwolle. U moet het laxeermiddel innemen volgens het schema dat u mee heeft gekregen van de afdeling Endoscopie. Het is erg belangrijk dat u zich aan dit schema houdt. Het laxeermiddel veroorzaakt diarree. Blijf daarom in de buurt van een wc.

Eten en drinken

Wanneer u naast het innemen van uw laxeermiddel nog andere vloeistoffen drinkt, is het van belang dat dit heldere vloeistoffen zijn zoals thee, heldere appelsap en gezeefde bouillon. U mag geen koolzuurhoudende vloeistoffen, melk, koffie, zwarte thee, rode vruchtensappen of limonade, troebele vruchtensappen (zoals sinaasappelsap met vruchtvlees) en alcohol gebruiken. Stop drie dagen vóór het onderzoek met het eten van grof volkoren brood, zilvervliesrijst, paprika’s, uien, bietjes, prei, tomaten, kiwi’s, druivenpitjes, appelpitjes en dergelijke. Deze pitjes of zaden kunnen de colonscoop verstoppen.

Sedatie

In overleg met u en uw aanvragend of behandelende arts vindt het onderzoek met of zonder slaapmiddel (sedatie) plaats. Over sedatie is meer informatie beschikbaar. U vindt deze informatie onderaan deze folder op onze website, onder het kopje ‘Gerelateerde folders’. U wordt aangeraden deze informatie goed door te lezen. Dit is geen narcose. Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis. Regelt u daarom voor het onderzoek iemand die u begeleidt om naar huis te gaan.

Uw medicijngebruik

Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk dat we weten welke medicijnen u gebruikt en dat we op de hoogte zijn van uw medische voorgeschiedenis. Wilt u daarom de aan u overhandigde vragenlijst zo volledig mogelijk invullen en meenemen naar het onderzoek?

Let op
 • Gebruikt u staaltabletten, dan moet u een week vóór het onderzoek hiermee stoppen. Na het onderzoek kunt u de staaltabletten weer innemen.
 • Als u diabetespatiënt bent, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. Deze spreekt met u af hoe u uw medicijnen moet gebruiken ter voorbereiding op dit onderzoek.
 • Heeft u een stoma en nog geen afspraak met de verpleegkundig consulent stoma, dan kunt u contact met haar opnemen via (038) 424 73 56 (Zwolle) of (0522) 23 34 88 (Meppel), bij voorkeur tussen 8.30 en 9.00 uur of tussen 13.00 uur en 13.30 uur.
 • Door de diarree kan de werking van de anticonceptiepil minder zijn. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig als u een zwangerschap wilt voorkomen.
 • Heeft u een kunstmatige hartklep, neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek aangevraagd heeft.
 • Het is belangrijk dat u uw medicijnen voor 24 uur meeneemt naar het ziekenhuis.
  We raden u aan om reserveondergoed mee te nemen voor na het onderzoek.

Thuiszorg

Het kan zijn dat u thuis persoonlijke verzorging krijgt van de thuiszorg. Wordt u binnenkort bij Isala opgenomen voor een darmonderzoek (colonoscopie) en blijft u één nacht in het ziekenhuis? Dan is thuiszorg niet nodig op deze dag. Denkt u eraan :

 • uw thuiszorgorganisatie tijdig af te zeggen voor de datum dat u in het ziekenhuis verblijft?
 • uw thuiszorgorganisatie tijdig te melden wanneer u weer thuis bent?

Zo kan de thuiszorg weer direct aansluiten op de zorg die u in het ziekenhuis ontvangt.

Belangrijk om te weten als u bloedverdunners gebruikt

Het gebruik van coumarinen

Bij de meeste patiënten die voor een colonoscopie komen, moet het gebruik van coumarinen (Sintrom of Marcoumar) een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt worden. In het geval van Sintrom, drie dagen voor het onderzoek, in het geval van Marcoumar, vijf dagen voor het onderzoek. Of het gebruik van coumarinen voor het onderzoek gestaakt mag worden, moet altijd met de behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen, overlegd worden. Soms is het nodig om tijdelijk Fraxodie (Heparine) spuitjes te gebruiken op de dagen dat de coumarinen gestaakt worden.

Het gebruik van Ascal

Komt u voor een colonoscopie en gebruikt u Ascal (asetylsalicylzuur)? Dan kunt u Ascal gewoon doorgebruiken. Ascal geeft geen verhoogd risico op bloedingen bij een colonoscopie.

Het gebruik van Plavix of Persantin

Gebruikt u Plavix of Persantin of een combinatie van Ascal met Plavix of Persanti? Dan moet Plavix of Persantin vijf dagen voor de colonoscopie gestaakt worden. Of Plavix en Persantin gestaakt mogen worden, moet altijd met de behandelend arts of met de arts die het onderzoek gaat doen overlegd worden.

De dag van het onderzoek

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u in een ziekenhuisbed of op een onderzoekstafel, op uw linkerzij met opgetrokken knieën. U krijgt een handdoek over uw onderlichaam. Als u een slaapmiddel (sedatie) krijgt, wordt uw bloeddruk gemeten en krijgt u een knijper aan uw vinger om tijdens het onderzoek uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren.

Via een infuusnaaldje krijgt u een slaapmiddel en/of een pijnstiller (‘roesje’) toegediend, waardoor u tijdens de behandeling slaperig en ontspannen bent. Dit is geen narcose. Door de snelle werking van het slaapmiddel kan het onderzoek vrijwel direct plaatsvinden. De endoscoop wordt met een speciaal glijmiddel ingesmeerd.

Na inwendig onderzoek schuift de arts de slang voorzichtig via de anus naar binnen. Zo nu en dan wordt er wat lucht (CO2) in de darm geblazen. Hierdoor ontplooit de darm zich en kan de arts de darm goed bekijken. Door de ingeblazen lucht en het maken van bochten met de endoscoop kunt u last krijgen van pijnlijke darmkrampen. Waarschijnlijk moet u hierdoor tijdens, maar ook vlak na het onderzoek wat winden laten. Dit is heel normaal en niet iets om u voor te schamen.

Zo nodig kan de arts stukjes slijmvlies wegnemen voor verder onderzoek. Ook kan hij poliepen verwijderen of een andere behandeling uitvoeren. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Wanneer er tijdens het darmonderzoek één of meerdere (grote) poliepen worden gevonden, kan de arts besluiten om deze niet allemaal te verwijderen in één sessie. U wordt dan opnieuw voor een vervolgdarmonderzoek ingepland. Dit is vanwege kwaliteits- en veiligheidsredenen.

Na het onderzoek

Als u sedatie heeft gehad, blijft u nog één tot twee uur op de afdeling Dagverpleging, tot u weer goed wakker bent en geen klachten heeft. Daarna wordt uw contactpersoon gebeld om u op te halen. U mag niet zelf naar huis als u sedatie hebt gehad.

Over sedatie na het onderzoek is meer informatie beschikbaar. U vindt deze informatie met belangrijke adviezen onderaan deze folder op onze website, onder het kopje ‘Gerelateerde folders’. Als u geen sedatie heeft gehad, kunt u – mits u klachtenvrij bent – vrij spoedig na het onderzoek weer naar huis.

U kunt na het onderzoek nog wat last hebben van diarree. We raden u aan om reserveondergoed mee te nemen.

Uitslag

Van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, krijgt u mondeling en/of schriftelijk een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als uw huisarts dit onderzoek heeft aangevraagd, spreekt hij/zij verder met u af wat er gaat gebeuren. U kunt bij hem/haar vijf werkdagen na het onderzoek terecht voor de definitieve uitslag. Als uw medische specialist dit onderzoek heeft aangevraagd, volgt meestal een poliklinische vervolgafspraak.

Mogelijke complicaties

Een colonoscopie is een veilig onderzoek. Gemiddeld treedt er per duizend onderzoeken twee keer een serieuze complicatie op. Zo kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans is hierop groter als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn.

Ook na het verwijderen van een poliep kan er een scheurtje ontstaan. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt, is buikpijn en koorts. Het verwijderen van een poliep kan een bloeding tot gevolg hebben. Dit kan direct tijdens het onderzoek optreden, maar ook tot veertien dagen daarna. Bij klachten na het onderzoek, kunt u contact opnemen met de endoscopie-afdeling of met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts via de receptie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

(038) 424 33 20 (bereikbaar op werkdag tussen 8.30 tot 9.30 uur, 11.30 tot 12.30 uur en 15.00 tot 16.00 uur)

In uw afspraakbevestiging staat op welke locatie u wordt verwacht. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

8 oktober 2019 / 6139

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.