Contact
  1. 6177-Goed plassen bij incontinentie

U wordt behandeld voor ongewild urineverlies (incontinentie). Om ongewild urineverlies tegen te gaan is het belangrijk dat u goed uitplast en op de juiste manier plast. In deze folder vindt u de oefeningen die de incontinentieverpleegkundige u heeft aangeleerd. Ook vindt u tips voor de juiste manier op het toilet te zitten.

​Hoe ontstaan de klachten?

Incontinentie kan ontstaan als u te weinig tijd neemt om te plassen of te gespannen bent om alle urine in één keer uit te plassen. U zult daardoor sneller het gevoel hebben dat u weer moet plassen en daarom vaker plassen. Ook kunt u een vol gevoel hebben in uw onderbuik. Als er urine in de blaas achterblijft, zijn uw bekkenbodemspieren continu aangespannen. Ook dit kan urineverlies tot gevolg hebben.

Anatomie

Om uw bekkenbodemspieren goed te kunnen aanspannen moet u eerst weten waar deze zitten. De bekkenbodemspieren liggen als een soort trechter onder in de buikholte, rondom de blaas, endeldarm en bij de vrouw, de baarmoeder. Dit kunt u goed zien op de tekening hieronder:

 

Oefeningen

De incontinentieverpleegkundige heeft u de oefeningen op het spreekuur uitgelegd. Hieronder kunt u ze nog eens rustig nalezen. De oefeningen bestaan uit:

  • ademhalingsoefeningen;
  • ontspanningsoefeningen.

Ademhalingsoefeningen

Rustige buikademhaling

Een rustige, diepe buikademhaling kan leiden tot een totale ontspanning. Bij deze vorm van ademhalen beweegt uw middenrif zich naar beneden. Uw onderlichaam zet daardoor uit. Met de aanwijzingen hieronder kunt u controleren of u de buikademhaling goed uitvoert.

Uitgangspositie

  1. Ga zo gemakkelijk mogelijk liggen.
  2. Sluit uw ogen.
  3.  Leg uw linkerhand op uw buik en uw rechterhand op uw borst.
  4. Adem rustig in door de neus en voel of uw linkerhand beweegt en uw rechter- hand stil blijft liggen.
  5. Adem via uw mond weer uit. Denk terwijl u uitademt: ‘ontspan ik goed?’.

Ontspanningsoefeningen

Om goed te kunnen ontspannen moet u ook weten wat aanspannen is. Dit kunt u vanuit dezelfde positie doen als de ademhalingsoefeningen.

Oefening voor de spieren

Als u denkt ontspannen te liggen probeer dan eens langzaam een vuist te maken. Houd dit even vast en ontspan dan weer. Voelt u het verschil? Dit kunt u ook doen met andere spieren in uw benen, schouders en bekkenbodem.

Ontspannen op het toilet

Ga goed op het toilet zitten (lees de tips onder het kopje ‘een goede toilethouding’. Nu gaat u de ademhalingstechniek, die u geleerd heeft, toepassen. Als u denkt klaar te zijn met plassen buigt u voorover, daarna buigt u achterover, gaat u even staan en daarna weer zitten. Nu probeert u nogmaals te plassen om de achtergebleven urine ook uit te kunnen plassen. U hoeft niet te persen.

Als u deze oefeningen regelmatig doet, zult u merken dat uw plassen groter worden, u minder vaak hoeft te plassen en het ongewild urine verliezen stopt.

Goed naar het toilet gaan

  • Neem de tijd. Hoe beter uw blaas of darm geleegd is, hoe langer het meestal duurt voordat u weer naar het toilet moet.
  • Houd uw plas niet te lang op, maar ga ook niet te vaak. Een gemiddelde plas bevat tussen de 250 en 400 ml urine.
  • Drinkt u ongeveer 1,5 tot 2 liter verdeeld over de dag? Dan is 6 tot 8 keer plassen per etmaal normaal.
  • Voelt u drang tot ontlasting, stel het dan niet uit. Uitstellen betekent vaak dat de aandrang verdwijnt en voorlopig niet meer
  • terugkomt. Hierdoor droogt de ontlasting verder in en wordt harder. Dit kan leiden tot verstopping.

Een goede toilethouding

  • Ga goed op de bril zitten, niet op het voorste puntje of boven de bril blijven hangen. Ook mannen adviseren wij om te gaan zitten.
  • Zorg dat uw voeten plat op de grond kunnen steunen (eventueel met voetenbankje).
  • Wanneer u alleen met uw tenen kunt steunen, ontstaat er veel spierspanning in de benen en de bekkenbodem. Dit bemoeilijkt het plassen en ontlasten.
  • Laat uw kleding helemaal zakken. De benen moeten iets uit elkaar kunnen staan.
  • Ontspan uw buik, bovenbenen, bekkenbodem en het bilgebied.
  • Laat de plas rustig in één keer vanzelf weglopen, pers niet mee. Door te persen spant u de bekkenbodemspier aan en kan er urine achterblijven.
  • Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden.
  • Als u wel drang heeft, maar de urine of ontlasting wil niet of moeilijk komen, kunt u ook uw bekken een aantal keren voor- en achterover kantelen. Adem ondertussen rustig door. Of span een aantal keren uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan ze weer.

Houding bij plassen

Afbeelding 1: De juiste toilethouding om te plassen.

Houding bij poepen

Afbeelding 2: De juiste toilethouding bij ontlasten (poepen).

Contact

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl 

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 6 oktober 2022 / 6177