Contact
 1. 6180-Na operatie halswervelkolom
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Adviezen voor na de operatie

Na een operatie aan de halswervelkolom (cervicale wervelkolom) zijn er aandachtspunten die het herstelproces ondersteunen: de nazorg thuis en wat te doen bij lichamelijke klachten. Hier leest u er meer over.

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u adviezen van de neurochirurg en verpleegkundigen. Wijken de instructies in deze informatie daarvan af? Volg dan de aanwijzingen op van uw behandelend arts.

De informatie kan u ondersteunen bij uw herstelproces. Het kan het herstel niet versnellen. Ons beste advies aan u is dat u luistert naar uw eigen lichaam, uw eigen grenzen leert ontdekken en uw proces hierop aanpast.

Wondverzorging

 • De dag na de operatie kunt u weer douchen. Water is prima om de wond en de huid eromheen goed schoon te houden.
 • Het is belangrijk de wond goed droog te deppen met een schone handdoek.
 • U mag gebruik maken van zeep en shampoo.
 • Wij raden u aan de eerste vier weken niet te zwemmen of in bad te gaan, omdat dit de wond te veel verweekt.
 • Als de wond goed dicht is en er geen vocht meer uit de wond lekt, hoeft u geen pleister meer op de wond te plakken.
 • Is de wond nog niet droog of vindt u het aangenamer om toch een pleister te plakken, dan kunt u hiervoor een normale Hansaplastpleister gebruiken.

Hechtingen of hechtstrips

Tijdens de operatie is de wond met hechtingen of hechtstrips gesloten.

 • Voor de hechtingen kunnen (doorzichtige) oplosbare of (blauwe) niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt.
 • Voor deze niet-oplosbare hechtingen en voor de knoopjes van de oplosbare hechtingen geldt dat u die op de zevende dag of tiende na de operatie bij de huisarts kunt laten verwijderen.
 • Bij een wond aan de halszijde is dat de zevende dag, bij een wond aan de nekzijde is dat de tiende dag. Maak hiervoor zelf een afspraak met uw huisarts.
 • Voor de wonden met hechtstrips geldt dat u oplosbare inwendige hechtingen heeft waarvan de knoopjes niet verwijderd hoeven te worden.
 • De steristrips (hechtpleisters) die op de wond zitten mag u zelf op de zevende dag na de operatie verwijderen.

De verpleegkundige zal tijdens het ontslaggesprek nogmaals bij u aangeven wanneer u de hechtingen mag verwijderen.

Problemen

Na de ingreep kunnen problemen ontstaan, zoals: 

 • ontstekingsverschijnselen: hierbij voelt de (omgeving van de) wond pijnlijk, rood opgezwollen en warm aan;
 • koorts boven de 38 graden Celsius;
 • aanhoudende wondpijn;
 • functieverlies door uitval van gevoel en/of kracht.

Mochten deze problemen zich voordoen dan kunt u contact met ons opnemen. Zie hiervoor het kopje Contact.

Stoelgang

Persen is een drukverhogende activiteit en zorgt voor spanning op de wond en het binnenste weefsel, waardoor lokaal pijnklachten kunnen ontstaan. Om uw stoelgang te bevorderen, zonder veel te hoeven persen, is het advies veel vezels te eten, veel te drinken en voldoende te bewegen.

Hebben deze maatregelen onvoldoende resultaat, dan kan het nodig zijn een laxeermiddel te gebruiken. Uw apotheek kan u advies geven over het juiste laxeermiddel (bijvoorbeeld Movicolon).

Revalidatie

Bij een operatie aan de halszijde

 • Het is normaal dat u slikklachten heeft en eventueel wat heesheid. Ook kunt u nog enkele weken last houden van nekpijn en pijn tussen de schouderbladen. 
 • Houd uw nek recht (niet overmatig nee en ja knikken). Wel mag u de nek ontspannen proberen te bewegen. Soms wordt er een halskraag voorgeschreven. Als dit bij u noodzakelijk is, zal de neurochirurg dit met u bespreken. 
 • Doe twee tot drie weken rustig aan. Na die periode mag u uw gebruikelijke activiteiten weer rustig aan hervatten. 
 • De eerste drie weken mag u niet zelf autorijden of fietsen. 
 • Leer luisteren naar uw eigen lichaam en leer omgaan met uw persoonlijke grenzen.

Bij een operatie aan de nekzijde

 • De wondpijn zal na enkele dagen afzakken. 
 • Houd uw nek recht (niet overmatig ja en nee knikken). Wel mag u de nek ontspannen proberen te bewegen. Soms wordt er een halskraag voorgeschreven. Als dit bij u noodzakelijk is, zal de neurochirurg dit met u bespreken. 
 • Doe het zes weken rustig aan. Na die periode mag u uw gebruikelijke activiteiten weer rustig aan hervatten. 
 • De eerste zes weken mag u niet zelf autorijden en fietsen.
 • Leer luisteren naar uw eigen lichaam en leer omgaan met uw persoonlijke grenzen.

Pijn

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam en heeft in die zin een functie. Pijn geeft aan dat we onze grenzen bereiken. Het betekent echter niet dat bij pijn ook schade ontstaat.

Na de operatie kunnen uw pijnklachten geheel verdwenen zijn. Maar het kan ook zijn dat de pijnklachten van vóór de operatie nog gedeeltelijk aanwezig zijn. Naast deze ‘oude’ klachten kunnen er ook nieuwe (tijdelijke) klachten optreden. Veel voorkomende klachten zijn:  wondpijn, stijfheid in de rug en spierpijn. Verder is het zo dat er vaak na enkele dagen een dip in het herstelproces zit, vaak gepaard gaand met meer pijn dan in de dagen ervoor.

Wondpijn is geen reden voor angst en hoort bij een operatie. Het weer gaan belasten en bewegen op een rustige manier heeft een gunstige invloed op de wondpijn en wondgenezing. De totale wondgenezing duurt circa zes weken. Het herstel van het zenuwweefsel kan veel langer duren (tot enige maanden).

Bij het ontslag uit het ziekenhuis is met u gesproken over de pijnmedicatie voor thuis. Vlak na de operatie heeft u diverse keren pijnstilling gehad. Gebruikt u bij het ontslag nog pijnstilling, dan kunt u dat thuis afbouwen volgens het voorgeschreven afbouwschema.

Pijnmedicatie thuis afbouwen

Bij het ontslag uit het ziekenhuis is met u gesproken over de pijnmedicatie voor thuis. Vlak na de operatie heeft u diverse keren pijnstilling gehad. Gebruikt u bij het ontslag nog pijnstilling, dan kunt u dat thuis afbouwen volgens het afbouwschema.

Paracetamol

Paracetamol wordt tijdens de opname in volledige dosering van 4x 1000mg voorgeschreven. Paracetamol wordt als basis voor de pijnstillers gebruikt en wordt daarom ook als laatste afgebouwd. De afbouw van paracetamol is geheel naar eigen inzicht. Paracetamol kan bij weinig pijn bijvoorbeeld als volgt worden afgebouwd en ingenomen:

 • 08.00, 12.00 en 17.00 uur 500mg paracetamol;
 • 22.00 uur 1000mg paracetamol.

Arcoxia / etoricoxib

Mogelijk krijgt u tijdens uw ziekenhuisopname naast paracetamol, ook arcoxia. Deze tablet neemt u in principe in om 8.00 uur. Als u ontslagen bent en de pijn is dragelijk, dan mag u stoppen met arcoxia.  

Lyrica of neurontin (gabapentine)

Voor deze pijnmedicatie geldt dat de neurochirurg tijdens de opname advies geeft hoe snel u deze af kan bouwen. Hiervoor geldt dat de dosering eerst gehalveerd wordt. Indien de pijnklachten weg blijven, kunt u de dosering weer minderen tot geheel stop (meestal kan het in één week afgebouwd worden).

Oxycontin (langwerkende)

Indien u deze pijnmedicatie tijdens de opname heeft gekregen, dan wordt er bij ontslag gekeken hoe lang u deze medicatie nog nodig heeft. Voor deze medicatie krijgt u een recept mee. Vaak is het gebruik van oxycontin kortdurend en kan bij weinig pijn het medicijn snel gestopt worden.

Als u oxycontin langere periode heeft gebruikt (langer dan drie weken), dan kunt u deze in één a twee weken (afhankelijk van uw periode van gebruik) langzaam afbouwen. Dit heeft voornamelijk met ontwenningsverschijnselen te maken.

Er is geen vast schema voor het afbouwen van oxycontin. Vaak wordt de dosering de eerste drie á vier dagen gehalveerd. Als de pijn onder controle is, dan kan de dosering na drie of vier dagen weer gehalveerd worden. Daarna kunt u in plaats van twee tabletten per dag naar één tablet per dag. Tot slot kunt u nog aantal dagen één tablet om de dag innemen en dan stoppen.

Als u na het stoppen met deze pijnmedicatie alsnog ontwenningsverschijnselen krijgt (de klachten zijn te vergelijken met de griep), dan kunt u nog één tablet innemen. Dit is niet zo zeer voor de pijn, maar voor de ontwenningsverschijnselen. Eén of twee tabletten moeten hiervoor voldoende zijn.

Afspraken voor thuis

Tabel bij folder na operatie halswervelkolom
Eerstvolgende controleafspraak:  
Hechtingen

O Oplosbaar, met steristrips (hechtpleisters).
Zelf verwijderen op:

O Niet oplosbaar.
Door uw huisarts laten verwijderen op:

O Knoopjes.
Door uw huisarts laten verwijderen op:

Opmerkingen:

 

Antistolling O Middel:
​O Datum herstart:
​O Dosering:
​O Niet van toepassing
​Opmerkingen:

 

Recept(en) O Is aan u overhandigd
​O Is door uw ziekenhuisapotheek gefaxt naar uw apotheek
​O Niet van toepassing
​Opmerkingen:

 

Enquête 'Uw mening telt' ​O Is aan u overhandigd
​O Niet van toepassing
​Eigen medicatie ​O Is aan u overhandigd
​O  Niet van toepassing


Pijnstilling

Naast uw eigen medicatie gebruikt u op dit moment ook pijnstilling. De hieronder aangekruiste medicijnen zijn voor u van toepassing. 

Tabel bij folder na operatie halswervelkolom
Medicijn Tijdstip van inname
​8.00 12.00 14.00 17.00 22.00
O Paracetamol 500 mg
4x daags 2 tabletten
   
O Oxycodon 10 mg: ... per dag 1 tablet          
​​O Arcoxia (Etoricoxib) 60 mg: 1x per dag 1 tablet
​O Anders, namelijk:


Zelf afbouwen

Pijnstilling moet u thuis zelf afbouwen, al naargelang uw pijnklachten.


Te beginnen met:


En daarna:


Contact

U bent ontslagen uit het ziekenhuis. De eerste tien dagen na uw ontslag kunt u met vragen of problemen terecht bij uw hoofdbehandelaar of zijn of haar waarnemer. Na deze tien dagen kunt u voor al uw vragen terecht bij uw eigen huisarts.

Zwolle

Neurochirurgie
Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur
U krijgt eerst de secretaresse aan de lijn; zij verbindt u door met de neurochirurg als dat nodig is.

 • Aalders: 088 624 53 57
 • Van den Brink: 088 624 53 87
 • Foumani: 088 624 53 59
 • Nanda: 088 624 53 58
 • Podlogar: 088 624 78 98

Verpleegafdeling Neurochirurgie

088 624 12 50 (buiten werkdagen)
U krijgt eerst een verpleegkundige aan de lijn; zij verbindt u door met de dienstdoende neurochirurg als dat nodig is.

Meer informatie over neurochirurgie kunt u ook nalezen op de website van het Neurochirurgisch centrum Zwolle.

Wij wensen u een goede opname en een voorspoedig herstel toe!

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6180 / L