Contact
  1. 6242-Neuroom

​De kern van elke zenuwcel bevindt zich in het ruggenmerg. Wanneer de zenuw wordt doorgesneden worden eigenlijk alle uitlopers van deze zenuwcellen doorsneden. De kern blijft onbeschadigd in het ruggenmerg.

Wat is een neuroom

Vanuit het centrale zenuwuiteinde gaat de uitloper weer groeien in een poging bij het eindorgaan te komen, de huid of de spier. Als de andere kant niet gevonden wordt, waaieren de uitlopers alle kanten uit, op zoek naar het uiteinde van de doorgesneden zenuw.

Zo ontstaat er een bolletje aan het uiteinde van de beschadigde zenuw (afbeelding 1). Dat bolletje heet neuroom. Dit neuroom kan soms zeer groot worden. Het is enorm gevoelig voor druk en kou.

Medische illustratie neuroom

Afbeelding 1: Neuroom.

Klachten

Klachten kunnen bestaan uit pijn en prikkelingen, die optreden bij druk op het neuroom.

Behandeling

Voorafgaand aan een behandeling is lichamelijk onderzoek in de meeste gevallen voldoende. De aandoening is met of zonder operatie te behandelen. De plastisch chirurg bepaalt welke behandeling voor u de meest geschikte is.

Handtherapie

Als eerste kan de handtherapeut een desensibilisatietraining toepassen. Door middel van verschillende oefeningen kunnen we proberen om de hersenen te laten wennen aan het veranderde gevoel.

Operatie

Lukt het niet om te wennen aan het veranderde gevoel en blijven de klachten, dan is het soms nodig om operatief in te grijpen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Het neuroom verwijderen en het zenuwuiteinde ‘begraven’ in een spier of bot.
  • Een zenuwtransplantatie om de zenuw te herstellen.
  • Als het neuroom niet weggehaald kan worden (omdat er nog wel een gedeeltelijk overdracht van signalen is), kan het worden bedekt met een spier of door middel van vetverplaatsing.

De operatie vindt meestal plaats in dagverpleging.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Hand-polscentrum
088 624 5 6  36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6242