Contact
  1. 6363-Huidaandoeningen

Goed- en kwaadaardig

​Bij huidaandoeningen kan het Isala Dermatologisch centrum patiënten vaak direct poliklinisch helpen. Hier kunt u daar meer over lezen.

Diagnose huidaandoeningen

Bij huidaandoeningen zoals moedervlekken, bulten en zwellingen, littekens, (ouderdoms)wratten, een bindweefsel- of vetgezwel, of cysten van talg- of zweetklieren, bekijkt de dermatoloog de plek(ken) waar het om gaat. Hij stelt een diagnose (soms is weefselonderzoek nodig) en informeert u over de mogelijke behandelmethoden. Kleine behandelingen die niet te lang duren, worden direct uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Over behandelingen die uitgebreid zijn en langer duren, krijgt u extra informatie van de dermatoloog. U maakt dan een vervolgafspraak voor het uitvoeren van de behandeling.

Behandelmethoden

De behandelingen waar het hier om gaat, vallen onder de dermatochirurgie. De dermatoloog doet dus chirurgische ingrepen. Die ingrepen kunnen klein zijn, bijvoorbeeld bij het ‘afschaven’ van een goedaardige moedervlek. Maar er zijn ook uitgebreide ingrepen mogelijk, bijvoorbeeld als uw gezichtshuid reconstructies nodig heeft, nadat huidkanker is verwijderd. Bij de meeste behandelingen wordt u plaatselijk verdoofd. Hier vindt u enkele veel voorkomende behandelmethoden:

 Tabel bij folder huidaandoeningen
Methode Toelichting
Wegbranden (coaguleren) Het te behandelen huidgedeelte wordt weggeschroeid met een elektrisch instrument (bijvoorbeeld een naald, lus of bolelectrode).
Bevriezen met stikstof (cryotherapie/cryochirurgie) Met vloeibare stikstof bevriest de dermatoloog een klein huidgedeelte tot circa -195 graden Celsius. Hierdoor beschadigt het weefsel op de plek. De huid corrigeert zich hierna weer zelf.
Etsen​ ​Met een etsende vloeistof wordt het huidgedeelte verwijderd.
​Excisie ​Het huidgedeelte wordt, met een snede rondom, weggesneden en daarna gehecht.
​Kaasschaafmethode (shave-excisie) ​Het huidgedeelte wordt weggesneden met een mesje. De snede loopt parallel aan het huidoppervlak.
​Lis-excisie ​Het huidgedeelte wordt weggesneden met elektrisch mesje of lis.
​Afschrapen (curettage) en dichtschroeien van vaatjes (coaguleren) ​Het huidgedeelte wordt met een scherpe lepel verwijderd en de vaatjes worden dichtgeschroeid.
Dermabrasie​ ​Er wordt voorzichtig een dun laagje van de opperhuid afgeschaafd. Dit gebeurt met een ronddraaiende borstel van staaldraad of een ronddraaiende schrijf.
Fotodynamische therapie​

​Hierbij wordt een créme op de huid aangebracht. Deze créme moet enkele uren intrekken. Vervolgens wordt de huid belicht met een lamp, die speciaal licht uitstraalt (met een specifieke golflengte). Hierdoor kan genezing optreden bij oppervlakkige kwaadaardige tumoren.

Mohs micrografische chirurgie (MMC)​

Bij sommige huidtumoren met een agressievere groei kunnen wij Mohs Chirurgie toepassen. Een geavanceerde behandeling waarbij de tumor met grote zekerheid verwijderd wordt. Tijdens deze behandeling, die vaak meerdere uren in beslag neemt en onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, wordt de tumor in laagjes verwijderd. Het weefsel wordt direct gecontroleerd op het laboratorium totdat de tumor geheel verdwenen is. Vervolgens wordt het wondgebied gesloten. Soms zal de sluiting door een andere specialist (plastisch chirurg, KNO-arts, oogarts of kaakchirurg) worden verricht.

U verblijft tijdens deze behandeling in ons comfortabele behandelcentrum.​

 
Bekijk hieronder de film over Mohs Chirurgie.

Screenshot video Nohs chirurgie

Meer informatie

Wilt u meer weten over huidaandoeningen, kijk dan op:
www.huidinfo.nl  
www.huidarts.com

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur)

Meppel

polikliniek Dermatologie
088 624 96 42 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kampen

polikliniek Dermatologie
088 624 68 42 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6363