Contact
 1. 6387-Schildklierscintigrafie en uptake

Het doel van een schildklierscintigrafie is het opsporen van schildklierdefecten, bijvoorbeeld een vergrote of een te snelwerkende schildklier. Voor dit onderzoek moet u drie keer komen.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
 • U mag een licht ontbijt gebruiken tot twee uur vóór het onderzoek.
 • Indien u schildkliermedicijnen gebruikt moet u deze, afhankelijk van het medicijn, gedurende enige tijd stoppen. De behandelend arts informeert u hierover.
 • Overige medicatie mag u doorgebruiken.
 • Wilt u ons laten weten of u de afgelopen drie maanden op de radiologie een onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel heeft gehad? Het onderzoek kan dan mogelijk niet doorgaan.

Melden

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm en op uw ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen. Heeft u een afspraak in Isala Diaconessenhuis Meppel? Volg dan routenummer 88.

Het onderzoek

 • Op het afgesproken tijdstip krijgt u een capsule met een radioactieve stof.
 • De Nucleair geneeskundige of de physician assistant gaat even aan uw hals voelen.
 • Vervolgens mag u één uur na inname van de capsule weer normaal eten.
 • Ongeveer vier uur na inname van de capsule wordt er meting gedaan dit duurt ongeveer vijf minuten. Hierbij komt er een staafje een minuut tegen uw hals en een minuut boven uw been te staan.
 • Vervolgens wordt er een foto gemaakt, dit duurt ongeveer 15 minuten. U komt op een bed te liggen met de camera boven u.
 • De volgende morgen wordt er nogmaals een meting verricht, dit duurt ongeveer vijf minuten. Deze dag hoeft u niet nuchter te zijn.
 • Het komt soms voor dat u op de tweede dag ook nog een gesprek, over een eventuele behandeling, heeft met de nucleair geneeskundige of de physician assistant.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Let op
Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen? Wilt u dit aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Nucleaire geneeskunde
(0522) 23 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

23 november 2018 / 6387

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.