Contact
 1. 6387-Schildklierscintigrafie en uptake

Een schildklierscintigrafie is een onderzoek waarmee schildklierdefecten worden opgespoord, bijvoorbeeld een vergrote of een te snel werkende schildklier. Voor dit onderzoek moet u drie keer komen. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
 • U mag een licht ontbijt gebruiken tot twee uur vóór het onderzoek. U mag in deze twee uur wel drinken.
 • Indien u schildkliermedicijnen gebruikt moet u deze, afhankelijk van het medicijn, gedurende enige tijd stoppen. De behandelend arts informeert u hierover.
 • Overige medicatie mag u doorgebruiken.
 • Wilt u ons laten weten of u de afgelopen drie maanden op de afdeling Radiologie een onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel heeft gehad? De schildklierscintigrafie kan dan mogelijk niet doorgaan.

Melden

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode en de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Op de afdeling scant u opnieuw de barcode van uw ticket bij de aanmeldzuil. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

 • Op het afgesproken tijdstip krijgt u een capsule met een radioactieve stof.
 • U mag één uur na inname van de capsule weer normaal eten.
 • Ongeveer vier uur na inname van de capsule wordt er meting gedaan dit duurt ongeveer vijf minuten.
  • Zwolle: er komt een staafje een minuut tegen uw hals en een minuut boven uw been te staan.
  • Hardenberg: u komt onder een camera te liggen en er wordt een opname gemaakt van 1 minuut.
 • Hierbij komt er een staafje een minuut tegen uw hals en een minuut boven uw been te staan.
 • Vervolgens worden er één of meerdere foto gemaakt, dit duurt ongeveer 15 tot 45 minuten.
 • De volgende morgen wordt er nogmaals een meting verricht, dit duurt ongeveer vijf minuten. Deze dag hoeft u niet nuchter te zijn.
 • Tussen de afspraken door mag u het ziekenhuis verlaten.
 • Het komt soms voor dat u op de tweede dag ook nog een gesprek, over een eventuele behandeling, heeft met de nucleair geneeskundige of de physician assistant.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624  52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 20 maart 2023 / 6387