Contact
  1. 6465-Littekencorrectie

Littekenvorming treedt doorgaans op na beschadiging van de huid als gevolg van een operatie, een ongeval of een brandwond. Hier vertellen wij u meer over littekens en de behandeling ervan.

Littekens

Op bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouders en het borstbeen, is de kans op littekenvorming groter dan op andere lichaamsdelen.

Een wond gemaakt door een scherp mes geeft ‘mooiere littekens’ dan bijvoorbeeld een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten heeft vaak een breed litteken tot gevolg.

Huidspanningslijnen kunnen van invloed zijn op het litteken. Deze lijnen zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar als de spieren in het gezicht worden aangespannen. Jonge mensen en kinderen hebben door een hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.

Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken groeien en ‘wild vlees’ geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of mensen met rossig haar en een heel lichte huidskleur.

Behandeling

Bij een operatieve littekencorrectie probeert de plastisch chirurg de vorm van het litteken te verbeteren. Dit lukt helaas niet altijd. Of het litteken er na de ingreep mooier zal uitzien dan daarvoor, is op voorhand dus niet te zeggen.

Er zijn ook andere behandelmethoden:

  • injecties met corticosteroïden,
  • druktherapie,
  • siliconenfilm,
  • bestraling.

Deze laatste behandelingen verminderen alleen de dikte van een litteken en hebben geen invloed op de breedte.

Risico’s en complicaties

Houdt u na een operatieve littekencorrectie rekening met dikkere, rode, jeukende of zelfs pijnlijke littekens die langzaam genezen. Sommige littekens worden op den duur breder dan verwacht. Een correctie maakt een litteken minder opvallend, maar laat het litteken nooit helemaal verdwijnen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6465