Contact
  1. 6532-Ergotherapie-beroerte
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Als u met een beroerte in het ziekenhuis wordt opgenomen, ligt u de eerste 48 uur op een speciale neurologieafdeling: Braincare of Stroke Unit. Uw behandelend neuroloog schakelt altijd direct een ergotherapeut in, die bekijkt of de beroerte gevolgen heeft voor het uitvoeren van alledaagse handelingen. Hier leest u daar meer over.

Observeren

Na een korte kennismaking doet de ergotherapeut enkele testen. Bijvoorbeeld de armhandfunctie en het denkvermogen. Daarnaast bekijkt de ergotherapeut hoe u dagelijkse activiteiten uitvoert, bijvoorbeeld koffie zetten en koken. Hierdoor krijgt de ergotherapeut een beeld van de mogelijke lichamelijke en/of geestelijke gevolgen van de beroerte. Zijn er verlammingsverschijnselen van uw arm of hand die bijvoorbeeld het wassen en aankleden moeilijk maken? Of heeft u moeite om de juiste stappen te vinden (te bedenken) voor het smeren van een boterham?

Trainen

Na de observatie bespreekt de ergotherapeut met u welke oefeningen u kunt doen en welke wensen u heeft om weer naar tevredenheid te kunnen functioneren. Dit gaat in nauwe samenwerking met uw neuroloog, fysiotherapeut, logopedist, verpleegkundige en eventuele andere behandelaars. Gezamenlijk wordt bekeken wat voor u de mogelijkheden zijn om weer zo goed mogelijk uw oude niveau te behalen. Dit kan zijn door therapie vanuit huis maar ook intensievere revalidatie in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Het is heel belangrijk om direct na de beroerte oefeningen te gaan doen. In de eerste 12 weken treedt namelijk het meeste herstel op. Het lijkt misschien vreemd om direct te gaan oefenen, terwijl u zich vlak na de beroerte niet goed voelt en erg moe bent. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit werkt. Mensen die dezelfde klachten hebben, maar meer oefenen, komen verder in hun herstel. Lees meer in de Oefengids 'Snel in beweging' op onze website.

Meer informatie

Meer informatie over een beroerte vindt u ook op www.hartstichting.nl en op www.naeenberoertezwolle.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Ergotherapie
(038) 424 26 07 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Ergotherapie
(0522) 23 33 38 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

14 januari 2019 / 6532