Contact
 1. 6583-Ustekinumab (Stelara®)

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Ustekinumab (merknaam Stelara®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van antireumatica is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken.

Ustekinumab

Ustekinumab behoort tot de groep antireumatica. Het is een van de zogenoemde biological: medicijnen die worden geproduceerd met biotechnologische methoden. Ze remmen vaak specifiek een eiwit of cellen in het ontstekingsproces. Meer informatie over biologicals vindt u onderaan deze pagina bij Biologicals bij reuma.

Ustekinumab kan gebruikt worden voor de behandeling van artritis psoriatica (chronische gewrichtsontsteking bij patiënten die ook lijden aan de huidziekte psoriasis). Ustekinumab is een antilichaam gericht tegen de eiwitten interleukine-12/23. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en de instandhouding van artritis psoriatica. Door remming van de ontsteking kan ustekinumab ervoor zorgen dat de pijn en zwelling in uw gewrichten afnemen en uw gewrichten op de lange termijn minder schade oplopen.

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Behandeling

Ustekinumab wordt als injectie toegediend onder de huid. Bij de behandeling van artritis psoriatica is de aanbevolen dosering een aanvangsdosis van 45 mg, gevolgd door een dosis van 45 mg na 4 weken en vervolgens iedere 12 weken. Als alternatief kan 90 mg gebruikt worden bij patiënten met een lichaamsgewicht van >100 kg. In principe kunt u dit zelf thuis doen. U ontvangt hiervoor instructies. Als het zelf spuiten voor u niet mogelijk of bezwaarlijk is, kan een verpleegkundige dit ook bij u thuis doen.

Mogelijke bijwerkingen

Bij het gebruik van ustekinumab kunnen bijwerkingen optreden. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig, sommige kunnen ernstig zijn en een behandeling vereisen. Tijdens het gebruik van ustekinumab kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

Lichte huidreactie

Rond de plaats van de injectie kan een lichte huidreactie optreden. Dit probleem kunt u meestal oplossen door de plek te koelen of een zalf te gebruiken die u via de huisarts kunt aanvragen. Neemt de reactie toe? Neem dan contact op met de reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.

Allergische reacties

Overgevoeligheidsreacties kunnen mild tot matig zijn, en soms – in zeldzame gevallen – ernstiger. De symptomen (verschijnselen) van zulke ernstige reacties zijn meestal uitgebreide huidreacties, netelroos, vermoeidheid, piepend of moeilijk ademhalen, opzwellen van het gezicht inclusief de lippen-mond of keel en/of lage bloeddruk. Neem bij een allergische reactie direct contact op met uw huisarts of de polikliniek Reumatologie.

Infecties

Door de behandeling met ustekinumab bent u gevoeliger voor infecties. Bovendien kan een tuberculosebesmetting (longontsteking) die in het verleden heeft plaatsgevonden, terugkomen, meestal als deze niet goed behandeld is of ongemerkt is verlopen. Let daarom goed op:

 • wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus);
 • een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
 • een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest;
 • voorhoofdsholteontsteking;
 • ontstoken kiezen en tanden;
 • koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten.

Algemene bijwerkingen (komen voor bij 1 tot 10 per 100 patiënten):

 • infecties van neus, huid, keel, longen, gebit of urinewegen;
 • duizeligheid, hoofdpijn, keelpijn, diarree, misselijk, jeuk, spier-/ gewrichtsklachten.

Zeer zeldzame bijwerkingen (1 tot 10 per 1000 patienten):

 • reactie op de injectieplaats (bv zwelling/ jeuk/ bloeding)
 • gordelroos/ huiduitslag/depressie/ aangezichtsverlamming (meestal van voorbijgaande aard)/ pustulaire psoriasis (een zeldzame vorm van psoriasis die gekenmerkt wordt door met etter gevulde puisten).

Twijfelt u of u een infectie heeft? Overleg dan met uw huisarts of reumaconsulent. In geval van een infectie moet het toedienen van de injecties worden gestaakt en eerst de infectie worden behandeld.

Voorzorgen

Zwangerschap en borstvoeding

Wilt u zwanger worden? Dan moet u in principe de behandeling met de biological tijdig stoppen . Overleg met uw reumatoloog bij een zwangerschapswens over de mogelijkheden. Dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Bij het gebruik van biologicals wordt borstvoeding ontraden.

Vaccinatie

Ustekinumab vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Daarnaast zal de reumaconsulent met u overleggen over reizigersvaccinatie. Indien mogelijk zal eventuele reizigersvaccinatie plaatsvinden voor de start van ustekinumab. Uw reumatoloog overlegt met u over de pneumokokkenvaccinatie. De pneumokok is een bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking.

Huidtumoren

Een biological werkt op uw immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt u tegen bijvoorbeeld kanker. Waarschijnlijk heeft u door een biological geen grotere kans op kanker. Voor zover nu bekend is (uit ervaring met ander biologicals) is alleen de kans op huidkanker iets groter. Daarom adviseren wij u om uw huid in de gaten te houden. Ziet u iets raars? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend reumatoloog.

Operaties

Licht uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog in als u geopereerd moet worden. Hieronder vallen ook ingrepen aan uw gebit. Als een geplande operatie gaat plaatsvinden, overleg dan met uw behandelend reumatoloog over het al dan niet onderbreken van de behandeling. In principe kan de behandeling met ustekinumab twee weken na de operatie worden hervat, als er geen tekenen van infectie of complicaties zijn opgetreden.

Latexovergevoeligheid

De beschermdop van de voorgevulde spuit bevat latexrubber, dat ernstige allergische reacties kan veroorzaken bij personen die overgevoelig zijn voor latex. Vertel uw arts als u eerder een allergische reactie tegen latex of na een ustekinumab-injectie heeft gehad.

Problemen

Bij problemen met de levering of toediening van ustekinumab kunt u contact opnemen met de reumaconsulent via het telefoonnummer van de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruik gemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland en de Stelara-brochure voor patiënten (belangrijke informatie voor patiënten/Janssen-Cilag BV)/ Farmacotherapeutisch kompas. ​

16 januari 2019 / 6583

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.