Contact
  1. 6696-Laryngectomie opnieuw leren spreken

Bij laryngectomie is er geen luchtwegverbinding meer tussen de keelholte en de mond. U ademt via een opening in de hals (een stoma), naar de luchtpijp. U zult niet meer kunnen spreken middels de normale weg omdat er geen open verbinding meer is tussen de luchtpijp en de keel. Het strottenhoofd is verwijderd waardoor er geen stembanden meer zijn. De logopedist kan u een andere manier van spreken aanleren.

Er zijn drie manieren om een nieuw stemgeluid voort te brengen:

  • Leren spreken vanuit de slokdarm via een verbinding met de luchtpijp. Dat gebeurt met behulp van een stemprothese (buttonspraak).
  • Leren spreken vanuit de slokdarm op ingeslikte lucht (injectiemethode).
  • Leren spreken met een elektrolarynx (hulpmiddel, een soort versterker die trillingen van de mondbodem omzet in geluid).

Behandeling en training

Tijdens de behandeling begleidt de logopedist u bij het aanleren van een nieuw stemgeluid. Er wordt bekeken welke manier van spreken het beste bij u past. Het spreken zal niet hetzelfde worden als voor de operatie. Het vergt geduld en oefening om dit te leren. De intensiteit en tijdsduur van de therapie verschilt per patiënt.
Acceptatie van een vreemd stemgeluid is niet altijd gemakkelijk. De logopedist probeert om samen met u ervoor te zorgen dat deze andere stem úw communicatiemiddel wordt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Logopedie
088 624 2 4  65 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6696