Contact
 1. 7104-PET-CT-onderzoek PSMA
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Met een PET-CT-onderzoek PSMA wordt gekeken hoe uitgebreid de prostaatkanker is. De radioactieve stof Fluor-18 PSMA wordt met name in de tumorcellen van prostaatkanker opgenomen.

Uitleg

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Een PET-CT-onderzoek is een combinatie van de Positron Emissie Tomografie (PET) en een Computer Tomografie (CT-scan).

De Positron Emissie Tomografie (PET)

Bij de Positron Emissie Tomografie (PET) kijken we hoe uitgebreid de prostaatkanker is. De radioactieve stof die u krijgt toegediend, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam en heeft geen bijwerkingen.

Computer Tomografie (CT-scan)

Gelijktijdig wordt er ook een CT-scan uitgevoerd. De computer projecteert de resultaten van de CT-scan over de resultaten van de PET-scan heen. Hierdoor is beter te zien waar de radioactieve stof in de organen en structuren is opgenomen. Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt.

Voorbereiding

Thuis

 • Eén à twee werkdagen vóór het onderzoek wordt u thuis gebeld. Een van onze medewerkers neemt dan een vragenlijst met u door. Als u die dagen niet thuis bent, kunt u ons ook bellen op een tijdstip dat u schikt. Wij zijn tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar.
 • Mocht u tijdens het onderzoek een rustgevend tabletje (valium) willen, dan is dat een extra reden om niet deel te nemen aan het verkeer. Valium heeft namelijk als bijwerking dat u minder alert kunt zijn. Ook daardoor is deelname aan het verkeer gedurende de hele dag gevaarlijk.

Op de onderzoeksdag

 • Vanaf twee uur voor het onderzoek drinkt u één liter water. U drinkt daarnaast geen andere dranken.
  Voorbeeld: als u zich om 14.00 uur moet melden, dan drinkt u tussen 12.00 en 14.00 uur één liter water.
 • U mag normaal plassen, want het is niet nodig om met een volle blaas te komen.
 • U kunt uw medicijnen gebruiken zoals u gewend bent.
 • Voor het onderzoek is het belangrijk dat u gemakkelijke kleding draagt; de bovenkleding zonder ritsen of knopen. Sieraden kunt u beter thuis laten.
 • In de voorbereidingsruimte kunt u via bijvoorbeeld uw smartphone of MP3-speler naar muziek luisteren. Lezen is toegestaan.

Bijzondere omstandigheden

Neem geen kinderen en/of (mogelijk) zwangeren mee. Tot zes uur na het onderzoek raden we aan zo min mogelijk contact te hebben met kinderen en/of (mogelijk) zwangeren.

 

Dag van het onderzoek

Melden

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode en de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Op de afdeling scant u opnieuw de barcode van uw ticket bij de aanmeldzuil. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen. Vanaf het moment dat u uit de wachtkamer opgehaald wordt, kan uw begeleider niet meer mee.

Belangrijk!
Omdat het radioactieve materiaal maar heel kort houdbaar is en speciaal voor u wordt besteld, is het van het grootste belang dat u op tijd aanwezig bent.

Onderzoek

U gaat eerst naar het toilet om uit te plassen. Daarna geeft de laborant u uitleg over het onderzoek en vraagt u of u een rustgevend tabletje (valium) wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat u angst voor kleine ruimtes heeft of omdat u erg zenuwachtig bent voor het onderzoek. Als dit het geval is, mag u na het onderzoek niet zelf aan het verkeer deelnemen.

Het onderzoek ziet er verder als volgt uit:

 • Er wordt een infuusnaald in uw arm ingebracht.
 • Vervolgens wordt de radioactieve stof toegediend. De radioactieve stof moet één uur inwerken. Gedurende die tijd ligt u op een bed. U mag iets te lezen meenemen en u mag naar uw eigen muziek luisteren.
 • Na de inwerktijd gaat u weer naar het toilet om uit te plassen.
 • Daarna worden de foto's gemaakt met de PET-CT-scanner. Hierbij ligt u op een smal bed dat stapsgewijs door de scanner schuift. Elke stap duurt vier minuten. Het apparaat maakt geen hard geluid. Er worden foto's gemaakt van uw hele romp. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.
Afbeelding PET-CT-scanner
Afbeelding 1: PET-CT-scanner
 

Duur van het onderzoek

In totaal duurt de PET-CT-scan ongeveer 40 minuten. Daarna bent u klaar en kunt u de afdeling verlaten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal via een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties

 • Regelmatig: een blauwe plek (hematoom) op de plaats van de toediening.
 • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Voorlichtingsfilm PET-CT-scan 

Screenshot video Pet-CT-scan

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Let op!
Soms kan het helaas voorkomen dat uw onderzoek niet kan doorgaan op het afgesproken moment. Dit heeft te maken met de levering van de benodigde radioactieve stof, dat in een ander ziekenhuis wordt gemaakt. Het productieproces van deze stof is niet eenvoudig en het eindproduct moet aan strenge eisen voldoen. Dit wordt dan ook zorgvuldig getest voordat het wordt getransporteerd naar de diverse ziekenhuizen. Toch komt het helaas regelmatig voor dat een bepaalde levering wordt afgekeurd. Wij horen dit pas kort van tevoren en zijn dan genoodzaakt uw onderzoek te verplaatsen naar een ander tijdstip en soms zelfs naar een andere dag. Wij begrijpen dat dit heel vervelend voor u is. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Laatst gewijzigd 14 april 2020 / 7104 / L