Contact
 1. 7132-Maag-slokdarm reflux onderzoek

Met een onderzoek naar de maag-slokdarm reflux wordt vastgesteld of er vloeistof vanuit de maag terugstroomt naar de slokdarm. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
 • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor het onderzoek niet meer mag eten of drinken. Water drinken mag wel. Neem uw lunch mee, deze kunt u na het onderzoek gebruiken.
 • Wij vragen u geen strakzittende kleding te dragen.

Melden

Locatie Isala Zwolle of Isala Meppel

Voor uw afspraak meldt u zich bij binnenkomst aan bij de aanmeldzuil. Dit doet u met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs). Als u de stappen heeft doorlopen, ontvangt u een afsprakenticket. Hierop staat de tijd van uw afspraak, de wachttijd en de route. Heeft u een afspraak in het Hoofdgebouw (V) in Zwolle? Dan komt u opnieuw een aanmeldzuil tegen op de verdieping waar u de afspraak heeft. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

 • Op het afgesproken tijdstip krijgt u twee bekertjes jus d’orange te drinken, waarin zich een radioactieve stof bevindt.
 • Om uw buik wordt een band vastgemaakt, waardoor er enige druk op uw maag wordt uitgeoefend.
 • Direct na het drinken van de jus d’orange, worden er foto’s van uw slokdarm/maag gemaakt terwijl u ligt, waarbij de druk op uw maag steeds iets wordt opgevoerd.
 • Voor het maken van de eerste foto’s komt er een camera dicht boven uw lichaam. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen.
 • Vervolgens komt u voor de camera te staan en wordt er weer druk op uw maag uitgeoefend.
 • Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.
 • Na afloop van het onderzoek mag u weer eten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 augustus 2022 / 7132