Contact
 1. 7140-Bijschildklierscintigrafie

Het doel van een bijschildklierscintigrafie is het opsporen van afwijkingen van de bijschildklier. 

Uitleg

Uw arts heeft voor u een bijschildklieronderzoek aangevraagd. Dit onderzoek bestaat uit twee delen namelijk een scan (foto) van de bijschildklieren en een scan van de schildklier. Beide onderzoeken bestaan uit meerdere stappen en vinden op één dag plaats.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
 • Als u schildkliermedicijnen gebruikt moet u, afhankelijk van het medicijn, enige tijd stoppen. De behandelend arts informeert u hierover. Overige medicatie mag u doorgebruiken.
 • Wilt u ons laten weten of u de afgelopen 3 maanden op de radiologie een onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel heeft gehad?

Melden in het ziekenhuis

Dit onderzoek wordt in Zwolle en Hardenberg gedaan. Op uw afspraakbevestiging staat waar u zich moet melden.

Voor elke afspraak in Zwolle of Hardenberg meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen; enkele scans van de bijschildklieren en een scan van de schildklier.

Bijschildklier:

 • Op het afgesproken tijdstip krijgt u een injectie met een radioactieve stof.
 • Na 10 minuten wordt een foto van uw bijschildklieren en schildklier gemaakt. Dit duurt 10 minuten.
 • Voor het maken van de foto komt een camera dicht boven uw hals te staan. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen.
 • 90 minuten na de injectie worden weer foto’s gemaakt.
 • Eerst gaat de camera om uw lichaam draaien een SPECT, dit duurt ongeveer 30 minuten.
 • Vervolgens wordt nog een foto van uw hals gemaakt, dit duurt ongeveer 10 minuten.

Schildklier:

 • Na de bijschildklierfoto’s krijgt u een capsule met een radioactieve stof.
 • Ongeveer drie tot vier uur na inname van de capsule wordt een foto van de schildklier gemaakt, dit duurt ongeveer 15 minuten.
 • Voor het maken van de foto’s komt de camera weer dicht boven uw hals te staan. Probeert u weer zo stil mogelijk te blijven liggen.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Als u een onderzoek op de afdeling nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

 • Regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening.
 • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.
Let op
Indien u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven?. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

 

Kunt u niet komen? Wilt u dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons doorgeven? Ook als u vragen heeft over het onderzoek kunt ons bellen. U belt met Isala Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

13 mei 2019 / 7140

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.