Contact
  1. 7270-Externe Ventrikel Drain (EVD)

​Uw naaste is opgenomen op de Intensive care (IC) en krijgt een Externe Ventrikel Drain (EVD) om overtollig hersenvocht af te voeren. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Waarom een EVD?

IC-patiënten die een hersenbloeding, hersenoperatie, of een aandoening hebben waarbij de hersenen kunnen zwellen of bloed in de hersenkamers komt, krijgen vaak een drain in het hoofd om overtollig hersenvocht, eventueel met bloed, af te voeren.

De drain wordt door een neurochirurg op de operatiekamer ingebracht en is verbonden met een drukmeter die de hersendruk aangeeft op de monitor. Aan het uiteinde van de drain is tevens een opvangreservoir bevestigd. De neurochirurg bepaalt de hoogte waarop het opvangreservoir bevestigd wordt. Door de hoogte te veranderen kan geregeld worden hoeveel hersenvocht er in het reservoir afvloeit. Het is belangrijk dat de drukmeter en het opvangreservoir op de goede hoogte hangen, daarom zal de verpleegkundige bij elke houdingsverandering van de patiënt de drukmeter opnieuw controleren en afstellen.

Mogelijke complicaties

Bij teveel of te weinig aflopen van hersenvocht kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid of suf worden. Soms komt het voor dat er hersenvocht lekt langs de insteekopening van de drain.

Bij een ventrikeldrain is er een risico op infectie via de insteekopening, wat kan leiden tot ontsteking van hersenholtes. Ook kan het gebeuren dat de patiënt door onrust de drain zelf verwijdert.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7270 / P