Contact
  1. 7336-Beroepskeuze werken diabetes

Al tijdens de middelbare schoolperiode moet je nadenken over welk beroep je later wilt uitvoeren. Speelt het hebben van diabetes hierin een rol?

In principe kun je als je diabetes hebt vrijwel alle beroepen kiezen, maar de regels hierover verschillen nogal eens per land. Zo zijn er landen waar duiken en werken op grote hoogtes niet is toegestaan als je diabetes hebt.

In Nederland is het goed om rekening te houden met de volgende zaken:

Medische verklaring

Voor bepaalde beroepen wordt een verklaring van medische geschiktheid gevraagd. Het gaat dan om beroepen waarbij er gevaar kan optreden voor jezelf of voor anderen, bijvoorbeeld in het geval je een hypo krijgt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om beroepen als buschauffeur of als je gevaarlijke machines bedient. Deze beroepen kun je dus wel uitvoeren, maar je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen en je bloedsuiker goed regelen.

Onregelmatig werk

Bij onregelmatig werk, bijvoorbeeld werken in ploegendienst in de horeca of gezondheidszorg, is het nodig extra aandacht te besteden aan zelfmanagement. Ook onvoorspelbare fysieke activiteiten (afwisselend zittend werk met fysiek werk) en onvoorspelbare eetmomenten kunnen de regulatie lastiger maken.

Ontheffing nodig

Ook zijn er beroepen die op dit moment in Nederland - in principe - niet uitgeoefend mogen worden door mensen met diabetes, namelijk: piloot, actieve krijgsmacht, actieve politietaken, treinmachinist en een functie bij de "grote vaart.
In sommige gevallen kun je in overleg met een ARBO-dienst of bedrijfsarts ontheffing krijgen.

Meer informatie

Welk beroep je ook kiest, het is belangrijk je werkgever en collega’s te informeren over je diabetes. Uit onderzoek blijkt dat praten over diabetes belangrijk is voor je omgeving, maar vooral ook voor jezelf. Mensen die open zijn over hun diabetes en over wat dit inhoudt, vinden makkelijker werk en presteren beter. Zo heb je zelf meer in de hand of je diabetes een belemmering wordt of niet.

Op de website van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) vind je de pagina Leven met diabetes - werken met meer informatie en tips om aan het werk te komen en te blijven met je diabetes. Daarnaast vind je informatie over hoe om te gaan met diabetes op het werk.

Contact

Heb je nog vragen? Stel je vraag met een e-consult via MijnIsala. Het e-consult is niet geschikt voor spoedvraag of vragen over een afspraak.

Heb je een medische spoedeisende vraag die te maken heeft met je diabetes? Dan zijn we 24 uur per dag bereikbaar. Bel naar het diabetescentrum. Of buiten kantooruren naar het spoednummer dat je van de diabetesverpleegkundige gekregen hebt.

Zwolle en Lelystad

Diabetescentrum
088 624 2329 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur)

Kun je niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 2 september 2022 / 7336
Specialisme en centra