Contact
  1. 7389-Verzamelen portie urine

Uw arts heeft voor u een onderzoek in urine aangevraagd. Hiervoor dient u een portie urine te verzamelen. Hier leest u wat u moet doen.

Een urinepotje kunt u ophalen bij uw huisarts of bij onze poliklinieken: polikliniek bloedafname Isala Zwolle (V4.0), Diagnosepunt Zwolle, Isala Kampen, Isala Heerde, Isala Meppel en Isala Steenwijk. Alleen urine die in dit potje is verzameld, wordt door het laboratorium geaccepteerd.

Verzamel de portie urine als volgt:

  • Mannen midstream urine: Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urinepotje door deze in de plasstraal te houden.
  • Vrouwen gewassen midstream urine: Reinig de uitwendige genitaliën met kraanwater en watten, doe dit van voren naar achteren. Droog de genitaliën met een handdoek deppend na, ook hier weer van voren naar achteren. Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urinepotje door deze in de plasstraal te houden.
  • Sluit daarna het urinepotje goed af met de deksel. Laat het label/sticker op het deksel zitten. U kunt zich anders verwonden aan de naald onder het label.
  • Lever geen urine in tijdens de menstruatie of als u diarree heeft.
  • Noteer op het potje de datum en het tijdstip waarop de urine is geloosd en uw naam en geboortedatum.
  • U moet de urine inleveren binnen een uur nadat u geplast heeft. Neem ook het aanvraagformulier mee.
  • Het inleveren van de urine kan alleen op de polikliniek bloedafname (V4.0) Zwolle, Diagnosepunt Zwolle of polikliniek bloedafname Isala Meppel en is op vrije inloop. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.
Let op: Neemt u een geldig identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) mee wanneer u naar het laboratorium komt.

Uitslag van het onderzoek

Het laboratorium geeft de uitslag van het onderzoek aan uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar het Klinisch chemisch laboratorium 088 624 24 68 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Laatst gewijzigd 1 september 2023 / 7389