Contact
  1. 7389-Verzamelen portie urine

​Uw arts heeft voor u een onderzoek in urine aangevraagd. Hiervoor dient u als patiënt een portie urine te verzamelen. Hier leest u hoe het verzamelen in zijn werk gaat.

Bij de polikliniek bloedafname Isala Zwolle (V4.0), Diagnosepunt Zwolle, Isala Kampen, Isala Heerde, Isala Diaconessenhuis Meppel en Isala Diaconessenhuis Steenwijk kunt u een urinepotje afhalen. Hierbij is het van belang dat u het aanvraagformulier meeneemt. Alleen urine die in dit potje is verzameld, wordt door het laboratorium geaccepteerd.

Het verzamelen van een portie urine kan niet plaatsvinden tijdens de menstruatieperiode of wanneer u last heeft van diarree. Vermenging met ontlasting moet u vermijden.

Richtlijnen

  • Wij verzoeken u dringend het label dat zich op het deksel van het urinepotje bevindt, niet te verwijderen. Onder dit label bevindt zich een naald waaraan u zich zou kunnen verwonden.
  • Verzamel geen urine die u direct na het opstaan uitplast.
  • Verzamel de portie urine als volgt: Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urinepotje door deze in de plasstraal te houden. Sluit daarna het urinepotje goed af met de deksel. Noteer op het urinepotje de datum en het tijdstip waarop de urine is verzameld.
  • Bewaar het potje met urine in een gekoelde omgeving (bij voorkeur in de koelkast).

Inleveren van de urine

Lever de verzamelde urine samen met het aanvraagformulier in bij één van onze prikposten in de regio. Meer informatie over de openingstijden van onze prikposten vindt u op de website van het Klinisch chemisch laboratorium.

Let op
Neemt u een geldig identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) mee wanneer u naar het laboratorium komt.

Uitslag van het onderzoek

Het laboratorium geeft de uitslag van het onderzoek aan uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar het Klinisch chemisch laboratorium (038) 424 24 68 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). 

23 november 2018 / 7389

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.