Contact
  1. 7420-Verwijderen dubbel-J-katheter met cystoscopie

​U heeft een dubbel-J-katheter die binnenkort verwijderd mag worden. In deze folder leest u wat deze ingreep inhoudt en wat u daarbij kunt verwachten.

Een dubbel-J-katheter is een dunne, inwendige katheter met een krul (J-vorm) aan beide uiteinden. De katheter zorgt voor een goede afvloed van urine van de nier naar de blaas.

Verwijdering

De verwijdering van de dubbel-J katheter wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Met een cystoscopie kan onderzoek gedaan worden in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Ook wordt dit onderzoek gebruikt om een dubbel-J katheter in te brengen of uit te halen. Een cystoscoop is een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog in de plasbuis en blaas kijken. Er zijn buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen worden gebruikt. Meestal wordt voor de verwijdering van een dubbel-J-katheter de flexibele cystoscoop gebruikt.

Het verwijderen van de dubbel-J-katheter gebeurt poliklinisch. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Ingreep

De ingreep vindt poliklinisch plaats in bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw kleding van het onderlichaam uittrekt. De kleding van het bovenlichaam houdt u gewoon aan. Voor de ingreep moet u eerst uitplassen.

Inbrengen cystoscoop

U neemt plaats op de scopietafel, al dan niet met uw benen in de beensteunen. De penis of schede wordt gereinigd met water met behulp van een nat gaasje. In de plasbuis en/of op de tip van de cystoscoop wordt vervolgens glijmiddel gespoten. Dit glijmiddel vergemakkelijkt het inbrengen van de cystoscoop en verdooft het slijmvlies. Door deze verdoving wordt eventuele pijn tot een minimum beperkt. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent. Dan voelt u het minst van het inbrengen van de cystoscoop.

Uithalen dubbel-J-katheter

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop wordt spoelvloeistof in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Door de spoelvloeistof kunt u aandrang tot plassen krijgen. Geeft u dit aan, dan wordt de blaas niet verder gevuld. Vervolgens schuift de uroloog een paktangetje door de cystoscoop, pakt de katheter vast en haalt de katheter samen met de cystoscoop weer uit de blaas.

Duur

De ingreep duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Uitplassen

Als een flexibele scoop is gebruikt, moet u zelf de spoelvloeistof uitplassen. U verlaat de onderzoekstafel dan dus met gevulde blaas.

Na het onderzoek

U krijgt direct de uitslag. Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Bijwerkingen

  • Het eerste uur na de ingreep kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan.
  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.
  • Het is belangrijk dat u na de ingreep veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Heeft u na de ingreep langdurig klachten, veel pijn of koorts boven 38,5 graden? Of kunt u moeilijker plassen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie waar u onder behandeling bent.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 7420