Contact
 1. 7432-Baricitinib (Olumiant®)

Medicijn bij reuma

​Uw arts kan u verschillende medicijnen voorschrijven om uw reuma te behandelen. Baricitinib (merknaam Olumiant®) is er een van. In deze folder leest u hoe u dit geneesmiddel gebruikt. Ook leest u wanneer u dit geneesmiddel niet mag gebruiken en bij welke bijwerkingen u uw arts moet waarschuwen.

Hoe werken medicijnen bij reumatische ziekten?

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziekte beïnvloedende medicijnen. Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten. Hierdoor nemen de pijn, zwelling en ochtendstijfheid af. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (langdurende) aandoeningen zijn, slikt u dit medicijn meestal voor lange tijd.

Toepassing baricitinib

Baricitinib behoort tot de groep antireumatica. Baricitinib kan gebruikt worden voor de behandeling van chronisch gewrichtsreuma, reumatoïde artritis. Baricitinib behoort tot de groep geneesmiddelen die januskinaseremmers worden genoemd. Dit is een groep medicijnen die de gewrichtsontstekingen helpen verminderen. Baricitinib kan alleen of samen met bepaalde andere geneesmiddelen worden gebruikt, zoals methotrexaat.

Hoe gebruikt u baricitinib?

U krijgt baricitinib tabletten voorgeschreven in de dosering 2 mg of 4 mg per dag. Uw reumatoloog bepaald met welke dosering bariticinib u begint. U neemt de tablet een keer per dag in zijn geheel in met water tijdens of na de maaltijd. De werking van baricitinib treedt meestal binnen enkele dagen tot weken op.

Welke bijwerkingen kunt u krijgen?

Baricitinib kan bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig. Soms zijn bijwerkingen ernstig en moet u hiervoor behandeld worden.

Infecties

Door de behandeling met baricitinib bent u gevoeliger voor infecties. Bovendien kan een tuberculosebesmetting (longontsteking) die in het verleden heeft plaatsgevonden, terugkomen. Meestal gebeurt dit als de tuberculosebesmetting toen niet goed behandeld is of ongemerkt is verlopen. Let daarom goed op:

 • infectie waardoor u misselijk wordt of diarree krijgt;
 • wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus);
 • een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
 • een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest;
 • voorhoofdsholteontsteking;
 • ontstoken kiezen en tanden;
 • koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten.

Twijfelt u of u een infectie heeft? Overleg dan met uw huisarts of reumaconsulent. In geval van een infectie moet de behandeling worden gestaakt en eerst de infectie worden behandeld!

Gordelroos

Bij patiënten die baricitinib gebruiken is de kans op gordelroos verhoogd bij mensen die in het verleden waterpokken hebben gehad. In wetenschappelijke studies blijkt deze infectie bij 1 op de 10 mensen te kunnen voorkomen. Als u de volgende verschijnselen krijgt, zeg dit dan direct tegen uw arts of roep medische hulp in: pijnlijke huiduitslag met blaren en koorts. Ook bij een koortslip/ -uitslag moet u de huisarts inlichten.

Andere bijwerkingen

 • misselijkheid;
 • allergische (huid-) reactie;
 • verhoging concentratie vetgehalte in het bloed, aangetoond in bloedonderzoek;
 • hoog aantal bloedplaatjes (cellen die een rol spelen bij de bloedstolling), aangetoond in bloedonderzoek;
 • hoge concentraties leverenzymen, aangetoond in bloedonderzoek;
 • laag aantal witte bloedcellen, aangetoond in bloedonderzoek;
 • hogere concentratie van een enzym dat creatinekinase wordt genoemd, aangetoond in bloedonderzoek;
 • het voorkomen van trombose (bloedstolsel in de aderen van het been) en longembolie (bloedstolsel in de slagader van de long) zijn gemeld.

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • pijnlijke huiduitslag met blaren en koorts, ook bij een koortslip/ -uitslag;
 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • tekenen van dikke, pijnlijke (en eventueel rode) kuit/ onderbeen of kortademigheid.

Controles

Uw reumatoloog zal regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Zo kunnen eventuele stoornissen (in de lever, in de aanmaak van bloed of het oplopen van het cholesterolgehalte) in een vroeg stadium worden ontdekt. De uitslag van de onderzoeken is binnen enkele dagen bekend bij uw reumatoloog. U hoeft niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt zelf contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Wat moet u weten voordat u start met Baricitinib?

Overige medicatie

Gebruikt u de medicijnen probenicid en leflunomide (Arava®)? Overleg dit dan voordat u start met baricitinib met uw reumatoloog.

Zwangerschap en borstvoeding

Baricitinib kan niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte van uw (eventuele) zwangerschap of zwangerschapswens.

Er is onvoldoende ervaring met het gebruik van Baricitinib bij borstvoeding. Daarom raden wij af om Baricitinib bij borstvoeding te gebruiken. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte dat u borstvoeding geeft.

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren van Isala (MAZ) via telefoonnummer (038) 424 35 55.

Vaccinatie

Baricitinib vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Daarnaast zal de reumaconsulent met u overleggen over reizigersvaccinatie. Indien mogelijk zal eventuele reizigersvaccinatie via de GGD plaatsvinden voor de start van de baricitinib. Uw reumatoloog overlegt met u over de pneumokokkenvaccinatie. De pneumokok is een bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking.

Operaties

Neem contact op met uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog als u geopereerd moet worden. Hieronder vallen ook operatieve ingrepen aan uw gebit. Als een geplande operatie gaat plaatsvinden, overleg dan met uw behandelend reumatoloog over het al dan niet onderbreken van het gebruik van baricitinib. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

11 september 2019 / 7432

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.