Contact
  1. 7542-Glasvochttroebeling

In deze folder vindt u informatie over wat storende glasvochttroebelingen in het oog zijn. Ook leest u wat u van de operatie om uw klachten te behandelen kunt verwachten. Zo kunt u zich goed voorbereiden op de operatie. 

Hoe werkt het oog?

Het voorste gedeelte van het oog bestaat uit het hoornvlies (het heldere gedeelte), de ooglens en de iris (het gekleurde gedeelte). Het doel van deze structuren is om het beeld scherp te stellen op het netvlies. Het netvlies is de lichtgevoelige laag aan de achterkant van het oog.

Afbeelding oogAfbeelding 1: oog

Wat is glasvocht?

Het glasvocht (ook wel 'glasachtig lichaam' genoemd) is een geleiachtige vloeistof die het grootste deel van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens en voor het netvlies. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Het netvlies geeft het opgevangen beeld via de oogzenuw door naar de hersenen.

Hoe ontstaan glasvochttroebeling?

Met het ouder worden, verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk. Er kunnen daardoor troebelingen ontstaan. Ook kunnen een netvliesloslating, suikerziekte, afwijkingen van bloedvaten of een ongeval leiden tot glasvochttroebelingen. Deze troebelingen worden waargenomen als zwevende vlekjes in het gezichtsveld. Meestal vallen de glasvochttroebelingen niet op, maar soms kunnen ze het zicht ernstig hinderen. 

Wanneer is een operatie nodig?

Een operatie kan nodig zijn als de troebelingen in het glasvocht blijvend ernstig storen. Soms worden glasvochttroebelingen in de loop van enkele maanden tot jaren langzaam minder hinderlijk. Omdat u eraan gewend raakt, of omdat de troebelingen zich verplaatsen naar een minder opvallende plek in het oog. Daarom raadt uw oogarts u waarschijnlijk aan om eerst een bepaalde tijd af te wachten, voordat u kiest voor een operatie om de troebelingen te verwijderen.

Omdat elke operatie een kleine kans geeft op complicaties, wordt een operatie alleen geadviseerd als u echt veel last heeft van de glasvochttroebelingen. Uw oogarts zal u helpen bij het maken van deze keuze. 

Intake gesprek

Als u kiest voor een operatie, dan wordt u doorverwezen naar een assistente voor een gesprek. Tijdens dit gesprek bespreekt de assistente met u alles over de operatiedag en de controles na de operatie. Ook wordt er een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie in Isala Meppel. Tijdens deze afspraak wordt met u de algehele of lokale verdoving tijdens de operatie besproken. 

Dag van de operatie

De operatie vindt plaats op de dagbehandeling in Isala Meppel. De operatie onder lokale verdoving duurt ongeveer 4 uur (inclusief de voorbereiding). De operatie onder algehele verdoving duurt ongeveer een halve dag. U wordt dan opgenomen op de dagbehandeling. In de meeste gevallen mag u dezelfde dag weer naar huis.

Operatie

Tijdens de operatie wordt zo veel mogelijk glasvocht uit het oog verwijderd. De glasvochtruimte wordt opgevuld met een luchtbel, waardoor u direct na de operatie praktisch niets ziet. Deze luchtbel lost vanzelf binnen enkele dagen op, waardoor uw zicht weer verbetert. In vrijwel alle gevallen lukt het om de hinderlijke glasvochttroebelingen te verwijderen. Het is echter mogelijk dat er nog enkele kleine, minder opvallende vlekjes overblijven.

Complicaties

Als u nog niet aan staar geopereerd bent, zal er door de operatie versnelde staarvorming optreden. Daarom combineert uw oogarts de operatie voor het verwijderen van de glasvochttroebelingen in veel gevallen met een staaroperatie. Zo hoeft u enkele maanden tot enkele jaren later niet alsnog een aparte staaroperatie te ondergaan.
In een klein aantal gevallen kan het netvlies na de operatie gaan loslaten (minder dan 5%). Om dit te behandelen is nog een netvliesoperatie noodzakelijk. Als ook het midden van het netvlies (de macula) heeft losgelaten, geeft dit meestal een blijvende verslechtering van het zicht. Zoals bij alle operaties is er een kleine kans op een ernstige infectie (1 op 1700). Soms kan er na de operatie een bloeding in het oog ontstaan. Deze bloeding lost meestal vanzelf weer op.

Nazorg

Na de operatie

Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. Wij raden u dringend aan een begeleider mee te nemen die u naar huis brengt. Dit geldt ook voor de controle-afspraken. Voor elke controle wordt de pupil van het geopereerde oog verwijd met oogdruppels. U ziet dan een poosje minder goed.

Druppelen

Voor de operatie heeft u per post een recept voor oogdruppels en de bijbehorende instructies ontvangen. De dag na de operatie verwijdert u ‘s ochtends het plastic kapje en het oogverband en begint u met druppelen. Het verband mag rood verkleurd zijn. Het oog is meestal rood na de operatie.

Goed om te weten

  • De eerste week na de operatie moet u rustig aan doen en kan werken lastig zijn.
  • De eerste 3 weken mag u niet zwemmen.
  • De eerste 3 weken mag u niet in uw oog wrijven. Als u bang bent dat u toch in uw oog wrijft dan kunt u het harde kapje gebruiken.
  • Met een luchtbel in het oog mag u niet vliegen, op grote hoogte zijn (bijvoorbeeld in de bergen) of diepzeeduiken.

Mogelijke klachten

Een netvliesoperatie is ingrijpend voor het oog. Het kan zijn dat u te maken krijgt met één van onderstaande klachten:

  • roodheid en irritatie;
    Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd.
  • het gevoel alsof er iets in uw oog zit;
    U kunt het gevoel hebben alsof er iets in uw oog zit. Dit kan veroorzaakt worden door de hechtingen die soms bij de operatie worden gebruikt. De hechtingen lossen na enige tijd vanzelf op. Het kan ook zijn dat dit gevoel wordt veroorzaakt door de wondjes zelf die gemaakt zijn.
  • pijnlijk oog en hoofdpijn;
    Hoofdpijn, meestal in combinatie met een pijnlijk oog en misselijkheid, kan wijzen op een veel te hoge oogdruk. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de oogzenuw met uitval van het gezichtsveld. Neemt u daarom bij deze klachten contact op met de polikliniek Oogheelkunde.
  • verminderd zicht;
    Als er een lucht- of gasbel in het oog zit, kunt u met het geopereerde oog weinig zien. Wanneer er een oliebel in het oog zit, zal de gezichtsscherpte ook minder zijn. Als er plotseling een verslechtering van uw zicht optreedt en/of het oog roder en/of pijnlijker wordt, neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde.
  • dubbelzien;
    Na de operatie kunt u door de lokale verdoving enige tijd dubbelzien. Dit gaat vanzelf weer over.
  • wijde pupil;
    Door de operatie en het gebruik van pupil verwijdende oogdruppels, kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor kan het zicht verminderd zijn en kunt u meer last hebben van licht. Vrijwel altijd herstelt dit vanzelf.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn oog beschermen?

De eerste 3 weken mag u niet zwemmen en niet in uw oog wrijven. Als u bang bent dat u toch in uw oog wrijft dan kunt u het harde kapje gebruiken. U kunt gewoon douchen terwijl u dan het geopereerde oog dicht houdt.

Wat mag ik wel en niet doen?

Na de operatie kunt u bukken en tillen, maar overmatige lichamelijke inspanning en sporten wordt zeker gedurende de eerste week afgeraden. U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt. 

Kan ik meteen weer werken?

De eerste week kunt u beter niet werken. Een eventueel houdingsadvies, irritatie bij het oog en/of verminderd gezichtsvermogen maken werken tijdens de eerste week lastig.

Mag ik autorijden?

Nee, u mag na de operatie niet zelf autorijden. Als de lucht- of gasbel is verdwenen kunt u met uw oogarts overleggen wanneer u weer mag autorijden.

Wat merk ik van een lucht- of gasbel in het oog?

Als er tijdens de operatie een lucht- of gasbel in het oog is achtergelaten, kunt u een bewegende bel onder in uw gezichtsveld zien. Het lijkt een trillende bal onder in het oog. Met een lucht- of gasbel in het oog mag u niet vliegen, op grote hoogte zijn (bijvoorbeeld in de bergen) of diepzeeduiken. Ook operaties onder narcose, waarbij lachgas gebruik wordt, mag u niet ondergaan.

Een luchtbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 10 dagen. Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt. De lucht- of gasbel wordt vervangen door vocht dat het oog zelf maakt.

Wat merk ik van een oliebel in het oog?

Soms wordt er tijdens de operatie een oliebel in het oog achtergelaten. U kunt dan boven in uw gezichtsveld een rand van de oliebel zien. De oliebel verdwijnt niet vanzelf, maar wordt na enkele maanden via een operatie verwijderd.

Met spoed contact opnemen

Bij onderstaande problemen moet u meteen contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde:

  • plotselinge verslechtering van het zicht en/of uw gezichtsveld;
  • plotseling zien van meer (zwevende) vlekjes en/of lichtflitsen;
  • toenemend pijnlijk rood oog;
  • toenemende vermindering van het zicht;
  • flinke hoofdpijn en misselijkheid.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 19 september 2022 / 7542