Contact
  1. 7567-ROP (prematuren retinopathie) bij te vroeg geboren kinderen

Uitleg over het onderzoek

Na de geboorte worden bij kinderen die op de neonatale intensive care unit (NICU) zijn opgenomen, een oogonderzoek gedaan naar prematuren retinopathie (ROP). Hier leest u meer over ROP en wat het screeningsonderzoek inhoudt.

 

Wat is prematuren retinopathie?

Het netvlies is onderdeel van het oog dat essentieel is voor het zien. De bloedvaten die dit netvlies van voeding voorzien, zijn pas in de laatste weken van de zwangerschap volgroeid. Bij een te vroeg geboren kind zullen deze bloedvaten in de eerste levensmaanden dus nog moeten uitgroeien. Door veel oorzaken kan de normale groei van deze bloedvaten verstoord worden. Er is dan sprake van prematuren retinopathie.

Waarom worden te vroeg geboren kinderen oogheelkundig onderzocht?

Bij een klein aantal kinderen met ROP ontstaat een ernstige vorm die behandeld moet worden. Met deze behandeling proberen wij blind- of slechtziendheid te voorkomen. Om op tijd met die behandeling te kunnen starten, is het belangrijk dat ROP in een vroeg stadium wordt herkend met een oogonderzoek.

Welke kinderen worden gescreend?

  • Kinderen die bij hun geboorte minder dan 1250 gram wegen en/of geboren zijn na een zwangerschapsduur korter dan 30 weken.
  • Kinderen die bij hun geboorte tussen de 1250-1500 gram wegen en/of geboren zijn na een zwangerschapsduur tussen de 30-32 weken, die één van de volgende behandelingen/aandoeningen hebben gehad:
    • beademing, sepsis, necrotiserende enterocolitis (NEC), behandeling met medicijnen (cardiotonica) vanwege lage bloeddruk of behandeling met corticosteroïden na de geboorte.

Wanneer wordt gescreend?

Het eerste onderzoek vindt in de vijfde week na de geboorte plaats, maar niet voor de 31e week van de oorspronkelijke zwangerschapsduur. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en de leeftijd van uw kind kan het nodig zijn het onderzoek na een aantal weken te herhalen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek gebeurt met een speciale fotocamera, de Retcam. Een verpleegkundige dient eerst meerdere oogdruppels toe bij uw kind. Deze oogdruppels zorgen ervoor dat de pupillen wijd worden. Dit is nodig om het netvlies goed te kunnen beoordelen. Nadat de druppels goed zijn ingewerkt kijkt de oogarts naar de ogen van uw kind. De verpleegkundige assisteert tijdens het onderzoek en zorgt voor een comfortabele en goede positie van de baby.

Spreidertje

Om het oog goed open te houden tijdens het onderzoek wordt een spreidertje tussen de oogleden geplaatst. Dit vinden ouders vaak vervelend om te zien. Om te voorkomen dat uw kind last heeft van het spreidertje, geeft de verpleegkundige vooraf verdovende oogdruppels en krijgt uw kind sucrose in de mond voor troost.

Camera

De oogarts onderzoekt vervolgens het oog op tekenen van ROP. Hiervoor maakt hij gebruik van een fotocamera om naar het netvlies te kijken. Tijdens het onderzoek huilen kinderen soms, omdat zij het felle licht niet prettig vinden. Na het onderzoek vinden kinderen het fijn als het licht wat gedoofd blijft.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Uitslag

Na de screening hoort u de bevindingen in het wekelijkse gesprek met de verpleegkundig specialist of kinderarts.

Ontstaan van ROP

Wanneer de bloedvaten die het netvlies van voeding voorzien niet voldoende uitgegroeid zijn, kan zuurstoftekort ontstaan in dat deel van het netvlies waar nog geen bloedvaten gegroeid zijn. Het netvlies probeert dit zuurstoftekort te corrigeren en gaat stofjes (angiogene factoren) afgeven die de uitgroei van bloedvaten stimuleren. Wanneer teveel van deze stofjes worden afgegeven kunnen woekeringen van de bloedvaten ontstaan.

Als er bij uw kind ROP is ontstaan, zijn er twee mogelijkheden:

  1. De ROP verdwijnt spontaan en de bloedvaten groeien alsnog op een normale wijze door. Gelukkig gebeurt dit bij het merendeel van de kinderen.
  2. De ROP gaat steeds een stadium verder.

Behandeling

Bij een klein aantal kinderen is behandeling nodig. Doorgaans is dit een laserbehandeling die kan worden uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra. Het kan dus zijn dat uw kindje tijdelijk moet worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Met deze behandeling wordt het deel van het netvlies dat zuurstoftekort heeft uitgeschakeld waardoor de productie van de stofjes, die de uitgroei van bloedvaten stimuleren, afneemt. Soms lukt dit onvoldoende wat kan betekenen dat het nodig is om de behandeling nog een keer te doen. In een enkel geval kan het voorkomen dat ondanks alle inspanningen een kindje toch blind- of slechtziend wordt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij de verpleegkundig specialist of de kinderarts. Ook kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle

Neonatale intensive care
088 624 52 71 (dag en nacht bereikbaar)

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Laatst gewijzigd 17 mei 2022 / 7567